Zelf een nieuw bad inbouwen

Veel mensen denken dat ze een specialist nodig hebben voor het plaatsen van een nieuw bad. Dit is niet nodig en u kunt veel dingen zelf doen. Het enige wat u nodig hebt is enkele doe-het-zelf kennis. De baden van tegenwoordig zijn gemaakt van kunststof of plaatstaal dat is geëmailleerd. Het is daarom verstandig om het bad te verstevigen door er een rand omheen te bouwen. Lekkage tussen de badrand en het tegelwerk door beweging wordt dan uitgesloten. Daarbij zijn de poten onder het bad te verstellen. Zorg ervoor dat het bad licht kantelt zodat het water via de afvoer gemakkelijk weg kan lopen. In een aantal stappen wordt er uitgelegd hoe u het beste een bad installeert. Heeft u hulp nodig van een vakman? Vul dan vrijblijvend het contactformulier in. Eteb helpt u graag verder!

Zelf een bad inbouwen

Zelf uw bad inbouwen? wij helpen u op weg!

Bent u van plan een bad in te bouwen? Lees verder wat er allemaal bij komt kijken.

Gratis offertes aanvragen

De afvoer plaatsen

Heeft u al een bad maar wilt u deze vervangen door een nieuwe? Dan kunt u uw huidige afvoer gebruiken. Wilt u het bad ergens anders plaatsen of hebt u niet eerder een bad gehad, dan moet u een de afvoerleiding naar het afvoer doortrekken. Onder het bad zit een plug waar u de sifon aan vast schroeft. Vanaf de sifon sluit u een leiding aan van 40 mm doorsnede die naar de bestaande afvoer loopt. Lijmt u alle verbindingen vanaf de sifon met hard PVC-lijm. Maak de leidingen op maat met een metaalzaag, ontbraam de leidingen wel goed. Het is ook gemakkelijke om een flexibele afvoer te gebruiken. Deze is gemakkelijk te manoeuvreren door de badkamer heen.

Water aanvoer

Vervangt u enkel uw bad, dan maakt u weer gebruik van de zelfde warm en koud water aanvoer. Vaak vervangt u enkel de kraan. Krijgt uw nieuwe ligbad een andere plek of heeft er nog ligbad gezeten in uw badkamer, dan moet u nieuwe water aanvoeren maken. Om de leidingen zo mooi mogelijk weg te werken moet u ze achter uw wandtegels plaatsen. Maak sleuven voor de leidingen, later werkt u deze weer mooi weg. Gebruik voor de aanvoer van het warme en het koude water een aanvoer van 15 mm. Koppel de kraan met een verstelbare s-koppeling vast op een muurplaat die is verzonken in de muur. Vervolgens stelt u de koppelingen op de juiste hoogte en breedte in. Dit doet u door meer of minder teflontape om het schroefdraad te wikkelen. Verpakt u de buizen die in de wand zijn weggewerkt altijd in een mantelbuis. Bij een buis met een doorsnede van 15 mm kunt u hiervoor een flexibele elektriciteitsbuis van 19 mm.

Het ligbad voorzien van een ombouw

Er zijn verschillende manieren om een ombouw te maken. Door met hout en gipsplaten te werken, maakt u een mooi frame. Het is ook mogelijk om met gasbetonblokken te werken die u vastlijmt met een speciale gasbetonlijm. De blokken zaagt u met een handzaag met geharde tanden op maat. Met kunststof of met houten schroten kunt u ook een ombouw maken. Lak de houten schroten tweezijdig en besteed dan vooral aandacht aan de kopse kanten.

ligbad ombouw maken

Tegelraam

Waar u op moet letten is dat de sifon wel bereikbaar moet wezen. Krijgt u een lekkage of een verstopping, dan moet de monteur bij de sifon kunnen. Houdt daarom rekening met een tegelraam. Dit is een luikje van +/- 4 tegels die onzichtbaar is de ombouw.

Aardleiding

Een stalen bad heeft aan de onderzijde een lip bij de plugopening. Aan deze lip bevestigt u een aarddraad die u vervolgens weer doorverbindt met de aardleiding. Uw badkuip moet namelijk aarden.

kitranden bad

Kitranden

Sanitairkit is een afdichtingsmiddel van siliconenrubber. De randen tussen uw bad en de ombouw worden afgedicht. De kit is waterdicht, elastisch en hecht op bijna iedere ondergrond. U voorkomt met deze kit dat er lekkage ontstaat en dat schimmel gaat ontstaan. Indien u dit grondig aanpakt dan ziet uw bad er mooi afgewerkt uit. De details zijn belangrijk voor het beste resultaat.

badkamerspecialist Eteb

Badkamerspecialist Eteb

Zoals u leest zijn er nogal wat oplossingen en mogelijkheden. Indien u geen kennis heeft van installatie dan adviseren wij u dit over te laten aan een erkend installatiebedrijf. Eteb biedt in dat geval uitkomst. Wij hebben jarenlange ervaring op het gebied van badkamers en sanitair. Neem gerust contact op via het formulier. Wij zullen u spoedig een reactie geven op uw vragen.