Beluchting van uw riool

Het afvoeren van water door het riool zorgt ervoor dat er op zo’n moment lucht uit de riolering wordt gedrukt. Bij een hevige regenval of wanneer een deel van het riool is dichtgeslibd, kan het voorkomen dat deze lucht niet op de gebruikelijke methode kan worden weggevoerd. Het gevolg is dat u last heeft van stank in huis of borrelende buizen. Het is tevens mogelijk dat deze problemen worden veroorzaakt door een probleem met de beluchting van uw riool. Op deze pagina vindt u meer informatie over het voorkomen van een verstopping van onder meer wc en afvoer, en het stankvrij houden van uw huis. Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen, of wilt u graag in contact komen met een erkend professional? Aarzel dan niet om ons contactformulier in te vullen. Wij helpen u graag verder!

Beluchten van uw riool

Hulp nodig van een erkend rioleringsbedrijf?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij staan 24 uur per dag voor u klaar!

Gratis offertes aanvragen

Stank in huis en borrelende riolering

Wanneer u last heeft van rioolstank in huis, dan kan dit door diverse factoren veroorzaakt worden. De meest gebruikelijke is hevige regenval, waarbij de ontluchting van het riool sneller verloopt dan gebruikelijk. Dit betekent dat de standaard beluchting niet voldoende is, en de rioollucht via de afvoer van de cv, of wc naar boven komt. Dit heeft een hevige stank tot gevolg. Andere oorzaken zijn niet een gebrek aan beluchting, maar een verzakking van de riolering of scheuren in één van de riolering buizen. Ook dan zal door de afvoer een rioollucht het huis binnenkomen. Tot slot zijn ook problemen met de rioolbeluchter een veroorzaker van stank. Dit gebeurt met name wanneer de beluchter verstopt raakt.

Geen beluchting

Hebt u een oud pand? Dan kan het zijn dat uw woning helemaal geen beluchting voor de riolering heeft. Gevolgen hiervan zijn dat de ontluchting van het riool alleen door uw regenpijp of door de afvoer van uw wc of cv of wasmachine kan gebeuren. U controleert de mate van beluchting ten eerste bij het dak. Hier dient een ontluchtingspijp (rioolbeluchter) uit te steken. Deze rioolbeluchter zorgt voor de beluchting van het rioolstelsel, waardoor de afvoer van water snel en vakkundig verloopt. Tijdens een verbouwing kan het regelmatig vooromen dat de ontluchting (tijdelijk) ontbreekt. Let daarom tijdens het bouwproces goed op de beluchter, en zorg ervoor dat deze vrij blijft voor de ontluchting van uw riolering. Heeft u geen rioolbeluchter? Dan is het mogelijk om deze alsnog te laten bouwen.

Afvoer of rioolbeluchter verstopt?

De ontluchting van uw riool werkt feitelijk hetzelfde als de(wc) afvoer. Wanneer deze verstopt raakt zal het leiden tot stank en een vermindering van het doorstromen van water. Een beluchter kan op diverse wijzen verstopt raken. De meest gebruikelijke is het dichtslibben van de buizen, of de plaatsing van bijvoorbeeld een dakbedekking op de verkeerde wijze. Daarnaast wordt menig beluchter verstopt door een vogelnest. Haal deze zo snel mogelijk weg, om verdere storingen te voorkomen. U kunt uw beluchting ontstoppen met behulp van een vakman. Deze zorgt ervoor dat het probleem snel en vakkundig verholpen wordt, en kan tevens uw riool direct controleren op scheurtjes en andere vormen van slijtage.

Direct contact

Neem via het contactformulier contact op met een van onze professionals voor hulp bij het ontsoppen van de beluchting, of het installeren van een nieuwe beluchter. Wij zijn u met alle plezier van dienst!