Stappenplan nieuwe CV-ketel installeren

Is uw huidige CV-ketel aan vervanging toe omdat het systeem niet meer naar behoren functioneert? Dan wordt het tijd om uw verwarmingsketel te vervangen. Het is mogelijk dat u zelf uw CV-ketel gaat vervangen. In dit artikel leest u hoe u zelf uw CV-ketel installeert. Met een aantal handige stappen demonteert u zelf uw verouderde verwarmingsketel. Vervolgens gaat u het nieuwe systeem installeren. U hebt bij deze klus wel enige kluservaring nodig.

Liever een vakman inschakelen?

Indien het installeren niet goed wordt uitgevoerd is het mogelijk dat u een koolstofmonoxide vergiftiging oploopt. Dat kan erg gevaarlijk zijn. Recentelijk is uit onderzoek nog gebleken dat hier onnodig veel slachtoffers door vallen. Twijfelt u, schakel dan liever een vakman in. Eteb neemt u de installatie volledig uit handen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden of de kosten? Vraag dan geheel vrijblijvend en gratis een offerte aan.

zelf cv-ketel installeren stappenplan

Zelf uw CV-ketel installeren? Handig stappenplan voor installatie

Benieuwd naar de kosten voor het uit handen geven? Eteb zorgt voor de levering en installatie tegen lage tarieven! Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Gratis offertes aanvragen

Stap 1: Demontage

Begin met het afsluiten van uw oude verwarmingsketel. Haal de stekker uit het stopcontact en sluit de gas- en waterleiding af. Er zit nu nog wel water in uw installatie, tap dit water af zodat er geen water meer in zit. Doe uw verwarmingsketel open en koppel de zwakstroomdraad vanaf de kamerthermostaat af. Doe uw CV-ketel nu weer dicht. Koppel nu de gas, water en verwarming leidingen los. Koppel tevens de rookgasafvoer los van het systeem. Nu kan u de installatie van de wand verwijderen. Haal nu ook de dakuitmonding van de rookgasafvoer van het dak. Demonteer de wandophangplaat van het oude systeem, samen met het expansievat.

Stap 2: Montage van een nieuw expansievat

Nu is het tijd om het expansievat te vervangen. Boor eerst gaten in de muur waar u het expansievat in vast zet. De leidingen zullen niet meer aansluiten op het expansievat. De leidingen zullen daarom vernieuwd moeten worden. Pas de leidingen aan die aansluiten op het expansievat. Verbuig de leidingen zodat ze goed passen.

Stap 3: Plaatsbepaling van de nieuwe ketel

Lees eerst de instructie bij de plaatsing van de CV-ketel goed door. Bepaal daarna de plaats van de verwarmingsketel. Bepaal tevens de plaats van de nieuwe dakdoorvoer. De dakdoorvoer regelt de afvoer van verbrandingsgassen en de toevoer van lucht. Maak als het nodig is een nieuw gat in uw dak, waar de afvoer doorheen kan.

Stap 4: Toevoerleiding voor verbrandingslucht

De toevoerleiding kan te lang zijn, kort deze dus waar nodig is in. Kort dan ook de afvoerleiding in. Vervolgens gaat u de dakdoorvoer voor het verbrandingsgas en de luchttoevoer installeren. Monteer hier de bevestigingsdelen aan van uw CV-ketel. De afvoer is nu goed gemonteerd.

Stap 5: Plaatsing van de CV-ketel

Bepaal eerst de ophanghoogte van de verwarmingsketel, dit moet wel aansluiten aan de dakdoorvoer. Bepaal de plek van de wandbevestigingsplaat van de nieuwe verwarmingsketel. Teken de hoogte op de muur en teken ook waar de bevestigingsschroeven moeten komen. Boor deze gaten voor en monteer de wandbevestigingsplaat. Hang daarna de installatie aan deze plaat op.

Stap 6: Aansluiting

Sluit als eerste de afvoerleiding van de verbrandingsgassen aan. Sluit nu ook de toevoerleiding van de verbrandingslucht aan. De afvoer van lucht is nu klaar. Bevestig nu de aansluitkoppelingen voor gas, water en verwarming aan onderop de CV installatie. Draai deze stevig vast. Maak daarna de vernieuwde leidingen op maat en sluit deze aan op uw installatie. Plaats in de koudwaterleiding de inlaatcombinatie en sluit nu de gas aansluitleiding met gaskraan aan. De volgende stap bestaat uit het monteren van de verwarmingsleiding op het drukveiligheidsventiel. Zet op de verwarmingsleiding een vulafsluiter en sluit vervolgens het expansievat aan op de wandconsole. Nu is het belangrijk dat u de verbindingen van de gasaansluiting controleert op lekkage. Dit wilt u uiteraard liever voorkomen. Indien er geen sprake is van lekkage dan sluit u de afvoerslang (condenswater) van het apparaat aan. Installeer een afvoerleiding voor het condenswater, de aftap en de ontlastklep van de inlaatcombinatie.

Zet deze leiding stevig vast aan de muur zodat deze niet kan verschuiven en sluit nu weer een zwakstroomdraad aan op de wandplaat van de kamerthermostaat. Indien dit gereed is dan sluit u het zwamstroomdraad van de kamerthermostaat aan op de installatie en koppelt u vervolgens de vulslang aan de vulkraan met keerklep en beluchter. Verdring de lucht uit de vulslang door deze langzaam te openen. U bent er bijna, nu is het zaak dat u de vulslang zonder enige lucht op de verwarmingsleiding aansluit en vervolgens de installatie op de juiste druk brengt. Vervang de tijdelijke afsluiting door een ontstoppingsschroefdeksel. Controleer de waterdruk. Zet de CV-ketel aan en controleer de functies.

cv ketel installatie
cv ketel vervangen

Stap 7: Controle

Nu het installeren klaar is, moet u alles testen. Zet de kraan aan en kijk of er warm water uit stroomt en of de druk in de verwarmingsinstallatie goed blijft. Noteer nu de gegevens van het apparaat en noteer wat u allemaal hebt gedaan. Het installeren is nu klaar en u kunt genieten van uw energiebesparende CV-ketel. Sluit desgewenst meteen een onderhoudscontract af. Loopt u onverhoopt tegen een probleem aan? Schakel dan de hulp van een vakman in en ga niet zelf aan de slag. Eteb biedt 24 uurs installatieservice en helpt u graag bij het professioneel en veilig installeren van uw verwarmingsketel. Wij beantwoorden al uw vragen!

Oude CV-ketel verwijderen

Uiteraard moet men de oude CV-ketel verwijderen tijdens het vervangen. Het verwijderen vergt tevens veel vakkennis. De monteur maakt het huidige systeem leeg en sluit het water en gas af. De monteur gaat zorgvuldig te werk tijdens het vervangen en verwijdert de oude CV-ketel. Wanneer het systeem van de wand is wordt meteen het rookgaskanaal geïnspecteerd. Zo weet de monteur zeker dat na de installatie alles veilig is. Vervolgens is het tijd om de nieuwe variant te installeren. Deze wordt meestal op de oude locatie geplaatst. Eventuele leidingen worden aangepast en de installateur plaatst een nieuw expansievat. Is de monteur klaar met installeren? Dan wordt de verwarmingsketel weer bijgevuld. Tot slot gaat de monteur de thermostaat vervangen. Werkt alles perfect na het vervangen van uw CV-ketel? Dan krijgt u een uitgebreide uitleg over de werking van uw CV-ketel, met thermostaat.

Onderhoudscontract

Met een onderhoudscontract zorgt u ervoor dat uw installatie altijd goed onderhouden is. Daarnaast weet u zo zeker dat alles veilig is na het vervangen, en dat koolmonoxidevergiftiging volledig uitgesloten is. Welk type onderhoudscontract kiest u? Zo is een uitgebreid pakket (all-in) een optie, maar er zijn ook goedkopere varianten mogelijk. De looptijd van het onderhoudscontract bepaalt u samen met de installateur: bijvoorbeeld tien jaar als u een nieuwe CV-ketel heeft aangeschaft. Heeft u net een nieuwe CV-ketel? Dan vindt u waarschijnlijk een onderhoudscontract niet echt nodig. Toch raden wij het sterk aan. In veel garantievoorwaarden staat namelijk dat u jaarlijks, of tweejaarlijks een onderhoudsbeurt moet uitvoeren, anders geldt de garantie niet meer. De kosten van een onderhoudscontract variëren van €5,- tot €16,- per maand. Let hierbij goed op welke kosten bij het abonnement zitten inbegrepen. Sluit altijd een onderhoudscontract af bij een Erkend Installateur. Zo weet u zeker dat uw installatie in goede handen is. Meer weten, of benieuwd naar de exacte kosten van een onderhoudscontract? Vul dan snel het contactformulier in. Onze ervaren monteurs zijn u graag van dienst bij het onderhouden of het vervangen van uw CV-ketel!

cv-ketel onderhoudscontract

Cv-ketel installatie kosten

Na gemiddeld 15 jaar is het tijd dat u uw verwarmingsketel vervangt voor een nieuwe variant. Overweegt u het vervangen van uw CV-ketel en bent u benieuwd naar de kosten? Het professioneel installeren van uw verwarmingsketel kost gemiddeld €500,- tot €1000,-, inclusief BTW. Hierbij zitten tevens de voorrijkosten inbegrepen. Wilt u de CV-ketel echter op een andere plaats installeren dan de oude variant? Dan rekent de monteur vaak extra kosten, aangezien de vakman dan de leidingen moet vervangen en verleggen. Door via ons een installateur in te schakelen weet u zeker dat u vakkennis tegen lage kosten in huis haalt. Wat de monteur doet tijdens het installeren? De vakman verwijdert het systeem, installeert de nieuwe variant, vervangt alle kranen onder de ketel en het expansievat, en stelt daarna de CV-installatie af. Advies is wel dat u de installateur de verwarmingsketel laat inregelen en afstellen. Zo haalt u het maximale rendement. Aangezien de monteur nu toch bezig is, kunt u het beste meteen een veiligheidsinspectie uit laten voeren. Tip is daarnaast dat u alleen ervaren en gediplomeerde vakmannen inschakelt. Het verkeerd installeren van een CV-ketel kan erg gevaarlijk zijn.

Wilt u toch op de kosten van het installeren besparen? U kunt alvast het voorwerk doen. Vraag de installateur naar wat u precies kunt doen. Vul snel het bovenstaande formulier in! U ontvangt dan gratis en vrijblijvend een offerte van een erkende en ervaren monteur.