CV-ketel onderhoud

In de winter wilt u er zeker van zijn dat u niet zonder warm water of een goedwerkende verwarming komt te zitten. Het is dan ook belangrijk dat u jaarlijks in het onderhoud van uw CV-ketel voorziet. Het onderhoud van uw verwarmingsketel kunt u deels zelf doen, maar het is verstandig dat u tevens een professional inschakelt voor het schoonmaken en het onderhoud van de verwarming. De loodgieter kan de CV-ketel met behulp van professioneel materiaal vakkundig schoonmaken. Hierdoor behoudt u de fabrieksgarantie en heeft u een minimale kans op problemen tijdens de koude wintermaanden. Aangezien wij begrijpen dat doe-het-zelvers graag zelf ook onderhoud aan de CV-ketel willen plegen, hebben wij hieronder enkele tips opgesteld. Heeft u echter weinig verstand van CV-ketels of twijfelt u over bepaald onderhoud? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij sturen u een vrijblijvende offerte, of helpen u direct!

cv ketel onderhoud

Bij Eteb is er veel mogelijk op het gebied van CV-ketel onderhoud.

Eteb levert en installeert CV-ketels en HR-ketels tegen aantrekkelijke tarieven. Vraag eens vrijblijvend en kosteloos een offerte aan!

Gratis offertes aanvragen

Onderhoudstips voor doe-het-zelvers

Voor het schoonmaken en onderhouden van uw verwarmingsketel volgen hieronder enkele adviezen. Deze tips zijn opgesteld door onze professionele loodgieters en geven inzicht in welke onderhoudswerkzaamheden u zelf kunt uitvoeren.

  • Wat betreft het schoonmaken van de verwarmingsketel kunt u het beste met een doek de buitenkant reinigen. Zorg ervoor dat u bij het schoonmaken geen schuurmiddel gebruikt. Het schoonmaken van de interne onderdelen kunt u het beste overlaten aan de ervaren loodgieter.
  • Check regelmatig de waterdruk. Dit is een gemakkelijke, maar belangrijke stap in het onderhoud. Wanneer het water onder de 1.5 bar komt, dient u de CV-ketel bij te vullen.
  • Het is tevens belangrijk dat u uw waterleidingen regelmatig gaat ontluchten. Hiermee zorgt u ervoor dat de CV-ketel optimaal werkt en u bespaart op de stookkosten. Om deze stap in het onderhoud goed uit te voeren zet u de kachel aan, en gebruikt u een speciaal ontluchtingsapparaat, waarmee u de leidingen ontlucht.
  • De laatste tip bij het onderhoud van uw CV-ketel is om de verwarming elk half jaar goed af te stellen. Zo draait de verwarmingsketel geen overuren. Check hiervoor de thermostaat en de temperatuur binnenshuis.

Schoonmaken van de CV-ketel

Zoals al is vermeld dient het schoonmaken van uw CV-ketel uit te worden gevoerd door een gespecialiseerde loodgieter. Het schoonmaken van de onderdelen zou u in theorie zelf kunnen uitvoeren, maar het gaat hierbij met name om het op juiste wijze demonteren en monteren van de verwarmingsinstallatie. Bovendien gebruikt een ervaren loodgieter speciale reinigingsmiddelen en –apparatuur bij het schoonmaken. Dit resulteert in een langere levensduur van de onderdelen. Hoewel veel doe-het-zelvers van mening zijn dat het schoonmaken van de CV-ketel een makkelijke klus is om zelf te doen, zorgt dit nog vaak voor problemen. Zorg dan ook altijd dat u bij het schoonmaken van de verwarmingsketel een ervaren loodgieter in huis haalt.

Professionele check van uw verwarmingsketel

Een loodgieter kan niet alleen voorzien in het schoonmaken van uw verwarmingsketel, maar kan tevens voor het volledige onderhoud zorgen. Dit omvat onder meer het bijvullen van de ketel, het ontluchten van uw radiatoren en het reinigen van de binnenkant van uw CV-ketel. Het is belangrijk dat het onderhoud van uw CV-ketel regelmatig gebeurt, eventueel middels een onderhoudscontract. Dit is ten eerste belangrijk omdat problemen dan worden verholpen of voorkomen, zodat u in de winter niet in de kou komt zitten. Periodiek onderhoud is ten tweede van belang, omdat u hiermee de fabrieksgarantie behoudt. Een professionele check van uw CV-ketel is daarom erg verstandig.

Onderhoudscontract

Voor het onderhoud van uw CV-ketel kunt u gemakkelijk een onderhoudscontract afsluiten. Met een onderhoudscontract bent u ervan verzekerd dat elke één of twee jaar een monteur uw ketel komt schoonmaken, controleren en repareren. Een onderhoudscontract kunt u afsluiten voor alleen het basisonderhoud. U kunt echter tevens een uitgebreider pakket nemen, waarbij tevens al het reparatiewerk zit ingesloten. Welk type onderhoudscontract u ook kiest, het onderhoud van uw CV-ketel wordt zeker professioneel uitgevoerd. De voordelen van een onderhoudscontract zijn het behoud van de fabrieksgarantie en de zekerheid van een goedwerkende (en veilige) verwarmingsketel. Heeft u een nieuwe CV-ketel? Ook dan is een onderhoudscontract slim, aangezien in de garantievoorwaarden van de ketel staat dat u jaarlijks of tweejaarlijks een onderhoudsbeurt moet laten uitvoeren. De gemiddelde kosten hangen uiteraard af van het type onderhoudscontract, maar variëren van de €5,- tot €16,- per maand.

cv ketel onderhoudscontract

Verwarming ontluchten

Constateert u vreemde, tikkende geluiden als de verwarming aan staat? Dan is de kans groot dat u de verwarming moet ontluchten. Doe dit bij voorkeur jaarlijks, zodat de radiatoren sneller en beter warm worden. Dat bespaart u op de stookkosten. Het is van belang dat u eerst de verwarming zo’n vijftien minuten aan zet. Zo wordt er lucht verzameld in de ontluchtingsventielen. Wilt u de verwarming zelf ontluchten? Bekijk dan snel onderstaand stappenplan. De benodigdheden zijn: een ontluchtingssleutel (verkrijgbaar bij een willekeurige bouwmarkt) en een doek.

  • Stap 1: Zet de thermostaat zo laag mogelijk, zodat de verwarmingsketel niet meer verwarmd.
  • Stap 2: Haal de stekker uit het stopcontact. Heeft uw installatie een digitaal display? Dan moet de stekker in het stopcontact blijven zitten. Wacht zo’n tien minuten voordat u begint met ontluchten.
  • Stap 3: Begin bij de radiatoren op de begaande grond. Werk daarna naar boven en eindig op het hoogste punt.
  • Stap 4: Sluit de kraan van de desbetreffende radiator en houd het doekje bij het ontluchtingsventiel. Het ventiel zit meestal aan de zijkant, bovenin de radiator. Draai het ventiel open met de sleutel. Zodra er water uit komt draait u het ventiel weer dicht. Doe dit bij alle radiatoren in huis.
  • Stap 5: Hebt u alle radiatoren gehad? Draai dan alle kranen weer open en zet de CV weer aan.
  • Stap 6: Controleer na het ontluchten tevens of de waterdruk van de verwarmingsketel nog in orde is. Deze moet, zoals vermeld, tussen de 1.5 en 2.0 bar staan.

Cv-ketel storing

Komt er opeens geen warm water meer uit de kraan, of doet de verwarmingsketel niets meer? Dan heeft u te maken met een storing. Tip: kijk eerst welke storingscode de CV-ketel aangeeft. Moderne (HR) verwarmingsketels hebben een display waarop de storing wordt aangegeven met een code. Zoek deze code op in de handleiding. Zo weet u zelf al vaak wat de oorzaak van de storing is. Komt u er zelf niet uit? Neem dan snel contact met ons op. Wij helpen u graag. Wilt u zo snel mogelijk een loodgieter langs laten komen? Vermeld dan in het contactformulier dat het om een spoedklus gaat. Onze loodgieter staat dan binnen mum van tijd bij u op de stoep.

CV-ketel bijvullen

De waterdruk moet normaal gesproken tussen de 1.5 en 2.0 bar staan. Is de druk in de CV-ketel lager? Dan is het van belang dat u de installatie laat bijvullen. Een echte doe-het-zelver kan dit eventueel ook zelf uitvoeren. Zet de thermostaat uit en wacht ongeveer een kwartiertje. Trek vervolgens de stekker van de verwarmingsketel uit het stopcontact. Doe dit niet als u een digitaal display heeft in plaats van een analoge drukmeter. Sluit een slang op de waterkraan aan en laat die vol lopen met water. Sluit vervolgens de volle vulslang aan op de vulkraan van de cv-ketel. Zet eerst de vulkraan helemaal open, voordat u de vulkraan van de verwarmingsketel open draait. Laat de kranen open totdat de druk tussen de 1.5 en 2.0 bar staat. Draai eerst de vulkraan dicht, en daarna de waterkraan. Koppel alles los en sluit de verwarmingsketel weer aan. Nu het bijvullen klaar is, is het van belang dat u de verwarming gaat ontluchten.

cv ketel schoonmaken

Direct onderhoud nodig?

Bent u op zoek naar een loodgieter die direct in het onderhoud van uw (HR) CV-ketel kan voorzien? Wilt u uw verwarmingsketel professioneel laten schoonmaken? Heeft u vragen over het onderhoud van uw verwarming? Bij Loodgietersbedrijf Eteb bent u aan het juiste adres. Door ons landelijke netwerk van professionals is er altijd een erkende loodgieter bij u in de buurt. Wat uw probleem met het onderhoud van de CV-ketel ook is, wij helpen u graag. Wilt u meer informatie over het onderhoudscontract? Of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via het bovenstaande contactformulier. Wij laten u niet in de kou zitten!