Dakbedekking

Uw dak heeft elke dag veel te verduren en daarom is het belangrijk dat de dakbedekking in goede conditie is. Er bestaan verschillende soorten bedekking, elk met zijn eigen kwaliteiten en uitstraling. In Nederland zien we voornamelijk platte en hellende daken, maar aparte vormen zijn in opkomst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ronde vormen of met scherpe hoeken.

Voor een plat dak kunt u kiezen uit dakbedekking gemaakt van bitumen, PVC en EPDM of een groendak. Een plat dak heeft het zwaarder te verduren dan een hellend dak. Het water glijdt er niet af en moet opdrogen, sneeuw blijft liggen en het heeft meer last van bladeren en ander vuil. De levensduur is hierdoor ook vaak korter dan bij hellende daken.

Bij een hellend dak kunt u kiezen uit dakpannen gemaakt van klei en beton, leien, platen van metaal en riet. Heeft u nog andere vragen, wilt u meer weten over de prijzen of meer informatie? Neem dan vrijblijvend en gratis contact op met een erkend dakdekkersbedrijf. Vul hiervoor het contactformulier in.

dakbedekking

Uw vakman voor het leggen, reinigen en vervangen van uw pannendak!

Benieuwd naar de opties en scherpe prijzen? Neem gerust contact met ons op, u ontvangt snel een reactie.

Gratis offertes aanvragen

Soorten dakbedekking

Voor een plat dak kunt u kiezen uit dakbedekking gemaakt van bitumen, PVC en EPDM of een groendak. Een plat dak heeft het zwaarder te verduren dan een hellend dak. Het water glijdt er niet af en moet opdrogen, sneeuw blijft liggen en het heeft meer last van bladeren en ander vuil. De levensduur is hierdoor ook vaak korter dan bij hellende daken.

Bij een hellend dak kunt u kiezen uit dakpannen gemaakt van klei en beton, leien, platen van metaal en riet. Heeft u nog andere vragen, wilt u meer weten over de prijzen of meer informatie? Neem dan vrijblijvend en gratis contact op met een erkend dakdekkersbedrijf. Vul hiervoor het contactformulier in.

  • EPDM, bitumen en PVC
  • Groendak
  • Dakpannen
  • Leien en shingles
  • Riet
  • Aluminium, koper en zink

EPDM

EPDM wordt vaak gebruikt als dakbedekking voor een plat dak en is erg duurzaam. De levensduur van EPDM kan oplopen tot wel 50 jaar. Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, oftewel EPDM, is een synthetische rubber en bestand tegen extreme weersomstandigheden en grote temperatuurschommelingen. Daarnaast is EPDM niet gevoelig voor UV-straling en heel flexibel. Voordeel is dat de prijs per m2 vrij voordelig is en dat het leggen ook redelijk snel kan gebeuren. EPDM wordt op maat gesneden en wordt dan op het platte dak vastgelijmd. Het vervangen kan daarom soms wat lastiger zijn. Het is wortelbestendig en is daarom ook geschikt als onderlaag voor groendaken. Een nadeel van het gebruik van EPDM is dat het een hele lage isolatiewaarde heeft en dat het soms onverwacht kan krimpen indien het verkeerd is aangebracht. Hierdoor lekkage kan er ontstaan aan de randen of waar er een overlap is. Laat het dus altijd door een specialist aanbrengen.

Voordelen

  • Hoge levensduur (50 jaar), voordelige prijs
  • Ook geschikt als onderlaag voor groendaken

Nadelen

  • Relatief lage isolatiewaarde
  • Kan krimpen indien verkeerd aangebracht

Bitumen

Dakbedekking van bitumen wordt ook wel dakleer genoemd. Het is één van de meest gebruikte materialen voor een uitbouw, garage, dakkapel of schuur. Dakbedekking van bitumen wordt gelegd door de onderkant te verhitten met een brander. De onderste laag smelt door de hitte en wordt vastgekleefd aan het platte dak. Bij het leggen van de lagen moet er goed opgelet worden dat de naden elkaar overlappen. Om de kwaliteit te blijven garanderen, moet u af en toe onderhoud plegen door bladeren en dergelijke te verwijderen. Bitumen is erg sterk en elastisch. Nadelen van bitumen is dat het slecht tegen Uv-straling kan en het een korte levensduur heeft, circa 15 tot 20 jaar. Daarna moet u het laten vervangen. Door de zon kan het uitdrogen en dan is het niet meer waterdicht. Om het weer waterdicht te maken, kan er een vloeibare dakbedekking overgegoten worden als tijdelijke oplossing. Een laagje kiezels of grind over het bitumen kan de levensduur aanzienlijk vergroten tot ongeveer 20 jaar.

Voordelen

  • Sterk en elastisch
  • Voordelig materiaal

Nadelen

  • Kan slecht tegen UV-straling
  • Relatief korte levensduur
plat dak bedekking

PVC

Een ander materiaal om uw platte dak mee te bedekken is Polyvinylchloride, oftewel PVC. Deze dakbedekking van kunststof is zowel voor platte als voor licht hellende daken geschikt en verkrijgbaar in vele kleuren. Voor een schuine daken is PVC minder geschikt. De levensduur van PVC is ongeveer 20 tot 25 jaar, mits er voldoende en regelmatig onderhoud wordt gepleegd. Wanneer de dakbedekking niet wordt onderhouden, kan de bedekking beschadigen door vuil. De prijzen voor het materiaal liggen vrij laag, maar het laten leggen van de PVC-dakbedekking is kostbaar. Het wordt eerst op maat gesneden en daarna verwarmd met hete lucht. De onderste laag smelt hierdoor en kan vastgelijmd worden op uw dak.

Het is milieuvriendelijk en omdat het wortelbestendig is, is het heel geschikt als onderlaag voor een groendak.

Voordelen

  • Verkrijgbaar in diverse kleuren
  • Milieuvriendelijk en geschikt voor groendak

Nadelen

  • Legproces is vrij kostbaar
  • Relatief korte levensduur
groendak

Groendak

Een groendak is per uitstek geschikt als dakbedekking als u een plat dak heeft. Het kan ook op een hellend dak geplaatst worden, maar dan mag de helling niet te hoog zijn. Bij een groendak is het dak begroeid met planten, gras en mos. Deze manier van dakbedekking verhoogt niet alleen de levensduur, maar zorgt ook voor isolatie en is goed voor de biodiversiteit. De levensduur van uw dak is ongeveer zestig jaar met een groendak als dakbedekking. U moet er wel rekening mee houden dat de constructie van uw huis hiervoor geschikt moet zijn en dat er misschien een wortelbestendige onderlaag aangelegd moet worden. U kunt kiezen tussen een intensief en extensief groendak. Bij intensieve groendaken moet u nog het nodige onderhoud verrichten. Extensieve groendaken zijn voornamelijk begroeid met mos en vetplanten en hier hoeft u weinig tot niets aan te doen. De prijzen zijn afhankelijk van de onderlaag, de constructie en uw persoonlijke voorkeur.

Voordelen

  • Verhoogt de levensduur van onderliggende dakbedekking
  • Uitstekende isolatie

Nadelen

  • Kostprijs ligt iets hoger
  • Intensief groendak vereist onderhoud

Wilt u uw dakbedekking van uw platte dak vervangen? Wij staan voor u klaar.

Vraag vrijblijvende offertes aan voor meer informatie en inzicht in de prijzen!

Soorten dakpannen

De meeste huizen in Nederland hebben een hellend dak met dakpannen. Door de lage prijzen en de mogelijkheid om ze te hergebruiken, zijn ze een erg populaire soort dakbedekking. Er bestaan verschillende soorten dakpannen en ze worden gemaakt van allerlei soorten materialen. We maken onderscheid tussen twee soorten dakpannen, namelijk holle en platte pannen. Binnen deze twee soorten heb je uiteraard weer allerlei varianten, zoals de golvende en platte dakpan. Welk soort er gebruikt kan worden is afhankelijk van de helling van het dak. Dakpannen worden meestal gemaakt van beton of keramiek (kleidakpannen). Beton is vrij goedkoop en kan daarnaast ook heel snel gelegd worden. Kleidakpannen zijn duurzaam en verkrijgbaar in vele kleuren. Sinds kort zijn er ook dakpannen van kunststof verkrijgbaar. Deze zijn erg licht, kleurvast en daarnaast goed bestand tegen het weer.

soorten dakpannen

Betondakpannen

Dakpannen van beton kunnen geleverd worden in zowel een gegolfde als een vlakke vorm. Het leggen van de dakpannen kan erg snel gedaan worden met een kop- of zijdelingse sluiting op een hellend dak. De productie van betondakpannen is minder milieuvervuilend dan kleidakpannen, want ze hoeven niet gebakken te worden. Ze kunnen voorzien worden van een beschermlaag door een speciale coating, zodat u minder last heeft van mossen, algen en ander vuil op uw dakpannen. De coating zorgt er daarnaast voor dat de dakpannen langer meegaan en dat u minder onderhoud hoeft te plegen. De betondakpannen gaan ongeveer 30 jaar mee, daarna moet u ze vergangen. De prijzen van de dakpannen is afhankelijk van het type, de kwaliteit van het beton en de afwerking die u kiest.

Voordelen

  • Verkrijgbaar in diverse vormen
  • Snel te plaatsen

Nadelen

  • Minder lange levensduur (circa 30 jaar)
  • Gevoelig voor mosvorming

Kleidakpannen

Kleidakpannen worden ook wel keramische dakpannen genoemd en zijn gemaakt van klei. De klei wordt in de vorm van de dakpan geperst en daarna op hoge temperatuur gebakken. Ze zijn verkrijgbaar in de bekende vlakke- of gegolfde variant en in allerlei kleuren. Met een speciale glazuurlaag zijn ze beter bestand tegen invloeden van buitenaf en wordt de levensduur verlengt. Daken met keramische dakpannen gaat ongeveer 50 jaar mee voor de vervangen moet worden. De prijzen liggen hoger dan bij betondakpannen en zijn afhankelijk van het type dakpan en de gewenste afwerking. Deze dakpannen zijn geschikt voor een hellend dak, zowel met een hoge als een lage hellingsgraad. Ze kunnen daarnaast vrij snel gelegd worden met een kop- of een zijsluiting. Het leggen van dakpannen gaat redelijk snel en daarnaast is het ook niet lastig om ze te vervangen.

Voordelen

  • Levensduur van circa 50 jaar
  • Snel te plaatsen

Nadelen

  • Snel te plaatsen
  • Duurder dan betondakpannen

Leien

Leien worden al heel lang gebruikt als dakbedekking. Er zijn twee soorten leien, namelijk natuurleien en kunstleien. Een leiendak is heel duurzaam, goed bestand tegen het weer en verkrijgbaar in allerlei kleuren. Ze worden meestal in een vierkante of rechthoekige vorm gesneden. Bij kunstleien zijn er meer mogelijkheden qua vorm en kleur. Bij natuurleien ben je afhankelijk van de kleur en vorm van het natuursteen. Voordelen van het gebruik van leien als dakbedekking is dat het een zeer lange levensduur heeft, zeker 80 tot 100 jaar. Het heeft een hele natuurlijke uitstraling en vergt weinig onderhoud. Nadeel is dat het vrij duur is. De prijs per m2 van kunstleien ligt lager dan die van natuurleien.

Shingles

Shingles zagen we tot voor kort nog niet zo vaak in Nederland, maar tegenwoordig worden ze steeds vaker gebruikt. Meestal worden ze gebruikt op tuinhuisjes. Shingles zijn decoratief, heel licht en gemakkelijk aan te brengen. Doordat ze heel soepel zijn, kun je ze goed leggen op een overkapping met bijvoorbeeld een ronding. Ze zijn minder geschikt voor daken met een lage hellingsgraad. Als uw dak een helling heeft van minder dan 15°, dan zijn ze niet geschikt als dakbedekking. De prijs per m² is afhankelijk van het materiaal waarvan de shingles gemaakt zijn. Bitumen zijn het goedkoopste, hout en leisteen zijn duurder. De shingles kunnen aangebracht worden op een egale ondergrond en worden vastgemaakt met asfaltnagels en lijm. Shingles gaan ongeveer 20 jaar mee en kunnen eenvoudig vervangen worden.

dakbedekking riet

Riet

Eén van de mooiste manieren om uw hellend dak mee te laten bedekken is met riet. Riet kan op twee manieren bevestigd worden, door een schroefdakconstructie of door de traditionele constructie. Bij de traditionele constructie wordt het rechtstreeks op de houten balken van het dak bevestigd, u ziet het riet dan zowel van buiten als van binnen in uw woning. Deze constructie wordt eigenlijk niet meer toegepast door het brandgevaar. Het leggen van rieten dakbedekking wordt nu bijna altijd op een gesloten ondergrond gedaan, een schroefdak. Na ongeveer 40 tot 50 jaar moet de rieten dakbedekking vervangen worden. Vroeger was het brandgevaar een groot probleem. Tegenwoordig is er minder gevaar voor brand door de schroefdakconstructie en het gebruik van een brandwerende coating.

hellend dak bedekking zink

Zink

Zink wordt voornamelijk gebruikt voor de afwerking van daken en dakgoten, maar is ook erg mooi als dakbedekking. Dakbedekking gemaakt van zink is alleen geschikt voor een hellend dak. Voor platte daken komt zink helaas niet in aanmerking. Het is zeer geschikt voor gewelfde en ronde vormen. Het is onderhoudsvriendelijk en u heeft geen last van de groei van algen of mossen op uw dak. Het wordt na verloop van tijd steeds donkerder doordat het oxideert. Door de oxidatie vormt zich er een laag over het dak dat werkt als een natuurlijke bescherming. Wilt u liever niet dat uw dak gaat oxideren en hierdoor verkleurt? Dan is het ook mogelijk om een beschermlaag aan te brengen na het plaatsen van de dakbedekking.

Koper

Een andere mogelijkheid is om uw dak te laten bedekken met koper. Wanneer de koperen platen gelegd worden, hebben ze nog de kenmerkende koperen kleur en glimmen ze erg. Dit verandert al na een paar weken, doordat het gaat oxideren. Door de oxidatie krijgt het een groene of bruine kleur. Het zorgt ook voor een natuurlijke beschermlaag en dit verlengt de levensduur van uw dak. Een hellend dak met koperen dakbedekking kan wel tot 100 jaar meegaan. Daarnaast is het ook mogelijk om koper te gebruiken voor de dakranden en – goten. Nadeel is dat de prijzen een stuk hoger liggen. Maar daarvoor krijgt u wel een prachtig dak terug, dat weinig tot geen onderhoud vereist.

Aluminium

We zien steeds vaker dat er dakbedekking van metaal wordt gebruikt, bijvoorbeeld aluminium, koper en zink. Het grootste voordeel van aluminium is dat het een heel licht materiaal is en erg duurzaam. Het kan zowel op een plat als een hellend dak geplaatst worden en is heel flexibel. Hierdoor is het zeer geschikt voor daken met ronde en aparte vormen. Het resultaat is een hele strakke en moderne uitstraling. Voordat de aluminium dakbedekking gelegd kan worden, wordt alles goed opgemeten. Daarna worden de platen van aluminium op maat gesneden en kan het gelegd worden. De levensduur van bedekking met aluminium is ongeveer 50 jaar.

Wilt u uw dakpannen vervangen of nieuwe bedekking leggen?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor alle mogelijkheden en bespaar op de kosten!

Dakbedekking prijzen

De kosten voor het laten leggen of vervangen van dakbedekking zijn afhankelijk van de prijzen van het materiaal dat u kiest, het aantal vierkante meters en de vorm van de overkapping. Het is hierdoor lastig om een exacte prijsindicatie te geven. De kosten voor een plat dak liggen lager dan voor een hellend dak. Bij groendaken moet u er wel rekening mee houden dat de ondergrond hiervoor geschikt moet zijn. Meestal moet er eerst nog een laag EPDM of PVC aangelegd worden, waarop het groendak gerealiseerd kan worden. De levensduur van een groendak ligt wel veel hoger dan bij alleen EPDM of PVC. Wanneer er sprake is van een helling, dan is dakbedekking gemaakt van shingles de voordeligste keuze en koper de duurste. Ook hier kunnen weer extra kosten bij komen, zoals de glazuurlaag bij kleidakpannen of een brandwerende coating bij riet.

Hellend of gebogen dak (van 90m2)

Soorten dakbedekking Gemiddelde totaalprijs
Shingles €1.630,-*
Betondakpannen €4.500,-
Kleidakpannen €5.400,-
Leien €6.300,-*
Aluminium €6.750,-
Zink €7.650,-
Riet €8.100-
Koper €10.800,-

Toelichting prijstabel: de prijzen zijn richtprijzen inclusief BTW.

*Dakshingles met isolatie

prijzen plat dak epdm

Plat of gebogen dak

Soorten dakbedekking Gemiddelde prijzen per m2
Bitumen €40,-
EPDM €45,-
PVC €50,-
Groendak €55,-*

Toelichting prijstabel: de prijzen zijn richtprijzen inclusief BTW.

*Exclusief de kosten van de onderlaag (vaak EPDM of PVC).

vervangen van dakbedekking

Wanneer dakbedekking vervangen?

Het dak is een van de kwetsbaarste delen van het huis en heeft veel te verduren van de weeromstandigheden. Daarom is het belangrijk om het in goede conditie te houden. Wanneer de levensduur van de dakbedekking ten einde loopt, is het verstandig om te kijken naar de mogelijkheden om uw dakbedekking te laten vervangen. De levensduur bij dakpannen ligt tussen de 30 en 50 jaar. Daarna kunnen dakpannen broos worden. Bitumen, PVC en EPDM kunnen uitdrogen en hierdoor scheuren. Wacht daarom niet te lang om de bedekking te vervangen.

offerte dakbedekking

Vrijblijvend contact met een dakdekker

Is uw dak ook toe aan vervanging? Wilt u graag meer weten over het laten leggen en de prijzen van dakbedekking? Of wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw huis? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Neem vandaag nog contact met ons op via het contactformulier. De vakmensen helpen u graag. Vul dus vrijblijvend het contactformulier in. U zit nergens aan vast en kunt een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen.