Lekkage opsporen

Een daklekkage of lek in de badkamer moet zo snel mogelijk gerepareerd worden om verdere schade te voorkomen. Het opsporen van een lekkage is echter niet altijd gemakkelijk. Vooral wanneer u een lek in uw badkamer vermoedt, waar alle leidingen netjes weggewerkt zijn. Hetzelfde geldt voor de verwarming. Deze lekkages wilt u natuurlijk het liefst opsporen zonder beschadigingen aan te richten aan de badkamer of muren eromheen. Met behulp van een aantal lekdetectie technieken is het mogelijk om uw waterlek op te sporen zonder dat daarbij een muur opengebroken moet worden. Een professionele loodgieter heeft met deze lekdetectie technieken in no-time uw waterlek ontdekt. Bent u op zoek naar een loodgieter voor het opsporen van lekkages in de badkamer? Neem dan vrijblijvend contact op.

lekkage opsporen

Kan u de oorzaak van een lekkage zelf niet opsporen?

Schakel een loodgieter in die d.m.v. lekdetectie het lek snel en zonder hak- en breekwerk opspoort.

Gratis offertes aanvragen

Opsporingstechnieken

Het opsporen van een lekkage kan u veel tijd kosten. Daarbij is een lekdetectie in een badkamer zonder breekwerk een hele uitdaging. Een ervaren loodgieter beschikt over een aantal lekdetectie technieken, waarmee het opsporen van de lekkage makkelijker wordt. Het grootste voordeel hiervan is dat de schade beperkt blijft, omdat breekwerk overbodig is. Één van de meest gebruikte lekdetectie technieken bij daklekkage van een dakkapel is door middel van rook. De rook wordt onder de dakbedekking geblazen, waardoor een plat dak als schoorsteen gebruikt wordt. Waar de rook naar buiten komt zit het lek. Lekdetectie door middel van thermografie is geschikt om lekkages in waterleidingen op te sporen. Door middel van een warmte camera worden vocht- en schimmelplekken eenvoudig opgespoord zodat het lek snel gelokaliseerd is. Tot slot wordt er gebruik gemaakt van ultrasone lekdetectie. Hierbij wordt het lek met behulp van ultrasone geluiden opgespoord. Een lek geeft een geluid af dat voor het menselijk oor niet waarneembaar is. Met de juiste apparatuur wordt dit geluid versterkt, zodat het lek in de verwarming snel gevonden is. Uw muren en vloeren worden op deze manier gespaard.

Verwarming

Een lekkage in de verwarming of CV installatie wilt u zo snel mogelijk opsporen. Roest is één van de oorzaken van een lekkende verwarming. Vaak wordt het lek pas laat ontdekt. Wilt u controleren of de verwarming lekt? Op de CV installatie zit een manometer. Normaal gesproken schommelt deze tussen de 1,8 en 2 bar. Wordt de druk snel minder en moet u vaak de CV-ketel bijvullen? Dan is er mogelijk sprake van een lekkage. Waar het probleem zit is echter moeilijk te bepalen. Een ervaren loodgieter beschikt over meerdere lekdetectie technieken waardoor er geen schade ontstaat aan de muur waar de waterleiding zich in bevind.

Waterleiding

Het opsporen van een lekkage in de waterleiding lijkt onmogelijk zonder het doorbreken van een muur of plafond. Toch is deze manier van lekdetectie mogelijk, ook in het geval van een lekkage in de badkamer. Wilt u zeker weten of de lekkage in de leiding zit? Controleer dan of alle kranen in huis dichtgedraaid zitten, ook de was- en afwasmachine. Loopt het water op de watermeter nog steeds door? Dan zit de lekkage inderdaad in de waterleiding. Het is belangrijk dat u de hoofdkraan dichtdraait, zodat er niet meer water lekt. Het vinden van de gebarsten waterleiding is lastig omdat deze vaak weggewerkt zijn. Met ultrasone lekdetectie is het gelukkig mogelijk om zelfs in een betegelde badkamer de juiste waterleiding op te sporen.

plat dak lekkage

Plat dak

Bij een plat dak is er altijd een risico op een daklekkage. Een plat dak is kwetsbaarder dan dakpannen, omdat vuil en water mogelijk blijft liggen, zeker als de afvoer verstopt zit. Stilstaand water tast een plat dak zodanig aan dat er een daklekkage kan ontstaan, daarom heeft een plat dak ook regelmatig onderhoud nodig. Hoewel het eenvoudig lijkt, is een lekdetectie van een plat dak niet direct gemakkelijk. Het water kiest bij een daklekkage de weg van de minste weerstand, waardoor de lekkage niet perse op de plek van de waterschade zit. Het zelfstandig opsporen van een daklekkage kan daarom veel tijd in beslag nemen.

verzekering na lekkage

Verzekering

Waterschade kan best wat kosten met zich meebrengen. Logisch, dat u zich afvraagt of u via de verzekering ook iets vergoed krijgt. Vanuit een opstal- of inboedelverzekering krijgt u vaak een deel van de waterschade vergoed. Houd er rekening mee dat u hier niet automatisch recht op hebt. Het moet voor de verzekering duidelijk zijn dat u geen schuld hebt in het veroorzaken van de waterschade. Wanneer u een dakraam open laat staan tijdens een storm, bijvoorbeeld, krijgt u vanuit uw verzekering geen vergoeding. Hetzelfde geldt wanneer uw waterleiding scheurt door bevriezing, wanneer u deze leiding niet had afgetapt.

lek vinden

Kosten

Wanneer u een lekkage detecteert is het van belang dat deze zo snel mogelijk gedicht is. Negeert u het lek? Dan loopt u risico op extra schade, waardoor de kosten voor de reparatie zullen oplopen. Vermoed u een waterlek in uw verwarming of waterleiding? Of is er sprake van lekkage in de badkamer? De kosten voor het laten opsporen van de lekkage zijn afhankelijk van de locatie en de methode die de loodgieter gebruikt. Uiteraard hangt het ook af van het aantal uren dat het kost om de lekkage op te sporen. Gemiddeld genomen betaalt u voor een lekdetectie rond de €300,- tot €400,-.

lekdetectie

Hulp nodig? Vrijblijvend contact

Vermoedt u een waterlek in uw verwarming en wilt u deze laten opsporen? Of heeft u een dakkapel met daklekkage. Van schade komt schade, dus hoe langer u wacht met het repareren van het lek, hoe groter de kans op hoge reparatiekosten. Laat lekkages daarom zo snel mogelijk opsporen door een ervaren loodgieter. Dankzij speciale technieken kunnen zij de lekkages eenvoudig detecteren zonder daarbij te moeten breken. Uw badkamer blijft extra beschadigingen dan bespaard. Bent u benieuwd naar de kosten voor het opsporen van een daklekkage? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.