Lekkage in of rondom huis

Een lekkage in of rondom uw huis is niet alleen erg vervelend, maar het kan ook voor schade zorgen. Denk hierbij aan vochtplekken op het plafond, waterschade aan uw meubels en kapotte vloeren. Andere gevolgen van een waterlekkage zijn vochtproblemen, roestvorming en schimmel in uw huis. De oorzaak kan liggen in uw waterleidingen, maar ook bij de kranen, douche in de badkamer of door een wasmachine. Wanneer u last heeft van een waterlekkage in uw huis kan het opsporen van het lek soms lastig zijn. De vakman kan u helpen om snel het lek op te sporen en direct te verhelpen, zodat u geen last meer heeft van de waterlekkage. Via het contactformulier op de offertepagina kunt u een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen. De spoedservice is 24 uur per dag bereikbaar.

lekkages in en romdom uw huis

Heeft u een lekkage? Maak gebruik van de 24-uurs spoedservice!

Vul het contactformulier in voor een vrijblijvende offerte en u wordt snel geholpen!

Gratis offertes aanvragen

Lekkage in huis, wat te doen?

Weet u precies wat u moet doen als u last heeft van een lekkage in uw huis? Belangrijk is dat u snel reageert en de oorzaak van de waterlekkage probeert op te sporen. Door snel te reageren kunt u verdere schade aan uw huis of eigendommen voorkomen en zorgen dat het lek snel verholpen kan worden. Wanneer er sprake is van een water rondom elektriciteitsleidingen of stopcontacten is het noodzakelijk dat u de elektriciteit uitschakelt. U wilt geen kortsluiting veroorzaken. Neem contact op met een vakman en laat de waterlekkage repareren. Daarna kunt u de eventuele schade inventariseren en contact opnemen met uw verzekering.

  • snel reageren en de oorzaak van de lekkage opsporen
  • veiligheid garanderen door (groepen) elektriciteit uit te schakelen
  • lek dichten
  • schade inventariseren en contact opnemen met verzekering

Ben ik verzekerd?

De kosten van het opsporen, het repareren en de gevolgen van een lek in of rondom uw huis of dak kunnen snel oplopen. Zo kan het soms nodig zijn dat er gesloopt moet worden in uw huis of dat er veel waterschade ontstaat aan de muren, plafonds, vloeren en meubels. Of u alle kosten voor het verhelpen van de lekkage en de gevolgschade aan uw huis en spullen vergoedt kunt krijgen, is afhankelijk van uw verzekering en het pakket dat u heeft afgesloten. Er moet sprake zijn van onvoorziene omstandigheden en het waterlek mag niet uw eigen schuld zijn. Gevolgschade, zoals een kapotte houten vloer, wordt meestal vergoedt uit uw inboedelverzekering. Neem na een lekkage zo snel mogelijk contact op met uw verzekering voor de mogelijkheden en voorwaarden.

opsporen lekkages

Lekkage opsporen

Soms is de oorzaak van een waterlek direct duidelijk. Bijvoorbeeld wanneer er water uit de wasmachine komt of wanneer de dakpannen zijn verschoven. Maar niet in alle gevallen is het opsporen van een waterlekkage eenvoudig. Controleer eerst alle zichtbare leidingen en bedenk dat water altijd naar beneden loopt. Vindt u ergens water, dan moet u naar boven om het lek te vinden. Het opsporen van een lekkage in het dak, vloeren of in één van de waterleiding is niet altijd eenvoudig. Het is verstandig om een vakman in te schakelen voor het opsporen en de lekdetectie. De vakman heeft hier speciale apparatuur voor en veel ervaring in het opsporen van een lekkage.

locatie waterlekkage

Locatie van de lekkage

Een waterlek kan op vele plaatsen in uw huis ontstaan. Het kan zowel komen door invloeden van buitenaf, zoals een storm of heftige regenbui, als van binnenuit door een kapotte waterleiding, kraan of radiator. In sommige gevallen heeft u geen invloed op de lekkage, bijvoorbeeld als de oorzaak bij uw buren ligt. Op het dak zien we vaak lekkages die veroorzaakt zijn door invloeden van buitenaf. Wanneer er een aantal dakpannen kapot zijn of wanneer ze scheef liggen, kan een flinke regenbui al voor een waterlekkage zorgen. In huis komen lekkages vaak voor bij kranen, een radiator of in de badkamer.

Daklekkage

Een waterlekkage op uw dak is één van de meest voorkomende lekkages in een huis. Een dak dient als bescherming, maar is ook één van de meest kwetsbare delen van het huis. Een lekkage kan veroorzaakt worden door kapotte en scheve dakpannen, een dakkapel die niet meer goed aansluit of door scheuren in uw dakbedekking. Gevolg is dat er vaak vochtvlekken en -kringen op het plafond verschijnen en de wanden aangetast wordt.

Plafond

Wanneer u last heeft van vochtplekken op uw plafond zit er meestal een waterlekkage in uw dak of dakgoten. Het kan echter ook een andere oorzaak hebben. Er kan bijvoorbeeld water door de muren in uw huis komen door een kapotte waterafvoerbuis. Het water loopt via de muren naar het plafond en veroorzaakt zo vochtproblemen. Andere oorzaken kunnen lekkende waterleidingen zijn die door de muren of plafond lopen.

lek badkamer

Badkamer

In de badkamer zijn er vele bronnen met water en hierdoor is de kans op een lekkage ook groter. Een waterlekkage kan veroorzaakt worden door een kapotte kraan of de wateraanvoer naar de douche en wastafels. Daarnaast kan ook de afvoer van het water in de douche of het bad niet goed verlopen, kan het sifon lekken of ligt het probleem bij het toilet.

Kelder

Een lekkage in de kelder kan zowel van boven komen door een kapotte waterleiding en het water wat naar beneden loopt, maar ook van onderen. Het hoger worden van het grondwaterpeil, veel regen, kapotte riolering of een slechte waterafvoer vanaf de dakgoten kunnen een oorzaak zijn van een lek in een kelder. Wanneer de constructie van de kelder en de muren slechter wordt, kan dat ook zorgen voor een lekkage.

Meer informatie over de kosten van uw lekkage?

Doe een offerteaanvraag en u ontvangt spoedig een vrijblijvende offerte!

Kraan

Een lekkage bij een kraan kan zowel ontstaan bij de wateraanvoer, als de waterafvoer. Vaak zien we lekkages bij de sifon van een kraan, er ligt dan water onder een wastafel of spoelbak. Een slechte aansluiting van de sifon of kapotte rubberen afsluitringen kunnen de oorzaak zijn van de lekkage. Een ander probleem kan zijn in de toevoer van het water. Druppen uw kranen? Dan moet u waarschijnlijk het leertje vervangen.

Radiator

Ook uw radiator kan gaan lekken. Hierbij ligt het probleem vaak bij de blindstop of de aansluitpunten van de radiator. Wanneer de aansluitpunten voor de aanvoer van het water, ontluchtingskraantjes of aftappunten niet goed zijn aangesloten, kan er water lekken. Een andere oorzaak van een waterlek bij een radiator kan liggen in de verbindingen tussen de verschillende leidingen en de radiator.

Waterleiding

In uw huis lopen er vele waterleidingen om te zorgen dat er water naar uw keuken, badkamer en misschien naar een kraantje naar buiten kan lopen. De waterleidingen zijn aangesloten op een hoofdkraan, deze ligt meestal in uw meterkast. Op een waterleiding staat druk en hierdoor is er bij een lek een constante waterlekkage. Een waterlekkage kan zowel ontstaan bij de hoofdkraan, maar ook in één van de waterleidingen.

lek in waterleiding

Wasmachine

Een waterlekkage bij de wasmachine is vaak direct zichtbaar. Wanneer er geen waterbeveiliging aanwezig is stopt de wasmachine niet automatisch. Het vele water kan grote schade veroorzaken. Bij een wasmachine kan er water lekken vanuit de afvoerbuis, bij de aanvoer van het water of uit de wasmachine zelf. Wanneer er water uit het deurtje lekt, ligt de oorzaak waarschijnlijk bij de rubbers die de deur moeten afsluiten.

Zwembad

Ook bij uw zwembad kan een lekkage ontstaan. Belangrijk is om deze zo snel mogelijk te verhelpen, want het vele water in een zwembad kan grote schade veroorzaken. Een lekkage bij een zwembad zien we vaak bij één van de pompen, filters of bij de verlichting. De wanden en de bodem van een zwembad kunnen daarnaast scheuren of de naden zijn niet meer goed afgesloten.

contact lekkages

Hulp nodig? Direct contact!

Heeft u last van een lekkage in of rondom uw huis? Heeft u last van vochtplekken en -kringen op uw plafond en lukt het opsporen van het lek niet? Het is belangrijk om een lekkage zo snel mogelijk te repareren. Het zorgt niet alleen voor veel waterschade, maar ook voor vochtproblemen en schimmel in uw huis. Een vakman kan een lek snel opsporen en het direct repareren voor u. Neem contact met ons op via het contactformulier. U ontvangt dan een gratis en vrijblijvende offerte. Wij staan 24 uur per dag voor u klaar met onze spoedservice in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland en in Breda en omgeving.