Wasmachine repareren

Dagelijks worden er in de Nederlandse huishoudens meer dan een miljoen wassen gedraaid. Als de wasmachine kapot gaat, levert dit in veel gezinnen dan ook grote problemen op. Door het regelmatige gebruik kunnen er echter makkelijk storingen ontstaan met uw witgoed, zoals een lek of ratelend geluid. Ondanks de vele problemen is het vaak makkelijker dan gedacht om de wasmachine zelf te repareren. In de praktijk blijkt dat zeker zestig procent van de keren dat een witgoed monteur wordt opgeroepen, de klacht makkelijk zelf had kunnen worden opgelost. Zo is bijvoorbeeld een lek zeer makkelijk te repareren. Hieronder wordt beschreven op welke wijze uw wasmachine kapot kan gaan, wat u hier zelf aan kunt doen om het te repareren, en hoe u storingen met uw witgoed kunt voorkomen.

Problemen met de machine

Er kunnen verschillende problemen zijn met uw wasmachine, die elk hun eigen oplossing vragen. In onderstaand lijstje ziet u de meest voorkomende storingen met witgoed, die zelf echter makkelijk te repareren zijn. U kunt hierbij onder meer denken aan:

 • Moeilijkheden met de pomp
 • Water blijft in de trommel staan
 • Een lek
 • Ratelende geluiden tijdens het wassen
 • Was die smerig uit de machine komt
Voor al deze storingen is echter een eenvoudige oplossing. In onderstaande paragraaf zullen een aantal handreikingen worden gegeven om uw witgoed zelf te repareren.

wasmachine repareren

Eteb is uw specialist voor het repareren van wasmachines!

Geeft uw wasmachine een storing aan? Neem direct contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan!

Gratis offertes aanvragen

De wasmachine zelf repareren

Het zelf repareren van de wasmachine is eenvoudig als u per probleem een aantal aanwijzingen opvolgt. Of het nu gaat om een lek, of een kapot element, het repareren van witgoed hoeft niet moeilijk te zijn.

 • Moeilijkheden met de pomp: Bij moeilijkheden met de pomp is het belangrijk dat u alle elementen (afvoerpomp, slang) controleert op achtergebleven voorwerpen. Het is ook mogelijk dat de afvoerpomp kapot is. Voor een klein bedrag en met een half uurtje tijd, kunt u deze eenvoudig repareren.
 • Water in de trommel: Dit wordt meestal veroorzaakt door een pomp die kapot is. Zie bij bovenstaande om te kijken hoe u dit moet repareren.
 • Een lek: bij uw wasmachine kan om verschillende redenen een lek ontstaan. Een lek kan worden veroorzaakt door een scheur in de afsluiting van de deur, door een scheur in de afvoerslang, of een verstopping in het zeepbakje. Daarnaast kant er een lek zitten in de buitentrommel en in de pomp.
 • Ratelende geluiden tijdens het wassen: dit kan komen omdat de schokbrekers van de wasmachine kapot zijn, of door overbelasting van de trommel. Door de schokbrekers te repareren en niet te veel was per keer in de wasmachine te stoppen, behoud uw witgoed een langere levensduur. Een aantal van deze onderdelen kunt u zelf makkelijk repareren. Voor een buitentrommel die kapot is, dient u contact op te nemen met een witgoed reparateur of loodgieter.
 • Was komt smerig uit de wasmachine: Als uw wasgoed niet schoon wordt tijdens het wassen, komt dit doordat de lagers kapot zijn, of achtergebleven zeepresten. Het is dan ook van belang om uw wasmachine goed te onderhouden. Hiermee voorkomt u dat u onderdelen moet repareren of een stinkende wasmachine.

Professionele tips

Hieronder volgen nog een paar professionele tips waarmee u problemen met uw wasmachine kunt voorkomen. Preventief onderhoud is vaak goedkoper dan het repareren van uw witgoed, dus het is aan te raden deze tips te volgen.

 • Was regelmatig op 90 graden.
 • Draai af en toe een sodawas. Hiermee verwijdert u zeepresten
 • Gebruik niet teveel wasmiddel
 • Maak het zeepbakje goed schoon
 • Voorkom overbelasting
 • Check regelmatig het filter
Wanneer u deze tips opvolgt zult u kapot witgoed voorkomen, en garandeert u een langere levensduur voor uw wasmachine.

Hulp nodig?

Heeft u ondanks bovenstaande tips en tricks toch hulp nodig bij het repareren van uw wasmachine? Neem dan contact op met Loodgietersbedrijf Eteb via het contactformulier op deze site. Dankzij de ervaring van onze medewerkers en onze landelijke dekking, worden uw problemen met kapot witgoed snel verholpen. Aarzel niet en neem snel contact op. Des te eerder heeft u weer een schone was!