Wastafel plaatsen en aansluiten

Met een nieuwe wastafel geeft u uw badkamer weer een geheel andere uitstraling. Vooral als u nog een oude wastafel heeft is het verschil enorm. Het is een klus die gemakkelijk zelf te doen is, door een aantal stappen te volgen heeft u snel uw eigen wastafel geplaatst en aangesloten. In de onderstaande stappen wordt u haarfijn uitgelegd welke handelingen u dient te verrichten. Lees van te voren wel goed het instructieboekje door samen met de overzichtstekening. Indien deze afwijkt van het onderstaande stappenplan dan adviseren wij u de bijgeleverde instructies aan te houden. Heeft u hulp nodig van een erkende loodgieter of installateur? Eteb staat altijd voor u klaar. Vraag gerust een offerte aan door het contactformulier in te vullen. U hoort spoedig van ons.

Wastafel plaatsen en aansluiten

Zelf een wastafel plaatsen? Wij helpen u op weg met een aantal tips.

Eteb, installatiebedrijf met ruim 25 jaar ervaring op het gebied van dakwerken, rioolservice, sanitair installatie en CV-ketels.

Gratis offertes aanvragen

Stap 1, demonteren van de oude wastafel

Voordat u uw nieuwe tafel kunt installeren moet eerst de oude verwijderd worden. Sluit voordat u begint met de demontage eerst de waterleiding af. Indien u dit niet doet kan het voorkomen dat het water straks uit de leidingen spuit. Nadat u het water heeft afgesloten, draait u de knelfitting of u zaagt de leidingen door. Draai daarna de sifon los. Hierna kan de wasbak losgemaakt worden. Schroef als eerste de ophangbouten los, nu kunt u de wasbak van de muur tillen.

Stap 2, hoogte bepalen

Voordat u de nieuwe wastafel gaat plaatsen moet u eerst de hoogte bepalen. Zat de vorige wastafel op de juiste hoogte, dan kunt u de nieuwe ook op die zelfde hoogte gangen. De standaard hoogte voor een wastafel ligt tussen de 80 en 90 cm boven de grond. Bent u vrij groot, dan kunt u ervoor kiezen om de wastafel hoger te hangen. Heeft u voor uzelf de hoogte bepaald, dan meet u de afstand tussen de ophanggaten van de wastafel. Teken een horizontale lijn met de waterpas op de hoogte waar u de tafel wil hebben. Teken vervolgens de boorgaten af op de muur. Het meten is een belangrijk onderdeel, maak hierin geen fouten. Heeft u toch een meet fout gemaakt, dan komt u hier snel genoeg achter omdat de schroefbouten te ver, of te dicht bij elkaar staan. Tip: Door met een waterpas te meten, kan de wasbak niet scheef komen te hangen.

Stap 3, ophanging

Gebruik voor het boren in de muur een steenboor, deze herkent u door de vleugels aan de punt. Zet tijdens het boren het klopmechanisme aan op uw boormachine. Moet u grote gaten boren, boor dan eerst met een 4 mm steenboor een klein gaatje. Voordat u gaat boren in uw tegels, is het verstandig om eerst met een staalspijker een kruisje te krassen in het glazuur van de tegel. Uw boor glijdt dan niet zo snel weg.

Het gat voor de ophanging van uw wastafel dient u 10 mm gaten te boren. Breng in de gaten een plug aan. Dit voorkomt dat de schroef snel uit het gat valt maar stevig vast zit. Draai het schroefgedeelte van de schroefbouten met een steeksleutel in de pluggen.

Stap 4, wastafel monteren

In de muur zitten de schroefbouten waarvan de afstand overeenkomt met de gaten in de wastafel. Schuif de wastafel over de schroefbouten heen en schuif over beide bouten een kunststof revet. Zet de wastafel nu vast met de bouten en uw wastafel zit stevig vast.

Kraan monteren

Stap 5, kraan monteren

Niet bij elke wasbak is het gat voor de kraan zichtbaar. Bij enkele wastafels zit de kraandoorvoer verborgen onder een klein laagje porselein. Met een klein hamertje tikt u het gat van bovenaf voorzichtig open. Verwijder de stukjes die nog uitsteken. Steek de kraan nu door het gat van de wastafel. Met de bijgeleverde moeren zet u de kraan vast aan de wastafel.

Leidingen monteren

Stap 6, leidingen monteren

Buig de aansluitleidingen van de kraan voorzichtig uit elkaar. De leidingen mogen niet knikken, alleen buigen anders ontstaan er lekkage problemen. Het is handig om van te voren de warmwaterleiding te markeren met een stukje tape. Met het aansluiten kunt u zich dan niet vergissen. Met behulp van flexibele aansluitslangen sluit u de kraan aan op de aanvoerleidingen.

Stap 7, afvoer aansluiten

Maak van te voren de afvoerpijp op maat. Bevestig de sifon aan de afvoer. Vervolgens bevestigt u de sifon via een schroef in het afvoerputje vast aan de wastafel.

Stap 8, afwerken

Nu alles is geïnstalleerd moet u alles nog mooi afwerken. Door de naden en kieren te kitten sluit de wastafel mooi aan bij de muur. Voordat u gaat kitten moet u de ondergrond goed schoonmaken en vetvrij maken. U kunt pas gaan kitten als de ondergrond droog is. Snij met een stanleymes het topje van de kitkoker af. Snij ook met het stanleymesje schuin de spuitmond af. Plaats de kitkoker in de kitspuit en spuit de naden en kieren dicht met de kit. Met een speciale kitlepel kunt u de kit gelijkmatiger verdelen voor een mooiere afwerking. Gebruik de wastafel de eerste 24 uur niet, de kit moet namelijk eerst uitharden en mag niet nat worden.

Wastafel installatie resultaat

Resultaat

U heeft nu zelf uw wastafel gemonteerd op de hoogte die naar uw wens is. Door het zelf te doen bespaart u op de kosten. Bent u echter niet zo handig aangelegd, of heeft u er zelf geen tijd voor? Schakel dan een via Eteb een specialist in. Wij klaren de klus voor u en bovendien bent u verzekerd van een perfect resultaat!