WC ontstoppen

Het is gemiddeld eens per 10 jaar nodig om uw WC te ontstoppen. Het kan echter voorkomen dat uw leidingen dermate oud of beschadigd zijn, dat een verstopping van uw toilet vaker optreedt. De meeste WC verstoppingen kunt u eenvoudig zelf oplossen, zodat u niet de hulp van een professional hoeft in te schakelen. Wij geven in dit artikel dan ook verschillende methodes, zowel duurzaam als agressief, waarmee u het toilet kunt ontstoppen. Blijkt dat deze aanpakken niet afdoende werken, neem dan contact op met een expert van Eteb Installatiebedrijf. Wij helpen u graag de verstopping te verhelpen, en u van advies dienen voor een eventuele vervanging van het sanitair.

wc ontstoppen

Eenvoudig en snel uw toilet ontstoppen aan de hand van een handig stappenplan van Eteb.

Een verstopping van uw WC is erg vervelend. Wij bieden enkele (duurzame) methodes om het toilet te ontstoppen. Kijk snel en kies de methode die bij u past!

Gratis offertes aanvragen

Oorzaken verstopping toilet

De WC kan vanwege verschillende redenen verstopt raken. Het wordt ten eerste mogelijk veroorzaakt door een slecht aangelegd of verouderd rioolsysteem. Het kan bovendien zijn dat in een lang geleden aangelegde riolering wortels van bomen zijn gaan groeien. Ook dit levert verstopping op. Een tweede oorzaak van een WC verstopping is het teveel gebruik van toiletpapier. Een dergelijke verstopping wordt bevorderd doordat er te weinig naspoeling plaatsvindt. Een derde reden is het aankoeken van vet in de bochtige delen van het riool. Dit gebeurt wanneer u de WC gebruikt als afvalbak. Voorkom dat u de WC moet ontstoppen door geen etensresten of vetresten door het toilet te spoelen.

Methodes om het toilet te ontstoppen

Mocht uw WC toch verstopt raken, dan zijn er verschillende handelswijzen om de verstopping te verhelpen. Onze experts hebben de meest beste en meest gebruikte methodes voor u op een rijtje gezet. Uw toilet ontstoppen kan:

 1. Met behulp van een standaard ontstopper. Dit traditionele gereedschap werkt vaak effectief, en heeft geen milieubeschadiging tot gevolg.
 2. Door het gebruik van een kledinghanger. Ook dit is een milieubewuste aanpak. Draai de kledinghanger uit elkaar, en omwikkel het uiteinde met een lap. Zo duwt u hetgeen wat de verstopping veroorzaakt door de afvoerbuis heen.
 3. Met een ontstoppingsveer. Deze methode is vergelijkbaar aan die van de kledinghanger. Een veer is echter extra krachtig en buigt makkelijker door bochten heen.
 4. Door een oplossing van zuiveringszout en azijn te gebruiken. Deze methode is zeer duurzaam. De natuurlijke producten zorgen ervoor dat het toilet snel weer ontstopt is.
 5. Door de waterdruk in het toilet op te voeren. Gebruik een tuinslang en oude lappen om diep in de leiding de blokkade door te spuiten.
 6. Met chemische ontstopper. Uw WC ontstoppen met chemische ontstopper is zeer effectief, maar ook erg schadelijk voor het milieu. De chemische bestanddelen kunnen tevens uw leidingen aantasten.

Extra tips

Voor het ontstoppen van uw WC kunt u tevens gebruik maken van de volgende tips.

 • Leg bij het ontstoppen enkele kranten of tijdschriften om de toiletpot heen.
 • Sluit als het kan de watertoevoer af, of verplaats de drijver.
 • Schakel bij een diepe verstopping (als u bij het doortrekken van het toilet geborrel hoort bij andere leidingen) direct de hulp van een loodgieter in.
 • Zorg ervoor dat u de juiste plopper gebruikt. Dit is een bolvormige plopper met een extra rubberen rand.
 • Trek (lange) rubberen handschoenen aan bij de klus.

Hulp nodig?

Hebben bovenstaande methodes geen resultaat geboekt? Dan wordt het tijd om een loodgieter in te schakelen. U moet tevens de hulp inroepen van een professional wanneer u te maken heeft met een blokkade ver in de leidingen. De werknemers van Eteb Installatiebedrijf werken allen al jarenlang met sanitair en helpen u graag de WC weer te ontstoppen. Neem contact op met onze professionals door het contactformulier in te vullen, en ons uw wensen kenbaar te maken. Wij helpen u zo snel mogelijk!