Bitumen dak vervangen: kosten en mogelijkheden

Bespaar op de kosten door gratis offertes te vergelijken!

Bitumen dak vervangen: kosten en handige informatie

Merk je op dat je bitumen dakbedekking blaasjes, barstjes of zelf scheuren vertoont? Of is het al meer dan 20-30 jaar geleden dat het bitumen dak is vervangen? Dan wordt het tijd voor een nieuwe laag bitumen. Dit kost gemiddeld €45 tot €85 per m², inclusief plaatsing, afhankelijk van de methode. Lees verder en ontdek alles over de kosten en mogelijkheden.

Samenvatting bitumen dakbedekking vervangen

 • Bitumen dak vervangen kost tussen €45 en €85 per m², inclusief materiaal en plaatsing.
 • Gemiddelde levensduur van bitumen dak is 20-30 jaar met goed onderhoud.
 • Vervanging nodig bij blaasvorming, barstjes of scheuren in dakbedekking.
 • Voordelen bitumen: duurzaam, waterdicht, chemische weerstand, eenvoudige plaatsing.
 • Nadelen bitumen: UV-gevoelig, kortere levensduur, minder flexibel bij temperatuurschommelingen.
 • Verbeterde bitumen varianten zoals APP en SBS zijn nu beschikbaar.
 • Dakbedekking kan over oude lagen geplaatst worden of volledig vernieuwd voor langduriger resultaat.
 • Combineer met isolatie voor energiebesparing.
 • Alternatieven voor bitumen zijn EPDM en PVC.
 • Zelf vervangen is mogelijk, maar risicovol zonder ervaring. Besparen? Vergelijk gratis offertes.

Wat is de levensduur van een bitumen dak?

Wist je dat het gemiddelde bitumen dak bij goed onderhoud wel 20 tot 30 jaar mee kan gaan? Dat maakt het een duurzame optie voor je platte dak. Hoewel een plat dak gevoeliger is voor schade dan een dak met een schuinere helling, kun je met het juiste onderhoud de levensduur aanzienlijk verlengen.

scheurvorming bitumen

Wanneer is bitumen toe aan vervanging?

Laten we de meest voorkomende tekenen bekijken die erop wijzen dat je bitumen dak wat aandacht nodig heeft:

 • Blaasvorming: Dit duidt op vocht of waterdamp onder de dakbedekking en kan leiden tot barsten en scheuren.
 • Barstjes en scheuren: Als je dit opmerkt, is je dak niet meer waterdicht. Dit kan vervelende lekkages en schimmel veroorzaken. Gelukkig zijn ze meestal makkelijk te repareren. Echter is dit vaak een tijdelijke oplossing. Als je bitumen dak de levensduur heeft bereikt is het slimmer om je bitumen dak te vervangen.

Wat zijn de kosten voor bitumen dak vervangen?

Je vraagt je waarschijnlijk af wat het kost om een bitumen dak te laten plaatsen of vervangen. De kosten verschillen per methode. Over het algemeen betaal je tussen de € 45 en € 85 per vierkante meter, afhankelijk van of je kiest voor het overlagen van bitumen of het volledig vernieuwen. Deze prijzen zijn inclusief btw, arbeidskosten en materiaalkosten.

Methode bitumen dak vervangen Gemiddelde kosten in 2024 per m2*
Nieuwe bitumen over oude dakbedekking €45,- tot €55,-
Verwijderen oude dakbedekking en plaatsen nieuwe bitumen dakbedekking €75,- tot €85,-

* Let op: dit zijn gemiddeldes. Vraag dus altijd gratis offertes aan.

Voor een gemiddeld Nederlands dakoppervlak van 25 vierkante meter kost het overlagen van een bitumen dak rond de € 1.250 en het volledig vernieuwen ongeveer € 2.000.

Bitumen dakbedekking in detail

Bitumen komt voort uit de productie van ruwe olie en heeft uitstekende eigenschappen die ideaal zijn voor de dakbedekking van je platte dak.

Voordelen van bitumen dakbedekking

 • Sterk en duurzaam materiaal
 • Waterdicht en betrouwbaar
 • Weerstand tegen chemische invloeden
 • Hecht goed en is eenvoudig aan te brengen

Nadelen van bitumen dakbedekking

 • Minder goede UV-bestendigheid
 • Een kortere levensduur dan sommige andere materialen
 • Wordt minder flexibel bij temperatuurschommelingen
Gelukkig zijn er nieuwere varianten van bitumen, zoals APP en SBS, die verbeterde eigenschappen hebben om deze nadelen te compenseren.

APP of SBS bitumen?

 • APP: Deze variant is sterker en flexibeler, waardoor het beter bestand is tegen het Nederlandse klimaat.
 • SBS: Met een synthetisch rubber versterkt is het soepeler en hecht het zelfs nog beter.

Bitumen dakbedekking vervangen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Bitumen dak vervangen: de werkwijze

Bitumen dakbedekking is perfect voor een plat dak en wordt aangebracht met behulp van een brander. De bitumen stroken worden op het dak gerold en vervolgens verwarmd waardoor ze goed aan het dak hechten.

Wanneer het tijd is om je bitumen dak te vernieuwen, heb je meerdere opties. Je kunt nieuwe lagen bitumen over de oude bedekking leggen voor een snelle en budgetvriendelijke oplossing. Houd er wel rekening mee dat dit een tijdelijke fix is en uiteindelijk een volledige vervanging vereist.

Een andere manier is het compleet verwijderen van de oude laag met aansluitend het plaatsen van nieuwe bitumen. Dit zorgt voor een langer resultaat. Overweeg ook dakcoating als alternatief om je dak extra te beschermen en energie-efficiënt te maken.

“Een grondige inspectie voorafgaand aan de vervanging van bitumen dakbedekking kan onverwachte kosten voorkomen. Het identificeren van problemen zoals vochtinfiltratie of structurele zwakheden zorgt voor een meer gerichte aanpak en een duurzamer dak op lange termijn. Laat je dak dus altijd door een expert checken. “- Dakdekker aan het woord

Combineren met isolatie

Vergeet niet te overwegen de isolatie opties voor het platte dak. Thermische isolatie kan helpen de energiekosten te verminderen door de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten te houden. Er zijn verschillende isolatiematerialen die je kunt bekijken.

Isolatie kan zowel direct onder het bitumen dakbedekkingmateriaal als aan de binnenzijde van het dak worden aangebracht. Wanneer isolatie onder het bitumen maar bovenop het dak komt, spreekt men van een ‘warm dak’. Dit is de meest gebruikelijke methode omdat het de isolatie beschermt tegen de elementen en zorgt voor een betere energie-efficiëntie van het gebouw.

Aan de andere kant kan isolatie ook onder het dak, van binnenuit, worden aangebracht, wat bekend staat als een ‘koud dak’. Hoewel deze methode minder vaak wordt toegepast, kan het nuttig zijn in bepaalde situaties waar extra isolatie nodig is of wanneer toegankelijkheid van buitenaf beperkt is. Beide methoden hebben hun eigen voor- en nadelen en de keuze hangt af van de specifieke eisen van het gebouw en het klimaat.

Alternatieven voor bitumen dakbedekking

Naast bitumen zijn er alternatieve materialen zoals EPDM dakbedekking, dat langer meegaat (maar wel duurder is) en PVC, wat wortelbestendig is en gebruikt kan worden onder een groendak.

Bitumen dakbedekking zelf vervangen

Het is mogelijk om zelf je bitumen dak te vervangen maar onderschat dit niet. Een foutje kan grote schade veroorzaken. Als je twijfels hebt, huur dan een professional in.

bitumen dak vervangen

Kies de beste dakdekker voor jouw situatie

De genoemde prijzen zijn indicatief. Veel factoren bepalen de uiteindelijke kosten. Wil je een nauwkeurige offerte, vraag dan vrijblijvend prijzen op van meerdere dakdekkers in jouw regio.

Wil je meer weten over duurzame opties voor je dak of heb je andere specifieke eisen en wensen? Wij adviseren je graag verder. Onze experts zijn op de hoogte van de nieuwste technieken en materialen en helpen je graag om je huis nog beter te maken.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Een bitumen dak gaat gemiddeld 25 jaar mee. De levensduur kan echter aanzienlijk verlengd worden door regelmatig onderhoud en tijdige renovaties.
De gemiddelde kosten voor het vervangen van een bitumen dak liggen tussen de €45,- en €85- per m². Dit is afhankelijk van diverse factoren zoals dakoppervlakte, bereikbaarheid en eventuele extra werkzaamheden.
Ja, het is mogelijk om nieuwe bitumen dakbedekking over de oude laag aan te brengen, mits de bestaande dakbedekking in redelijke conditie is en de dakconstructie stevig genoeg is. Dit wordt ook wel overlagen genoemd en kan een kosteneffectieve methode zijn.
Dakcoating beschermt je bitumen dak tegen uv-straling, weersinvloeden en veroudering. Het verhoogt de levensduur, verbetert de uitstraling en kan bijdragen aan een betere energieefficiëntie van het gebouw.
Bitumen dakbedekking is een waterdicht materiaal dat veel gebruikt wordt op platte en licht hellende daken. Het bestaat uit meerdere lagen die samen zorgen voor een duurzame en sterke dakbekleding.
Voor de isolatie onder een bitumen dak worden vaak PIR, PUR of EPS isolatieplaten gebruikt. Deze materialen hebben uitstekende isolerende eigenschappen en kunnen bijdragen aan energiebesparing.