Lekkage aan uw dakgoot?

Lekkage dakgoot: wat nu? Reparatie en kosten 2024

Vaak wordt een dakgoot pas op waarde geschat als deze niet goed werkt. Pas dan merken we hoe prettig het is als het water netjes via de regenpijpen wordt afgevoerd. Geen gedruppel, geen ongewenste plassen om het huis. Grote kans dat u dit leest als het zover is: uw dakgoot lekt.

Wat nu?

In dit artikel vertellen we u daar alles over, van oorzaak van een lekkende dakgoot tot reparatie van de dakgoot lekkage. Na het lezen van dit artikel weet u precies wat u moet doen en kunt u ook een inschatting van de kosten bij lekkage van de dakgoot maken.

Gratis offertes aanvragen

Dakgoot lek

Wat te doen bij lekkage dakgoot?

Een lekkende dakgoot kan voor serieuze problemen zorgen, want het kan gebeuren dat de dakgoot naar binnen lekt. Het is dus belangrijk om snel in actie te komen als u lekkage van de dakgoot opmerkt.

1. Documenteer de lekkage

Maak foto’s waarop het lekken van de dakgoot zichtbaar is. Dit heeft u nodig om bij de verzekering aan te tonen dat mogelijke waterschade afkomstig was van de dakgoot.

2. Schakel een dakdekker in

Dakgoten liggen in bijna alle gevallen op hoogte. U kunt zelf proberen het lek op te sporen, maar dat is niet zonder risico. Een dakdekker heeft de juiste materialen en kan op een veilige manier de lekkage opsporen. Vaak heeft hij al snel door waar een dakgoot lekt.

Bij een sociale huurwoning

Woont u in een sociale huurwoning? Neem dan direct contact op met uw woningcorporatie. Zij hebben vaak contracten met herstelbedrijven, waardoor ze snel iemand langs kunnen laten komen voor de reparatie van de lekkage. De foto’s zijn voor je opstalverzekering nog net zo belangrijk!

Een dakdekker heeft u sowieso nodig om de dakgoot lekkage te laten repareren. Reparatie van een dakgoot is vakkundig werk: het vereist regelmatig soldeerwerk. De combinatie met de grote hoogte waarop het werk wordt uitgevoerd is een goede reden om het herstel aan een vakman over te laten.

Met spoed uw daklekkage repareren?

Bel en kom direct in contact met een vakman in uw regio!

Oorzaken lekkage dakgoot

Hoe kan een lekkende dakgoot ontstaan? Dat gaat in veel gevallen door vormen van slijtage. Het materiaal van de dakgoten slijt of corrodeert door de weersomstandigheden en het water en vuil dat door de goot loopt. Lekkage van de dakgoot kan daarnaast ook ontstaan door verstopping.

We gaan er hieronder op de meest voorkomende situaties in.

Dakgoot lekt op naad

De zwakke plekken die door slijtage van de dakgoot ontstaan, zijn meestal als eerste op te merken bij de naden van de dakgoot. Als dit het geval is, lekt het water door de naad naar beneden. Deze schade is te herstellen door de naden opnieuw te solderen.

Dakgoot verbuigt of verzakt.

Over tijd kan een dakgoot wat vervormen of verzakken, waardoor het water niet goed kan worden afgevoerd naar de regenpijp. Het water hoopt zich op de lagere punten op en zorgt daar voor meer slijtage; daarnaast kan het water op deze plekken ook langs de randen naar buiten vallen.

Verstopte dakgoot

Een andere veel voorkomende oorzaak van een lekkende dakgoot is verstopping. Als het water niet weg kan lopen door een ophoping van bladeren en vuil, stroomt de dakgoot uiteindelijk langs de over.

Dat heeft vervelende gevolgen.

Met een beetje pech loopt het water namelijk niet langs de buitenkant van de dakgoot, maar lekt de dakgoot naar binnen: zo ontstaat waterschade aan de binnenkant van uw woning! Een lekkende dakgoot is dus echt een serieuze zaak.

Waterschade door lekkage dakgoot

Als de dakgoot naar binnen lekt, is de kans groot dat u daar binnenshuis problemen van krijgt. Hoe merkt u zulke problemen op tijd op?

  • Aan de buitenkant van uw woning kunt u zien dat er water langs uw muren naar beneden loopt. Dit geeft al aan dat er water over de binnenste rand van de dakgoot lekt. Als u dit opmerkt, is het belangrijk om het probleem snel aan te pakken. Het water kan namelijk van buiten naar binnen trekken door gaten, maar ook door de bakstenen in de gevel.
  • Als het water al naar binnen is getrokken, merkt u dat aan vocht- en schimmelplekken op de muren of in het plafond. Hoe langer u wacht, hoe groter deze plekken worden. Op deze manier lopen de reparatiekosten op. Handel dus snel.

Lekkage dakgoot repareren: werkwijze dakdekker

Een dakdekker heeft alles in huis om uw dakgoot te herstellen. Hoe hij dat doet, hangt af van de oorzaak van de lekkage.

Lekkende dakgoot solderen

Een dakdekker herstelt lekkende naden van een zinken dakgoot met solderen.Lekkende naden van een zinken dakgoot kunnen worden hersteld door deze te solderen. Hierbij maakt de dakdekker de goot eerst goed schoon, om vervolgens een nieuwe soldeerlaag aan te brengen voor een stevig en langdurig resultaat.

PVC dakgoten herstellen

PVC dakgoten worden vaak geheel vervangen, omdat de kosten van reparatie niet opwegen tegen die van het vervangen – bovendien gaat de nieuwe goot langer mee dan een gerepareerde oude PVC dakgoot.

Dakgoot repareren met EPDM

Zwakke plekken in metalen dakgoten – zink, aluminium of koper – repareert de dakdekker met een EPDM binnenlaag. Deze laag wordt netjes op maat gesneden, om vervolgens met EPDM kit op een waterdichte aan de dakgoot te worden bevestigd.

Uw dakgoot laten repareren na lekkage?

Kom direct in contact met een vakman in uw regio!

Dakgoot schoonmaken

Een verstopte dakgoot ‘repareert’ u soms door simpelweg het opgestapelde vuil te verwijderen. Als na het verwijderen van de bladeren en het vuil geen slijtage of schade te zien is, is het probleem al verholpen. In dit geval is er geen reparatiewerk nodig.

Dakgoten vervangen

Vaak zijn lekkende dakgoten al zo serieus vervormd of versleten, dat repareren geen zin heeft: het is zonde van de kosten en de moeite om dakgoten in matige conditie te repareren. Er is in zulke gevallen weinig of geen verschil in kosten met een gehele vervanging: uw dakdekker zal op zo’n moment dan ook adviseren om de dakgoot te vervangen.

Bij het vervangen van de dakgoot verwijdert de dakdekker eerst de oude goot.. Daarna maakt hij de nieuwe goot op maat en zet hem vast in beugels, of in de houten bak.

Lekkage dakgoot: kosten reparatie

Dakgoot lekkage repareren kost tussen €100,- en €180,- voor een stuk goot tot 3 meter. Hierbij is het materiaal van belang in de prijs die u betaalt:

  • Reparatie van een pvc dakgoot kost circa €100,-
  • Bij een zinken dakgoot, die in beugels ligt, kost het ongeveer €150,-
  • Ligt de zinken dakgoot in een houten bak, dan kost reparatie rond de €180,-

Om alle mogelijkheden op een rij te zetten, hebben we hieronder een tabel toegevoegd. In één oogopslag wordt zo duidelijk of u beter de goot kunt laten repareren, of dat u deze het beste kunt vervangen.

Prijzen reparatie 2024

Materiaal Kosten reparatie Kosten vervangen (per meter)*
PVC €100,- €90,-
Zink €150 ,- tot  €180,- €100,-
Koper €150,- €120,-
Aluminium €150,- €95,-

*Let op: de genoemde prijzen zijn inclusief arbeidsuren en btw.

Let op! Uw verzekering dekt u ook bij lekkage van de dakgoot tegen waterschade. De opstalverzekering vergoedt de kosten die te maken hebben met de gevolgschade van een daklekkage, zoals herstel van binnenwanden en plafonds. De oorzaak van de lekkage wordt meestal niet vergoed, tenzij er schade is ontstaan tijdens storm.

Lekkage dakgoot voorkomen

Het beste is uiteraard om de bovenstaande problemen en werkzaamheden te voorkomen. Hoe zorgt u ervoor dat de kans op lekkage aan uw dakgoot zo klein mogelijk wordt?

  • Regelmatig onderhoud is essentieel. Maak uw dakgoten tweemaal per jaar schoon, of laat dit doen. Zo voorkomt u verstopping door het ophopen van vuil.
  • Is uw dakgoot ouder dan 25 jaar? Overweeg dan om deze te vervangen. Zinken en pvc dakgoten gaan in veel gevallen niet langer dan 30 jaar mee.
  • Houd uw dakgoten en regenpijp schoon met bladvangers en bladroosters. Deze handige toevoegingen zorgen dat bladeren geen kans krijgen om uw dakgoot te saboteren. Een bladvanger boven de opening van de regenpijp kost vaak nog geen €10. Een gootdrain legt u in de dakgoot, over de gehele lengte. Deze kost €5 – €10 per strekkende meter.

Dakgoot lekkage repareren

Dakgoot lekkage repareren? Vergelijk offertes!

Een lekkende dakgoot heeft snel aandacht nodig. We begrijpen natuurlijk ook dat u graag niet te veel betaalt voor een reparatieklus. Op zoek naar een vakman bij u uit de regio?

Start gratis offerteaanvraag!

Vul de aanvraag in en ontvang snel meerdere offertes van dakdekkers. Kies dan het beste aanbod en bespaar tot 40% op uw reparatie!