Lekkage douche opsporen

Aan het opsporen en verhelpen van een lekkage zitten vaak hoge kosten verbonden wanneer u dit professioneel laat uitvoeren. Het is echter ook mogelijk dat u zelf eenvoudig en kosteloos de lekkage in uw douche opspoort. Deze methode is helaas niet 100 procent effectief is. Heeft u geen tijd en schakelt u liever gelijk een loodgieter in?

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina vindt u wat de oorzaken kunnen zijn van lekkage in de douche, en hoe u of een loodgieter deze kan opsporen en verhelpen.

lekkage douche opsporen

Zelf een hardnekkige lekkage opsporen in uw douche?

Verhelp zelf de lekkage met behulp van het stappenplan! Lukt het niet? Schakel dan een loodgieter in.

Oorzaken van lekkage in de douche

In de douche gebruikt u gemiddeld gezien het meeste water, naast het doorspoelen van het toilet. Het is dan ook logisch dat hier af en toe lekkage optreedt. Een lek in de douche kan op zes verschillende manieren veroorzaakt worden.

 • Scheuren in uw tegelwerk.
 • Onderbrekingen in uw kitranden.
 • Scheuren in de voegen.
 • Slecht afgesloten rozetten.
 • Problemen met het doucheputje.
 • Een lek in de waterleiding.
In de onderstaande checklist leiden we u stap voor stap langs de mogelijke problemen, en hoe u het kan opsporen.

Het opsporen en verhelpen van lekkage

De aanpak voor het opsporen en verhelpen van lekkage in de douche is zeer eenvoudig. Technische kennis is geen vereiste. Daarnaast heeft u geen speciaal gereedschap nodig. Het enige wat u voor het opsporen van het douchelek nodig heeft, zijn een aardappelschilmesje en een platte schroevendraaier. Zorg er ter voorbereiding zelf wel voor dat u eventueel extra kit in huis heeft, en het benodigde materiaal waarmee u het lek in de douche verhelpt.

Gratis offertes aanvragen

 • Stap 1: Het tegelwerk controleren op scheuren. Check uw tegels op scheuren en afgebrokkelde stukjes. Deze veroorzaken vermoedelijk het lek. Laat de betreffende tegel vervangen. Ziet u geen scheuren? Gebruik dan een platte schroevendraaier en tik hiermee op de tegel. Een losse tegel klinkt hol is dan vaak de oorzaak van de lekkage in de douche.
 • Stap 2: Nakijken van de kitranden. Controleer de randen eerst op scheuren. Als u geen scheur vindt, gebruik dan het aardappelschilmesje. Kunt u tussen de tegel en de kitnaad komen? Dan heeft u de oorzaak van het lek gevonden. Herstel vervolgens de kitranden.
 • Stap 3: Controleren van de voegen. De voegen kunnen scheuren of afbrokkeling vertonen. Daarnaast is het tevens mogelijk dat er kleine lekkages ontstaan in de voegranden. U kan dit achterhalen door met het mesje de naden bij langs te gaan.
 • Stap 4: Rozetten goed afsluiten. Het komt voor dat de rozetten slecht zijn afgesloten. De ruimte rondom het schroefdraad en de tegels moet namelijk gevuld zijn met kit.
 • Stap 5: Doucheputje controleren. Ook rondom uw douche putje moet het kit- en voegwerk voldoende afsluitend zijn. Het regelmatig toetsen en verhelpen van deze kitranden en voegen voorkomt een lekkage.
 • Stap 6: Tot slot kan een probleem met de waterleiding de lekkage veroorzaken. U kunt het lek opsporen door de watermeterstand voor- en na het slapen gaan af te lezen. Bij een fout in de waterleiding neemt u het best zo snel mogelijk contact op met een loodgieter.

Controleer (meng)kraan

De mengkraan kan tevens het probleem vormen. De mengkraan gaat lekken door kapotte, of versleten rubbertjes of koppelingen die niet goed met tape zijn ontwikkeld. Het is meestal niet nodig om meteen een nieuwe mengkraan aan te schaffen. Sluit eerst de hoofdkraan.

Vervolgens demonteert u de kraan en kan u de nieuwe tape om de koppelingen wikkelen en eventueel nieuwe rubbertjes. Is de lekkage naderhand nog steeds aanwezig? Kijk dan of u nog garantie op de mengkraan heeft. De lekkage ligt dan namelijk aan het binnenwerk van de mengkraan. Dan is helaas de enige oplossing dat u een nieuwe mengkraan aanschaft.

Kitranden en voegen controleren

De kitranden bestaan vaak uit siliconenkit. Het regelmatig schoonmaken van de kitranden zorgt ervoor dat er geen vuil blijft zitten. Daarnaast voorkomt het schimmelvorming. Vooral de kitranden rondom de doucheputjes en in de hoeken van de douche zijn erg belangrijk. Vertonen deze scheurtjes of zitten ze los? Laat ze dan meteen vervangen door de loodgieter! Ook de voegen van het tegelwerk moeten geen scheurtjes vertonen of los zitten. Dit kunt zelf u controleren door voorzichtig met een mesje langs de voegen te gaan. Zit er ruimte tussen het tegelwerk en de voegen? Dan is het van belang dat u de voegen door de loodgieter laat vervangen.

Rozetten controleren

Lukt het om de rozetten een aantal centimeters los te schroeven? Controleer dan of er rondom het schroefdraad en de tegels kitwerk aanwezig is. De kit moet namelijk de volledige ruimte tussen het schroefdraad en het tegelwerk vullen. Is dit niet het geval? Laat dan de oude kit verwijderen en laat nieuwe kit achter de rozetten aanbrengen. Voer deze klus eventueel zelf uit. Let erop dat u wel de juiste, waterbestendige siliconenkit aanschaft. Besteedt u dit klusje liever uit aan een ervaren loodgieter? Neem dan snel contact met ons op, en ontvang een vrijblijvende offerte.

Controleer uw watermeter

Heeft u bovenstaande oorzaken uitgesloten? Dan is het controleren van de watermeter het laatste wat u zelf nog kunt doen voordat u de loodgieter belt. Hiermee ziet u of er een lekkage in de waterleiding zit. Schrijf de watermeterstand op voordat u naar bed gaat. Verbruik in de tussentijd (vanzelfsprekend) geen water. U moet ’s ochtends wederom de stand controleren. Is de stand veranderd? Dan is de kans erg groot dat er een lekkage in de waterleiding zit. Schakel dan direct een loodgieter in en voorkom verdere waterschade.

Controleer doucheslang

Doucheslangen hebben uiteraard een belangrijke functie. Ze zorgen dat het water uit de kraan via de douchekop naar buiten komt. Het is geen uitzondering dat de doucheslang beschadigd en begint te lekken. De doucheslang zelf kan lekken, maar ook de ringen of de aansluitingen kunnen het punt van lekkage vormen. Gaat het alleen om de slang? Dan kunt u zelf met speciale kneedpasta het lek dichten. In veel gevallen is het echter beter dat u de doucheslang volledig vervangt. Let bij het aanschaffen van een nieuwe doucheslang, vanzelfsprekend, goed op de lengte en de eventuele uitvoering. Kiest u RVS, wit of zwart? Het regelmatig ontkalken van uw douchekop is erg belangrijk. Dat voorkomt extra druk op de doucheslang en het ontstaan van een lekkage.

Badkamertegels controleren

Een badkamerlekkage door kapot tegelwerk is een veelvoorkomend probleem. Een kapotte tegel heeft u zelf snel gevonden. Controleer echter tevens op holle badkamertegels. Tik met een schroevendraaier op de tegels. Hoort u een hol geluid? Dan is het van belang dat u de desbetreffende tegel vervangt. De holle tegels hechten onvoldoende. Het is dus belangrijk dat u de badkamertegels goed controleert en eventueel laat vervangen. Waterschade dat ontstaat door kapotte tegels wordt namelijk zelden vergoed door verzekeraars. Gaat het om een breuk in de waterleiding of een kapotte afvoer? Dan het is zogenaamde gevolgschade en bent u dus vaak wel verzekerd.

lekkage douche

Vraag een gratis offerte aan!

Hebben de bovenstaande tips niet geresulteerd in het opsporen en verhelpen van lekkage in uw douche? Neem dan contact op met een ervaren loodgieter op het gebied van (douche) lekdetectie.

Start nu de gratis offerteaanvraag!

Een ervaren loodgieter uit ons netwerk voorziet u dan zo snel mogelijk van advies, of stuurt u een vrijblijvende offerte.

loodgieter lekdetectie