Lekkage zwembad

Bent u de gelukkige eigenaar van een zwembad? Het is natuurlijk ideaal dat u uw conditie op pijl houdt doordat u van tijd tot tijd even lekker gaat zwemmen. Een lekkage in het bad is dan ook erg vervelend. Lekkage in het zwembad doet zich vooral voor in de leidingen, het folie en de aansluiting tussen de leidingen en de pomp. Er zijn diverse methodes waarmee men de lekkage opspoort. Hier is zelden hak- en breekwerk voor nodig. Zo wordt de folie bijvoorbeeld gecontroleerd met behulp van een elektrisch veld. En eventuele problemen in de leidingen sporen de vakmannen op met een rioolcamera of een drukmeting. In dit artikel leest u wat de meest voorkomende oorzaken zijn van een lekkage. Daarnaast leest u wat u zelf kunt doen voor het opsporen en repareren van het lek!

Lekkage zwembad

Last van lekkage in uw zwembad? Wij repareren het!

Komt u er ondanks de tips niet uit? De lekkage opsporen en repareren is ons vak! Neem contact met ons op voor de reparatie van het lek!

Gratis offertes aanvragen

Oorzaken van een lekkage

Een zwembad maakt vaak gebruik van pompen, filters én verlichting. Wanneer één van deze elementen defect is veroorzaakt dat een lekkage. Ook de wand of de bodem van het bad kan scheuren. Dit geldt voor alle typen baden. Doordat er in het bad een hoge druk is, kunnen minuscule breukjes doorscheuren tot serieuze kieren. De verlichting van het bad veroorzaakt soms ook lekkage. De hoge druk in combinatie met slijtage veroorzaakt dan het lek. De pompinstallatie en skimmers van een zwembad staan onder druk. Skimmers zijn leidingen die het oppervlaktewater afzuigen. Er komt dus veel water doorheen. Op lange termijn zorgt dat er soms voor dat de skimmers scheef gaan staan. De laatste veelvoorkomende oorzaak is een defecte leiding. De leiding die van de pompinstallatie naar het bad loopt kan verzwakken door slijtage.

Zwembad lekkage opsporen

Hoe werkt het opsporen van een lekkage precies? Allereerst gebruikt men de ervaring van de vakmannen. Middels een visuele inspectie bekijken ze de meest voorkomende oorzaken van lekkage. Hierna vindt de vochtmeting plaats. Hiermee kunnen ze verdachte zaken rondom het bad opsporen. Niks opvallends? Tijd voor de drukmeting. Skimmers en lampen worden afgesloten en de drukmeting wordt uitgevoerd van de pompinstallatie naar het zwembad. Nog een methode om de opening te vinden is door milieuvriendelijke kleurstof in het water te druppelen. Het gebruik van impulsmetingen is de laatste methode voor het opsporen van lekkages. Hierbij verstuurt men geluidsimpulsen onderwater.

Lek gevonden, wat kunt u doen?

Zoals u net gelezen heeft zetten professionals geavanceerde methodes in waarmee ze de opening opsporen en repareren. Stel u heeft het lek gevonden, wat doet u dan om het lek te repareren? Hieronder staan de (meest gebruikte) methodes ter reparatie:

1. Liner repair kit

Met een reparatiekit, liner repair kit, voert u de reparatie uit van kleine scheurtjes onderwater. Uiteraard moet het wel om een liner zwembad gaan.

2. THF solvent & een stuk liner

Wanneer u iets grotere gaten wilt repareren gebruikt u een stuk liner en THF solvent. Maak het bad leeg tot onder het lek en smeer THF op de oude en de nieuwe liner. Voer hiermee de reparatie uit.

3. Reparatiekit

Voor het repareren van pakkingen, verlichting en skimmers is reparatiekit handig. Het zorgt voor een goede afdichting. Er is reparatiekit die u onderwater kunt gebruiken.

4. Fix a leak

Fix a leak is een middeltje dat dikke vloeistof bevat dat zwaarder is dan water. Dit is in sommige gevallen effectief ter reparatie van kleine lekkages. De vloeistof zinkt en wordt tijdens de filtratie aangezogen door de opening. Lees de gebruiksaanwijzing voor de exacte procedure van de reparatie.

5. Loodgieter

Een lekkage in het zwembad opsporen en repareren is erg specialistisch werk. Het allerbeste is dus dat u de reparatie uitbesteed aan een vakman. Een vakman beschikt over geavanceerde technieken waarmee hij snel het probleem kan opsporen en permanent kan repareren. Het is mogelijk dat u bovenstaande reparatiekit of een ander middeltje uitprobeert voor de reparatie, maar verwacht geen wonderen. Het gebruik van reparatiekit en plakkers werkt namelijk vaak als een tijdelijke oplossing.
zwembad lekkage opsporen
Heeft u een opblaasbaar zwembad, of een liner bad? Dan zijn plakkers vaak effectief voor een (tijdelijke) reparatie. Plakkers, vaak pvc strookjes, kunnen zo rondom het scheurtje bevestigd worden. De oppervlakte rondom het lek moet u eerst goed reinigen, voordat u de plakkers bevestigd. Plakkers zijn er in diverse soorten en maten. Vaak zijn de plakkers onderdeel van een reparatieset.

Vocht- en drukmeting

Eén van de methodes die de vakman gebruikt is een vochtmeting en drukmeting. Bij de vochtmeting doet men op verschillende plekken een relatieve vochtmeting. Hiermee spoort men verdachte zaken rondom het zwembad op. Het hangt af van de locatie van de verdachte plek welke techniek de vakman toepast om de opening op te sporen. Bij de drukmeting worden de skimmers en lampen onderwater volledig afgedicht met rubberen pluggen. Vervolgens meet men de druk door de meetapparatuur aan te sluiten op de pompinstallatie. Er zijn nog veel meer technieken die de vakmannen hanteren. Het repareren van een zwembad is erg specialistisch werk en kunt u dus het beste door ervaren vakmannen uit laten voeren.

Lekkage opsporen met kleurstof en impulsmetingen

De exacte locatie van de opening vinden is als het zoeken naar een naald in een hooiberg. Zonder geavanceerde technieken is het een hele klus. Wat gebruiken de zwembadspecialisten? Milieuvriendelijke kleurstof. Ze spuiten kleurstof vlakbij de vermoedelijke locatie. Is het daar lek? Dan wordt de kleurstof uit het zwembad gezogen. Nog een techniek is de impulsmeettechniek. Hierbij gaan de geluidssignalen door het zwembad. Als de geluidssignalen onderwater het lek bereiken worden de signalen onderbroken. Zo is de locatie van het lek meteen duidelijk! Snel en effectief uw zwembadlek opsporen en repareren? Vul snel het contactformulier in!