CV-ketel

De cv-ketel oftewel de verwarmingsketel is onderdeel van een centrale verwarmingsinstallatie dat voor warm water zorgt en ook voor een aangename binnentemperatuur. Zo kunt u een lekker warm thuis creëren en natuurlijk een warm bad of douche nemen. We kunnen tegenwoordig niet meer zonder! Voordat de kou komt, u moet ervan uit kunnen gaan dat de verwarmingsketel gewoon werkt. Mocht uw ketel nou niet werken, of is het hoog tijd om de verwarmingsketel te vervangen? Dan kunt u bij ons terecht. Wij zorgen voor de installatie en dat u er weer vele jaren warm bijzit. Neem vrijblijvend contact met ons op en informeer naar onze scherpe prijzen!

cv-ketel

Nieuwe CV-ketel aanschaffen? Alle merken tegen een scherpe prijs!

Vraag vrijblijvend en gratis een offerte aan voor uw CV-ketel en HR-ketel tegen een aantrekkelijke prijs

Gratis offertes aanvragen

Hoe werkt een CV-ketel?

De cv-ketel houdt ons warm en comfortabel, maar hoe werkt hij eigenlijk? Het is een vernuftig stukje techniek. Allereerst wordt het cv-water verwarmd door de hitte van het brandende gas. De circulatiepomp zorgt er dan voor dat het opgewarmde water door de radiatoren stroomt. Deze geven op hun beurt de warmte af aan de ruimte. Het afgekoelde water stroomt vervolgens weer terug naar de ketel, waar het vervolgens weer wordt opgewarmd. De kamerthermostaat meet de temperatuur en stuurt het schakelen van de cv-ketel, zodat de temperatuur constant op de ingestelde temperatuur blijft. De verwarmingsketel zorgt niet alleen voor een warme comfortabele woning, maar zorgt ook voor warm kraanwater.

Solo- of combiketel? Open of gesloten systeem?

Kiest u voor de installatie van een solo- of combiketel? En wat is het verschil? De soloketel verwarmt alleen het vertrek. De combiketel is een combinatie van een soloketel en een geiser, dus die zorgt ook voor warm water. Dus als u zou kiezen voor een soloketel, dan zou u voor een warme douche ook een aparte geiser of boiler moeten aanschaffen. Bij een combiketel zitten er eigenlijk twee apparaten in één. Het nadeel is wel dat als deze stuk zou gaan, u gelijk zonder warm water én zonder verwarming zit. Dan heeft u nog de keuze tussen een open of gesloten systeem. In een verwarmingsketel wordt gas verbrand. Daar is luchttoevoer voor nodig. De open cv-ketel haalt de lucht uit de ruimte waar de cv-ketel hangt. Ze mogen dan ook uitsluitend in goed geventileerde ruimtes hangen. Dit is dan ook de reden dat u dit type cv-ketel beter niet in een goed geïsoleerde ruimte (met weinig ventilatie) kan plaatsen. Een gesloten systeem kan daarentegen overal worden opgehangen. Het is niet nodig om dan extra te ventileren. Dit is ook de reden waarom een gesloten systeem over het algemeen als veiliger wordt beschouwd.

Soorten verwarmingsketels

Er zijn verschillende soorten cv-ketels, bijvoorbeeld de VR, HR, UHR en de ultramoderne HRe. Ze hebben allemaal een verschillend rendement. Zo zet de VR-ketel 89% om naar nuttige warmte, ook wel het rendement genoemd. Maar dat betekent ook dat er een deel van de energie verloren gaat. De HR-verwarmingsketel geeft een rendement van meer dan 100%, niet voor niks staat ‘HR’ voor hoog rendement. Een HR heeft alleen wel een afvoer van de condens nodig. Dit is ook de reden waarom er soms gekozen wordt voor de VR-ketel. Deze heeft namelijk geen afvoer nodig. Dan hebben we nog de UHR-ketel, dit is een vrij nieuw type op de markt. Deze werkt in combinatie met een waterpomp. Het nieuwste model is de HRe, deze ketel wekt naast warmte ook nog eens elektrische energie op. HRe is nog in opkomst en het mooie eraan is dat deze variant een stuk minder CO2-uitstoot!

Wat is de beste Cv-ketel voor uw woning?

Bij het kiezen van de juiste verwarmingsketel is het allereerst belangrijk om na te gaan of u alleen warmte in de woning nodig heeft, warmwater of beide. Een solo ketel verwarmt immers alleen uw woning, de combiketel zorgt voor warmte en warm water. Er zijn ook nog andere factoren van belang bij het bepalen van de juiste cv-ketel voor uw woning. Het is handig om een kleine checklist af te gaan.

Checklist verwarmingsketel kiezen

  • Het volume/m² van de woning dat verwarmd moet worden.
  • De isolatie van uw woning, (dakisolatie, muurisolatie of vloerisolatie.)
  • Het type glas in uw woning (enkel glas, dubbel glas of hr++ glas)
  • Op welke plekken wilt u warm water, en op welke plekken wilt u het warme water gelijktijdig kunnen gebruiken.
Deze checklist is van belang om na te gaan wat voor vermogen u nodig heeft voor uw toekomstige verwarmingsketel. Als u een groot huis en bijvoorbeeld enkel glas heeft zult u een hoger vermogen nodig hebben dan in een klein appartement met dubbel glas. Ook is de isolatie van belang, is uw woning tiptop geïsoleerd dan heeft u minder vermogen nodig dan wanneer uw woning minder goed is geïsoleerd. Verder is het cruciaal om te kijken of warm water voor u van belang is, en waar u gelijktijdig warm water nodig heeft. Als dat op veel plekken tegelijkertijd is heeft u ook weer meer vermogen nodig. Als u erachter bent gekomen welke capaciteit u nodig heeft kunt u gaan bepalen welk type u nodig heeft. Om het u gemakkelijker te maken hebben de fabrikanten een label ontwikkeld. Elke cv-ketel heeft een CW (comform warmwater) label. Handig om te weten: hoe hoger de CV-klasse, hoe meer (en sneller) warm water u kunt genereren. Verwarmingsketels vanaf CW3 zijn geschikt voor de keuken, douche of bad. CW4 en CW5 zijn tevens geschikt voor deze drie ruimten, maar leveren sneller warm water. Wilt u tegelijkertijd warm water kunnen gebruiken in bijvoorbeeld de keuken en de badkamer? Vanaf CW4 is dat beperkt mogelijk, vanaf CW6 is dat volledig en onbeperkt mogelijk.
nieuwe cv-ketel

Besparen met een nieuwe CV

Een verouderde verwarmingsketel zorgt vaak voor onnodige kosten. De verouderde HR of VR-ketels zijn niet meer zo efficiënt als een nieuwe cv-ketel en krijgen sneller te maken met storingen. Dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn. Maar om er zeker van te zijn dat u in de koude wintermaanden geen last krijgt van een storing, is het vaak van belang om de verwarmingsketel na de genoemde 12 jaar te vervangen. En wat ook nog eens een hele mooie bijkomstigheid is, is dat u ook flink kunt besparen met het vervangen van een verouderde cv-ketel. Vooral als u een verouderde VR-ketel of HR-ketel heeft kunt u besparen. Bij deze ketels gaat er vaak een hoop energie verloren. De nieuwe ketels hebben namelijk een veel hoger rendement! En wat ook leuk is meegenomen is dat de slimme thermostaten zijn voorzien van de nieuwste technologische snufjes. Zo kunt u bijvoorbeeld uw thermostaat op afstand bedienen met uw telefoon.

CV-ketel installatie

De installatie van de verwarmingsketel kan binnen een dag voor u in orde gemaakt worden. Maar het is nog een lastig karwei. Een ervaren installateur helpt u met het verwijderen van de oude verwarmingsketel en het installeren van de nieuwe ketel. Ook ontvangt u advies over het onderhoud. De installateur houdt zich ook bezig met het afstellen van de nieuwe verwarmingsketel en natuurlijk met het vervangen van de oude kranen onder de ketel. De oudere ketels maken lawaai, de nieuwe bijna niet meer. Om die reden kunt u uw verwarmingsketel op veel verschillende plekken in het huis hangen of plaatsen. De populairste plek is op de zolder, of in een bergruimte. Wat een vereiste is bij het zoeken van een plek voor de ketel, is dat u gaat voor een ruimte die niet vochtig is en waar het niet kan vriezen. Dit is in verband met de veiligheid.

Eteb, specialist in CV-ketel installatie, onderhoud en reparatie!

Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen? Vraag vrijblijvend en gratis een offerte aan!

Wel of niet de radiator en thermostaat vernieuwen?

Heeft u een verouderde, beschadigde of kapotte radiator? Dan is het tijd voor een nieuwe radiator ter vervanging van uw oude. Maar dat hoeft niet altijd de enige reden te zijn om een nieuwe aan te schaffen. Tot voor kort waren radiatoren saai maar noodzakelijk, tegenwoordig kan het juist de blikvanger zijn van uw woning. Zo kunt u ze bijvoorbeeld in vele verschillende kleuren krijgen. Maar er is nog meer mogelijk, zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een verticaal of horizontaal model. Naast een frisse look bespaart een nieuwe radiator: het is namelijk zo dat in de meeste gevallen de warmteafgifte van oude radiatoren beduidend minder is. Dit omdat deze vaak geen convectoren hebben. Ook zijn er verscheidene redenen om uw thermosstaat te vervangen. Regelt u de temperatuur nog met de handbediende kwikthermostaat? Dit is een verouderde versie als u deze vergelijkt met de hypermoderne slimme thermostaat. Met deze zogeheten digitale klokthermostaat kunt u zelf snel en gemakkelijk de temperatuur regelen, zelfs als u niet thuis bent. U kunt de thermostaat zo programmeren dat uw huis opgewarmd is op een bepaald tijdstip. Dus als u om zes uur thuiskomt kunt u de thermostaat alvast zo instellen dat het dan 20 °C is. Op deze manier kan deze slimme thermostaat energie besparen. U kunt namelijk ook instellen dat wanneer u gaat slapen of als u van huis bent de temperatuur vanzelf omlaag gaat.

cv-ketel onderhoud

Onderhoud

Een cv-ketel heeft net als elke installatie zo nu en dan een beetje aandacht nodig. Het is natuurlijk van belang dat de verwarmingsketel tijdig onderhouden wordt door een vakman. De verwarmingsketel moet namelijk bij het onderhoud worden ontlucht, bijgevuld en nagekeken. Het is van uiterste belang dat dit vakkundig en op tijd gebeurt. Mocht dit niet tijdig gebeuren dan is de kans op slijtage en storingen veel groter. En een niet goed functionerende verwarmingsketel kan zorgen voor energieverlies en heeft vaak geen optimaal rendement. Heeft u zelf niet genoeg kennis voor het onderhoud en heeft u hulp nodig van een vakman? Of overweegt u een onderhoudscontract? Onze professionals zijn altijd voor u beschikbaar en zorgen voor het juiste advies, en de juiste oplossing. Vul het contactformulier in voor direct contact.

cv-ketel storing

CV-ketel kapot of storing? Laat deze snel repareren!

Komt er een geluid uit uw verwarmingsketel dat u niet eerder heeft gehoord? Of misschien geeft de cv-ketel een storing aan, en gaat dit niet weg als u de verwarmingsketel heeft ontlucht, bijgevuld of gereset? Dan zult u daar echt wat aan moeten doen. Een niet goed werkende verwarmingsketel kan zorgen voor CO2 vergiftiging en kan u op lange termijn veel geld gaan kosten. Daarom is het verstandig dat u de cv-ketel op tijd laat nakijken. Komt u er zelf niet uit? Of heeft u liever dat een expert u komt helpen? Dan kunt u ons vrijblijvend om advies vragen.

Tip: bespaar met een onderhoudscontract. Neem via het contactformulier vrijblijvend contact met ons op.

Wat kost een CV-ketel?

Er zijn nogal wat verschillen tussen cv-ketels, denk hierbij aan het type, volume, merk en de capaciteit. Wilt u een duurzame, energiezuinige HR-ketel of wilt u ook uw eigen elektriciteit opwekken? Dit kunt u met een HRe-ketel realiseren. Een HRe ketel is duurder in aanschaf, maar ook er duurzaam (elektrische energie opwekken) en besparend. Bij de aanschaf van een verwarmingsketel moet u op een aantal zaken letten.

  • De capaciteit van de verwarmingsketel.
  • Heeft u een solo- of een combiketel nodig? Een solo installatie levert alleen warmte in het huis en een combi installatie zorgt ook voor warm water voor uw kraan en douche/bad.
De HR solo- en combiketel verschillen uiteraard in prijs. Een solo, HR-verwarmingsketel kost gemiddeld €1.500,- tot €2.800,-. Een HR combiketel kost gemiddeld €1.500,- tot €3.000,-. De HRe variant (elektriciteit opwekken) is met ruim €10.000,- tot €12.000,- een duurdere variant.

Tabel met gemiddelde prijzen in 2024

Soort ketel: HR Solo:  HR Combiketel:
HRe
Gem. prijs: €1.500,- tot €2.800,- €1.500,- tot €3.000,- €10.000,- tot €12.000,-
Installatiekosten: €700,- €800,- €800,-
cv-ketel merken

Verschillende merken

Er zijn natuurlijk verschillende merken en typen cv-ketels beschikbaar. Voordat u er eentje aanschaft moet u er rekening mee houden dat een goedkopere verwarmingsketel uiteindelijk ook een duurkoop kan zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lager rendement en energieverlies. Er zijn A-merken, bijvoorbeeld Bosch/Nefit, Atag, en Vaillant. Daarnaast zijn er B-merken zoals Ferroli, Remeha, en Intergas. A-merken staan voor kwaliteit. Maar een B-merk betekent niet automatisch dat het een slecht rendement geeft. Er zijn ook uitstekende ketels van B-merken. Voor de juiste prijs/kwaliteit verhouding zult u moeten kijken naar wat u nodig heeft. Welk type, welk merk en welke capaciteit?

cv-ketel verwarmingsmonteur

Vrijblijvend contact met een verwarmingsinstallateur

Wij kunnen ons voorstellen dat u er veilig, zorgeloos en warm bij wilt zitten. En heeft u weleens gedacht aan koolmonoxidegevaar? Een kapotte cv-ketel kan voor koolmonoxidevergiftiging zorgen. En een koude douche is ook niet altijd prettig. Daarom is het belangrijk dat er op de juiste manier, en met de juiste technische kennis naar de installatie van uw cv-ketel wordt gekeken. Voor het juiste onderhoud, betrouwbaar advies én voor een vakkundige reparatie bent u bij ons aan het goede adres. Voor onderhoud, reparatie, vervangen of een compleet nieuwe installatie kunt u contact opnemen met onze verwarmingsinstallateur.