Aansluiten wasmachine

Uit onderzoek blijkt dat in 90 procent van de Nederlandse huishoudens een wasmachine staat. Bovendien wordt gemiddeld per huishouden zo’n 3 keer per week de was gedaan. De kosten voor een wasmachine zijn echter relatief hoog. Om deze kosten te doen dalen, is het mogelijk om zelf voor het inbouwen en aansluiten van de wasmachine te zorgen, zonder de hulp van een ervaren monteur. Wij geven op deze pagina hiervoor een eenvoudig stappenplan. Daarnaast helpen we u met extra tips, advies voor het reinigen en schoonmaken van de wasmachine, en een lijst met benodigdheden voor het aansluiten. Mocht u tijdens de klus toch nog de hup van een professional nodig hebben, dan bieden wij direct contact met onze monteurs via het contactformulier.

Wasmachine aansluiten

Praktisch stappenplan voor het aansluiten van uw wasmachine.

Wij hebben ruime ervaring op het gebied van installatie, onderhoud en reparatie van witgoed. Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Gratis offertes aanvragen

Professionele hulp?

Bent u begonnen met het stappenplan en het aansluiten van uw apparaat, maar bent u onverhoopte problemen tegengekomen? Het is natuurlijk mogelijk om ook dan nog contact op te nemen met een ervaren monteur. Door het contactformulier in te vullen komt u rechtstreeks in verbinding met een vakman van Eteb bij u uit de buurt, die de klus snel en vakkundig voor u zal uitvoeren. Hebt u alleen behoefte aan enig ondersteunend advies? Ook daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres, wij helpen u graag met zowel het inbouwen, als reinigen van uw wasmachine of vaatwasser. Aarzel dus niet, en stel u met ons in verbinding via het contactformulier!

Wasmachine reinigen

Benodigdheden

Voordat u begint met het inbouwen van de wasmachine, is het van groot belang dat u beschikt over de juiste materialen en deze klaar heeft liggen. Voor het aansluiten hebt u minimaal de volgende gereedschappen en producten nodig:

 • Boormachine
 • Stanleymesje
 • Waterpas
 • Lekbak
 • Steunbeugel
 • Aanvoer- en afvoerslang
 • T-stuk
 • Stopkraan
 • Wasmachinekraan
 • Afvoerdop
 • Teflontape

Stappenplan

 1. Zorg er ten eerste voor dat het stopcontact voor de machine aan de juiste eisen voldoet. Het moet een stopcontact zijn met aarding, die is verbonden aan een elektriciteitsleiding van 2,5 vierkante millimeter, en een zekering van minimaal 16 Ampère. Daarbij moet het stopcontact minstens één meter van de kranen verwijderd zijn.
 2. Plaats daarna een lekbak op de plaats waar u de wasmachine wilt aansluiten. Deze lekbak is verkrijgbaar bij vrijwel elke bouwmarkt of doe het zelf zaak.
 3. Sluit vervolgens de aanvoerleiding aan. Dit doet u door deze te bevestigen aan de achterkant van de wasmachine, die zich over het algemeen in de rechterbovenhoek bevindt. Het andere uiteinde plaats u vervolgens aan de kraan. Past dit niet helemaal? Gebruik dan wat Teflontape om de bevestiging te verzekeren.
 4. Controleer of de aanvoerleiding niet lekt. Bevestig hem desnoods opnieuw.
 5. De volgende stap voor het inbouwen van uw wasmachine is het aansluiten van de afvoerleiding. Hiervoor zet u de machine zo goed mogelijk op plaats waar hij moet komen te staan. Zorg er tevens voor dat een steunbeugel zich op de juiste positie bevindt. De afvoerleiding moet om de steunbeugel worden geleid, en daarna dient u hier een afvoerdop op te draaien. Plaats deze tezamen in de afvoerbuis.
 6. Steek daarna de stekker in het stopcontact, en zet de wasmachine waterpas om lekkage en wateroverlast te voorkomen. Het inbouwen van uw machine is hiermee voltooid.

Wasmachine reinigen

Hoewel het aansluiten of inbouwen van uw machine goed zal moeten worden uitgevoerd, is het tevens van groot belang het apparaat regelmatig te reinigen, om problemen te voorkomen. Het schoonmaken van een wasmachine is makkelijk te doen, maar kost wel enige tijd. Wij helpen u door de schoonmaakhandelingen heen. De eerste stap in het reinigingsproces is het schoonmaken van de rubberen rand met en prop papier. Daarna dient u het zeepbakje te reinigen, zelfs wanneer u hier geen gebruik van maakt. Ook de ruimte waar dit bakje inzit, moet u schoonmaken, om zeepresten te voorkomen. Om de trommel compleet te reinigen dient u deze met een scheut azijn, of een kopje soda het 90 graden programma te laten draaien. Onderwijl kunt u de buitenkant schoonmaken met een standaard sopje.

Tips

 • Zorg er altijd voor dat u van te voren weet of de aan- en afvoerslangen van uw oude wasmachine(s) geschikt zijn voor de nieuwe, of dat u voor het aansluiten nieuwe producten moet kopen.
 • Bevestig uw machine altijd aan een steunbeugel. Hiermee vermindert u de kans op wateroverlast met wel 80 procent. Een steunbeugel moet altijd iets boven de afvoer uitkomen, opdat de afvoerleiding via de beugel in de afvoer kan worden geleid.
 • Om energie te besparen raden wij aan te kiezen voor wasmachines (en drogers) met een A-label en te wassen met een zo laag mogelijke temperatuur.
 • Vakspecialisten raden aan om bij de leiding te kiezen voor een differentieelschakelaar van 30mA.
 • Voor het schoonmaken van het apparaat hoeft u alleen gebruik te maken van water, azijn en een standaardschoonmaakmiddel.