Verwarming ontluchten

Het uitvoeren van regelmatig onderhoud aan de verwarming en vloerverwarming is verstandig, zodat de radiator optimaal werkt en blijft werken. Het ontluchten met een ontluchtingssleutel hoort hier ook bij. Dit doet u gemakkelijk zelf, door onderstaand stappenplan te volgen. Bent u op zoek naar een specialist op het gebied van de verwarming en onderhoud? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij geven u tips voor het ontluchten met een ontluchtingssleutel en helpen u bij onderhoud, met of zonder onderhoudscontract. Als u er niet uit komt, meer tips nodig hebt of graag een specialist inschakelt voor onderhoud of informatie over een onderhoudscontract, neem dan contact met ons op.

Verwarming ontluchten

Verwarming ontluchten? Volg het onderstaande stappenplan!

Het ontluchten van een radiator met een ontluchtingssleutel of de vloerverwarming wordt een stuk makkelijk met behulp van onze tips.

Gratis offertes aanvragen

Waarom ontluchten?

Er zijn vele redenen waarom u de radiator regelmatig moet ontluchten. Doordat er water warm gemaakt wordt in de cv-ketel, kan er lucht vrijkomen. Deze lucht maakt in de verwarming tikkende geluiden of ander lawaai. Daarnaast werkt de radiator niet optimaal als er lucht in zit, wat u weer geld kost. Door de verwarming te ontluchten, krijgt u de lucht uit de radiator, waardoor deze weer optimaal werkt en u geen last meer heeft van tikkende geluiden. Met behulp van een ontluchtingssleutel gaat u zelf aan het werk en ontlucht u de verwarming of vloerverwarming.

Voorbereiding

Voordat u aan het werk gaat met het ontluchten van de verwarming met de ontluchtingssleutel of vloerverwarming zet u van alle radiatoren de knop open. Het ontluchten van de verwarming of vloerverwarming kan alleen als het hele systeem open staat. Ook zet u de cv-ketel uit. Daarna wacht u even, ongeveer vijf minuten. In de tussentijd kunt u vast de ontluchtingssleutel pakken en een oude doek. Met de oude doek kunt u eventueel vocht uit de radiator opvangen. Lees alvast onderstaand stappenplan door en ga na de voorbereiding aan het werk met de verwarming of vloerverwarming.

Radiator ontluchten

U begint op het laagste punt in uw woning met het ontluchten en de cv-ketel ontlucht u als laatste.

Stap 1
Open het ontluchtingsventiel met de ontluchtingssleutel. Denk er om dat niet alleen lucht, maar ook water kan ontsnappen, het water kan nog warm zijn.

Stap 2
Draai nu het ontluchtingsventiel langzaam open met de ontluchtingssleutel, terwijl u een doekje onder het ontluchtingsventiel houdt om eventueel vocht op te vangen.

Stap 3
Draai het ontluchtingsventiel weer dicht met de ontluchtingssleutel zodra er vocht uit de radiator ontsnapt. Herhaal deze stappen bij alle radiatoren, waarbij u werkt van beneden naar boven.

Stap 5
U ontlucht de cv-ketel als laatste.

Stap 6
Nadat u klaar bent, zet u de cv-ketel weer aan.

Als u klaar bent, kan het zijn dat het na een paar dagen weer nodig is. Als u het idee heeft dat de radiator nog niet optimaal werkt of wanneer u nog last heeft van tikkende geluiden, herhaalt u bovenstaande stappen.

Vloerverwarming ontluchten

Ook het ontluchten van vloerverwarming doet u gemakkelijk zelf. Als u merkt dat de vloerverwarming ergens niet meer goed werkt, dan is het tijd dat u deze ontlucht. Vul wanneer nodig eerst de cv-ketel bij en zet de vloerverwarming en radiatoren voluit aan. Zet alle groepen van de vloerverwarming vervolgens dicht, op één na. Sluit ook de andere verwarmingselementen, zoals de verwarming, af. Ontlucht nu met de ontluchtingssleutel het ontluchtingsventiel op de verdeler. Draai het ontluchtingsventiel open, waardoor de lucht kan ontsnappen. Houd een doekje onder het ontluchtingsventiel om eventueel vocht op te vangen. Doe dit vervolgens bij alle groepen.

Gevolgen van niet ontluchten

Er zijn diverse gevolgen die komen kijken wanneer u niet regelmatig onderhoud uitvoert aan de verwarming. Lucht gaat meestal naar boven, waardoor een radiator boven in uw woning, bijvoorbeeld op zolder, niet meer goed werkt. Daarnaast kan u last blijven houden van tikkende geluiden en werkt de verwarming niet meer goed, wat u geld kost. Doordat u een onderhoudscontract kunt afsluiten voor uw verwarming, schakelt u gemakkelijk een professional in voor onderhoud of bijvoorbeeld het ontluchten. Komt u er dus zelf niet uit met de ontluchtingssleutel of vloerverwarming, schakel dan een specialist in.

Radiator ontluchten

Wij regelen al het onderhoud

Heeft u last van tikkende geluiden in uw verwarming of vloerverwarming? Bent u op zoek naar een specialist op het gebied van de radiator, wilt u meer weten over het werken met een ontluchtingssleutel of vloerverwarming? Wij helpen u graag verder. Wij geven tips over hoe u de radiator ontlucht met een ontluchtingssleutel en voeren onderhoud uit, met of zonder onderhoudscontract. Bent u op zoek naar een expert op het gebied van de radiator, neem dan contact met ons op. Wij geven u tips over hoe u de radiator ontlucht met de ontluchtingssleutel en voeren onderhoud uit, met of zonder onderhoudscontract.