Waterleiding bevroren

Als het hard vriest in de winter is het mogelijk dat waterleidingen bevriezen. Erg vervelend omdat u hierdoor wellicht zonder water zit. Een bevroren waterleiding kan voor behoorlijk wat vorstschade zorgen. Het is daarom belangrijk om dit te voorkomen en de leidingen vorstvrij te houden door bijvoorbeeld isolatie. Bent u opzoek naar een loodgieter die u wil helpen bij het ontdooien van uw leidingen? U bent bij ons aan het juiste adres! Wij zijn een netwerk van erkende loodgieters met vele jaren ervaring. Bij ons vraagt u kosteloos en geheel vrijblijvend een offerte aan. Voordat u het weet zijn uw leidingen weer vorstvrij!

waterleiding bevroren

Waterleiding bevroren? Wij ontdooien en isoleren uw leidingen!

Het bevriezen van uw waterleiding zorgt vaak voor vorstschade en waterschade! Met goede isolatie voorkomt u dat!

Gratis offertes aanvragen

Wanneer vriezen leidingen kapot?

Tocht is de grootste vijand van een waterleiding. Harde wind en strenge vorst weten hun weg naar gaten en kieren te vinden, hierdoor kunnen de buitenkraan, hoofdkraan, watermeter of leidingen bevriezen. Vooral bij oudere huizen komen bevroren leidingen voor. Het is daarom erg belangrijk om ruimtes met leidingen en de hoofdkraan te isoleren. In de watermeter zit altijd water, de kans op bevriezen is hier dus erg groot. Bevroren water zet zich uit bij het bevriezen. Hierdoor kunnen er eventueel scheuren in de waterleiding ontstaan, met vorstschade als gevolg. Om dit te vermijden is het belangrijk om uw watermeter en elke leiding vorstvrij te houden.

Waterleiding vorstvrij houden

Het is mogelijk om het bevriezen van een leiding tegen te houden. Om een waterleiding vorstvrij te houden is het verstandig om de ruimte waar de hoofdkraan en watermeter zich bevinden, te isoleren. Isolatie tegen de wand zorg ervoor dat er minder kou wordt doorgelaten. Controleer eventuele ramen en deuren op tocht. Vergeet ook niet de waterleiding en watermeter te isoleren, pak ze bijvoorbeeld in met een deken. Hebt u kwetsbare leidingen in bijvoorbeeld uw tuin? Deze kunt u het beste leeglaten en afsluiten. Laat ook de buitenkraan afsluiten. Gaat het vriezen? Draai de radiatoren een beetje open en zet de thermostaat niet lager dan 14 graden. Het aanbrengen van een warmtelint kan tevens bevroren leidingen voorkomen.

Verwarmingslint

Naast isolatie is het mogelijk om een verwarmingslint, ook wel thermolint genoemd, om uw leidingen te wikkelen. Een verwarmingslint houdt onder andere leidingen, buitenkranen en dakgoten vorstvrij. Een thermolint is een soepele, dunne kabel met een ingebouwde thermosteen, een stekker aan het einde en een harde kunststof buitenmantel. Een verwarmingslint wordt meestal als een spiraal om een waterleiding gewikkeld met daaromheen isolatie. Wilt u een verwarmingslint om een pvc-buis wikkelen? Wikkel de buis in dat geval eerst in met aluminiumtape voordat u het verwarmingslint aanbrengt. Een thermolint mag zowel binnen als buiten gebruikt worden. Een thermolint houdt een waterleiding vorstvrij tot ongeveer -35 graden.

Bevroren waterleiding ontdooien

Blijft de radiator koud of hebt u geen water terwijl het buiten vriest? Grote kans dat uw leidingen bevroren zijn. Wanneer een leiding kapot gevroren is en u gaat deze vervolgens ontdooien, dan begint het water weer te stromen. Het is echter mogelijk dat hierdoor waterschade ontstaat. Controleer eerst of de buren nog wel water uit de kraan krijgen. Zoja, dan is uw waterleiding bevroren. Draai allereerst de hoofdkraan dicht zodat u het water kunt afsluiten. De hoofdkraan zit meestal onder een luik achter de voordeur of in de meterkast. Controleer de leiding op vorst en scheurtjes. Controleer vooral de plekken waar geen isolatie zit. Ziet u een scheur in een leiding? Neem in dat geval contact op met een loodgieter voordat u begint met ontdooien. U kunt een bevroren waterleiding op de volgende manieren ontdooien: open een raam of luik, zet de verwarming hoger of plaats een elektrische kachel. Andere manieren waarop u kunt ontdooien zijn met een föhn of door een doek doordrenkt in warm water om de leiding te wikkelen. Lukt het ontdooien niet? Neem in dat geval contact op met een loodgieter. Lukt het wel? Zet dan emmers onder de kranen en zet ze open. Wanneer de leiding vorstvrij is draait u voorzichtig de hoofdkraan open. Neem contact op met een loodgieter indien u lekken of scheurtjes ziet.

Waterschade?

Bent u het afsluiten en isoleren van de buiten- en hoofdkraan vergeten? Een bevroren leiding kan grote gevolgen hebben voor uw woning. Is een waterleiding gesprongen als gevolg van een bevroren leiding? Het is ontzettend vervelend wanneer hierdoor waterschade ontstaat in uw woning. In sommige gevallen dekt uw verzekering de vorstschade. Een inboedelverzekering dekt vaak schade aan spullen zoals meubels. Een opstalverzekering dekt in de meeste gevallen vorstschade aan leidingen. Houd er wel rekening mee dat een verzekering geen waterschade dekt indien dit is ontstaan door slecht onderhoud. Neem daarom bij vorst altijd maatregelen om te vermijden dat uw leidingen bevriezen. Vorstschade voorkomen is altijd beter dan genezen.

leidingen ontdooien
waterleiding vorstvrij maken

Hulp nodig? Vrijblijvend contact!

U begrijpt dat het erg belangrijk is om een bevroren waterleiding te voorkomen. U kunt een bevroren waterleiding vermijden door deze bijvoorbeeld te isoleren. Is uw waterleiding toch bevroren? Om ongemakken te vermijden moet u deze zo snel mogelijk ontdooien. Bij het ontdooien kan echter waterschade of lekkages ontstaan. Bent u opzoek naar een loodgieter die u wil helpen bij het ontdooien of het oplossen van lekkages? Bij ons zit u goed! Wij zijn een netwerk van loodgieters met vele jaren ervaring. Bij ons vraagt u kosteloos en geheel vrijblijvend een offerte aan. We helpen u graag bij het ontdooien van een bevroren waterleiding of het oplossen van een lekkage!