Vaatwasser aansluiten

Zo’n 75 procent van de Nederlandse huishoudens maakt gebruik van een vaatwasser. De makkelijke bediening, relatief lage kosten, en het comfort dat een afwasmachine oplevert is voor veel mensen voldoende reden om er één aan te schaffen. Als u eenmaal een afwasmachine hebt aangeschaft, moet u deze nog inbouwen. U kan hiervoor natuurlijk de hulp van een ervaren monteur inschakelen, maar het is – met enige handigheid – ook mogelijk dat u het zelf gaat doen. Het aansluiten van een vaatwasser kan in zeven eenvoudige stappen. Op deze pagina vindt u een handig stappenplan bij het inbouwen, een overzicht van de benodigde materialen, en extra tips tijdens het installeren. Mocht u desondanks toch nog behoefte hebben aan professioneel advies of de assistentie van een expert? Aarzel dan niet en neem contact met ons op via het contactformulier.

vaatwasser aansluiten

Een vaatwasser aansluiten, hoe werkt dat en waar moet u op letten?

Loodgieter Eteb helpt u op weg met het inbouwen van een (vrijstaande) vaatwasser. Besteedt u het liever uit aan een expert? Wij helpen u graag!

Gratis offertes aanvragen

vaatwasser inbouwen

Benodigdheden bij het inbouwen

Het installeren van een inbouwvaatwasser krijgt een gemiddelde moeilijkheidsgraad mee van de meeste bouwmarkten. Dit komt vooral doordat u een relatief grote hoeveelheid aan materialen en gereedschappen nodig heeft. Het is afhankelijk van de al bestaande voorzieningen, hoeveel van deze producten u bij het aansluiten daadwerkelijk zult gebruiken. De gereedschappen die u nodig heeft bestaan uit: een boormachine, ijzerzaag, pijpensnijder, rolmaat, schroevendraaier, spanningszoeker en verschillende steeksleutels.

Daarnaast zijn er verschillende materialen die u tijdens het inbouwen nodig heeft. Denk hierbij vooral aan:

  • Grondkabel (drie aderig)
  • Afvoerbuis
  • Geaard stopcontact
  • Montageplaat
  • Waterleiding
  • Multiplex als frontstuk
  • Pluggen
  • Bolkop schroeven
  • Sifon
  • Rubberen overgangsringen
Bij de afwerking komen hier dan ook nog materialen als (grond)verf, schuurpapier, plinten, afwerkingplaten en dergelijke bij kijken.

Stappenplan aansluiten vaatwasser

Om het inbouwen van een inbouwvaatwasser eenvoudiger te maken hebben onze experts een stappenplan opgesteld. Wanneer u deze handelingen nauwgezet opvolgt, moet het installeren geen probleem vormen. Lees voordat u aan de slag gaat altijd de handleiding die bij het product is geleverd. Omdat er verschillende merken inbouwvaatwassers zijn, is onze checklist veralgemeniseerd. Het kan dus zijn dat er een specifieke handeling is, die hierin niet beschreven staat.

  • Stap 1: Indien nodig, demonteert u eerst voorzichtig het keukenkastje, waar de afwasmachine geplaatst zal worden.
  • Stap 2: Installeer (eventueel) een nieuw stopcontact. Houd er rekening mee dat een afwasmachine gemiddeld zoveel stroom neemt dat hiervoor een nieuwe stroomgroep gerealiseerd moet worden.
  • Stap 3: Boor in de aanliggende keukenkastjes gaten voor de aansluiting, wanneer deze er nog niet in zitten.
  • Stap 4: Verbind de afvoerslang van de inbouwvaatwasser met de waterafvoer. Zet deze goed vast met een rubberen overgangsring. Mocht er nog geen waterafvoer zijn, maak dan een afsplitsing naar de bestaande afvoer. Dit doet u met behulp van PVC buizen.
  • Stap 5: Is de afvoerslang correct geplaatst? Koppel dan de waterslang aan de waterleiding. Mocht er nog geen aftakking voor de waterleiding bestaan, creëer dan zelf een nieuwe waterleiding. Installeer een muurplaat waarnaar u de waterleiding leidt. Hier kunt u de wasmachinekraan op installeren.
  • Stap 6: Sluit hierna de stroom aan. Zorg ervoor dat het stopcontact zich nooit te dicht bij de water af- en toevoer bevindt.
  • Stap 7: Tijdens de laatste stap schuift u de afwasmachine in het keukenblok. Let er bij het inbouwen op dat er geen blokkades of knikken in de slangen terecht komen.

Tips voor het aansluiten

Behoefte aan nog wat extra tips bij het inbouwen en aansluiten? Ten eerste is het handig dat u de slang van de waterafvoer zo’n 15 centimeter in de afvoer duwt. Mocht de waterafvoer niet snel genoeg verlopen, dan voorkomt u hiermee dat het water terugloopt. Een tweede tip is dat u een waterstop installeert op de waterleiding. Professionals adviseren ten derde dat u alle handelingen uitvoert terwijl de afwasmachine buiten het keukenblok staat. De slangen hebben hiervoor over het algemeen voldoende lengte. De gaten waar de aansluitingen van de inbouwvaatwasser door moeten, moeten een minimale diamater van 75mm hebben. Daarnaast moet de vaatwasser altijd volledig waterpas staan. Stel eventueel de stelvoetjes bij. Er mag nooit een knik in de aan- en afvoerslang zitten. Zorg ervoor dat de afvoerslang goed vast zit, met bijvoorbeeld een klemband aan de sifon. Een handige tip is daarnaast dat u na de eerste wasbeurt alles goed controleert. Is er een eventuele lekkage, blijft er water staan of ontstaat er een ander probleem? Schakel dan direct een ervaren loodgieter in!

Afvoer vaatwasser aansluiten

Een extra waterpunt creëren is een klus die u beter kunt uitbesteden aan de ervaren loodgieter. De afvoer van de vaatwasser aansluiten is echter iets wat u prima zelf kan doen. U sluit de afvoer aan op de vaatwasseraansluiting van het sifon. Dit is een soort Y-stuk. Draai de vaatwasseraansluiting van het sifon af en verwijder de rubberen stop. Plaats de aansluiting vervolgens terug. Schuif nu de meegeleverde slangenklem over het einde van de afvoerslang. Sluit vervolgens de slang aan op de vaatwasseraansluiting en draai de slangenklem stevig vast. Is de watertoevoer tevens aangesloten? Steek dan de stekker in het stopcontact en controleer de vrijstaande of inbouwvaatwasser goed op eventuele lekken.

vaatwasser installeren
vrijstaande vaatwasser aansluiten

Vrijstaande vaatwasser aansluiten

Nu het installeren van een inbouwvaatwasser duidelijk is, komt de vrijstaande vaatwasser aan bod. Deze kunt u op iedere gewenste locatie installeren, zolang er maar een aan- en afvoeraansluiting is, en er een geaard stopcontact (gekoppeld aan een aparte elektriciteitsgroep) in de buurt zit. Bent u handig en wilt u de vrijstaande vaatwasser zelf aansluiten? Volg dan onderstaand stappenplan. Tip: lees ook even de handleiding van de vaatwasser goed door. Zorg voordat u begint dat de vrijstaande afwasmachine waterpas staat.

  • Stap 1: Controleer of de aanvoerslang geschikt is voor de temperatuur van het water.
  • Stap 2: Sluit alle slangen en de elektriciteitskabels aan op de vrijstaande vaatwasser.
  • Stap 3: Nu kunt u de aan- en afvoerslang zonder knikken naar de watertoevoer, en -afvoer leiden.
  • Stap 4: Maak de afvoer, indien mogelijk, vast aan de sifon met bijvoorbeeld een klemband. U voorkomt dan dat de afvoerslang los schiet.
  • Stap 5: Steek de stekker in het stopcontact en draai de eerste wasbeurt.
  • Stap 6: Controleer goed of er nergens water lekt.
Is er nog geen wasmachinekraan? Hebt u een dubbel afvoersysteem nodig of moet er iets aangepast worden? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag, of sturen u een vrijblijvende offerte.

Hulp nodig?

Heeft u een poging gedaan om zelf een inbouwvaatwasser te installeren, maar weet u niet of dit volledig is gelukt? Heeft u na het inbouwen en installeren last van lekkage of kortsluiting? Wilt u de afwasmachine liever professioneel laten aansluiten en bent u benieuwd naar de kosten? Neem dan snel contact op met een professional. Bij Eteb Installatiebedrijf werken verschillende experts verspreid over het hele land, die u graag met raad en daad van dienst zijn. Of het nu gaat om het adviseren, of het volledig aansluiten van de machine: wij helpen u graag! Vul het contactformulier in, en wij komen zo snel mogelijk op uw vraag terug.

afwasmachine aansluiten