Besparen op stookkosten

In Nederland geven we per huishouden jaarlijks zo’n 2000 euro uit aan stookkosten. Dit is ongeveer 167 euro per maand. Met enkele kleine aanpassingen kunt u zeker tijdens de wintermaanden zo’n 20 procent op uw stookkosten besparen. Hoe? Daar gaat dit artikel over. Bij Installatiebedrijf Eteb werken over het hele land professionals op het gebied van CV-installaties, energie, het verbeteren van rendement. Zij hebben voor u een aantal tips en tricks voor u op een rijtje gezet. Door het opvolgen van deze adviezen is het mogelijk om tot wel 35 euro per jaar te besparen op de energiekosten, of te wel: 420 euro per jaar! Bent u na het lezen van deze pagina geïnteresseerd geraakt in wat u zelf allemaal nog zou kunnen doen om de stookkosten te verlagen? Neem dan contact op met één van onze professionals via het contactformulier. Zij zijn tevens bereid om u van dienst te zijn bij het onderhoud of de reparatie van uw verwarmingsinstallatie.

stookkosten besparen

Snel besparen op energie en uw stookkosten!

Bespaar tot wel honderden euro’s per jaar op uw energiekosten. Voor handige tips en tricks bent u bij ons aan het juiste adres!


Afstellen radiatoren en temperatuur

Om te besparen op stookkosten voert u het beste verschillende aanpassingen door op uw CV-installatie. Dit varieert van het verlagen van de nachttemperatuur, tot het opnieuw afstellen van uw radiatoren, of een hernieuwd vloerverwarming systeem. Hieronder vindt u een rijtje met mogelijkheden, en de kosten die hieraan verbonden zijn. Om zo zuinig mogelijk om te gaan met energie, moet u:

 1. Zorgen dat de watertemperatuur van de CV-ketel niet te hoog is. De ideale temperatuur varieert van 65 graden in een zachte winter tot 85 wanneer het vriest.
 2. Het jaarlijks onderhoud van de verwarmingsinstallatie door een professional laten uitvoeren. Zo blijft het rendement optimaal en houdt u de stookkosten laag.
 3. ’s Nachts de kamerthermostaat op zo’n 12-14 graden zetten, terwijl de radiatoren in deze kamer allemaal open blijven staan.
 4. Het radiatorensysteem regelmatig ontluchten, of automatische ontluchters installeren. Dit kan de energiekosten jaarlijks met 5 procent verlagen.

Verschillende tips om energiekosten te verlagen

Onze professionals hebben voor u tot slot een aantal handige bespaartips op een rijtje gezet. Deze kleine, meestal kosteloze aanpassingen genereren al jaarlijks tot 200 euro voordeel op. Om te besparen op de energiekosten kunt u:

 • Radiatoren sluiten in ruimtes die u niet gebruikt.
 • Regelmatig de woning luchten; een vochtig pand is moeilijker te verwarmen.
 • Radiatorfolie aanbrengen.
 • De luchtcirculatie bevorderen door geen meubels voor de verwarming te zetten.
 • ’s Avonds de gordijnen sluiten.
 • De CV een uur voor het slapen al uit te zetten. De warmte zal blijven hangen.
 • Warme kleding (truien) dragen, in plaats van het alsmaar verhogen van de temperatuur. Dit scheelt tot 7 procent in het maandelijkse verbruik van energie.
 • De verwarming lager zetten zodra u het pand verlaat.
 • Een klokthermostaat aanschaffen. Als overdag niemand thuis is kunt u instellen dat de verwarmingsinstallatie pas een half uur voor thuiskomst aanslaat.

Professioneel advies

Wilt u graag weten hoe u het beste op de energiekosten kunt besparen? Hebt u behoefte aan professioneel advies voor het verminderen van uw energie verbruik, of een correcte isolatie van uw huis of bedrijf? Bij Eteb Installatiebedrijf zijn wij u graag van dienst. Onze medewerkers helpen u graag om de stookkosten zo goed mogelijk te verminderen. Bovendien kunnen zij u van dienst zijn bij de aanschaf voor een verwarmingsinstallatie met hoger rendement, of een zuinigere combiketel. Wat uw vraag ook is; wij staan voor u klaar! Vul het contactformulier op de website in, en wij beantwoorden uw hulpvraag binnen enkele werkdagen.

isolatie

Isolatie

Bij oudere woningen is het isoleren van de woning een van de grootste onderdelen van het besparen op de stookkosten. Een goed geïsoleerde woning heeft dubbelglas (het liefst HR++), en kent een goede isolatie van gevel, dak en vloer. Een dergelijke woningisolatie betekent dat het energie verbruik loopt tot 700m3 gas per jaar. Het verbruik in oudere woningen kan wel tot drie keer meer zijn, waardoor de stookkosten jaarlijks 750 euro hoger uitkomen. Isoleren draagt niet alleen bij aan het verlagen van de energiekosten, maar levert ook andere voordelen op. Dubbelglas werk bijvoorbeeld inbraakwerend en geluidswerend. Bovendien weert een goede isolatie ook tocht en vochtproblemen.

Vloerverwarming

Vloerverwarming

Wanneer u overweegt vloerverwarming aan te leggen, dan is het van belang dat dit professioneel gebeurt. Met een goede verwarmingsinstallatie in de vloer kunt u zeker besparen op de energiekosten, het is dan echter een vereiste dat de verwarmingsbuizen onder de ramen dicht tegen elkaar liggen. Voor een goede verdeling van de energie zullen de buizen bovendien in directe warm- en koud lijnen moeten liggen. Zo maakt u optimaal gebruik van de mogelijkheden. In tegenstelling tot een standaard verwarming zult u met een vloerinstallatie geen stookkosten besparen door deze uit te zetten wanneer u voor korte tijd de woning verlaat. Wel dient u voor energiebesparing regelmatig de watertemperatuur controleren, of de warmte continu met één graad te verminderen.