wc blijft doorlopen

WC blijft doorlopen

Het is ontzettend vervelend wanneer uw wc blijft doorlopen. Het doorlopen resulteert in een vervelend geluid, bovendien verspilt u hiermee veel water. Is het binnenwerk gemakkelijk te bereiken? In dat geval kunt u proberen het probleem op te lossen. Bij een inbouwreservoir dat blijft doorlopen gaat dit lastiger. Bent u opzoek naar een loodgieter die het doorlopen van uw wc stopt?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Erkende loodgieters hebben vele jaren ervaring met het repareren van problemen aan bijvoorbeeld uw inbouwreservoir. Via het offerteformulier neemt u gratis en vrijblijvend contact op. Voordat u het weet loopt uw wc niet langer door!

Gratis offertes aanvragen

Blijft uw WC de hele tijd doorlopen? Erg vervelend!

Een ervaren loodgieter uit de buurt zorgt voor een snelle reparatie.

oorzaken doorlopen toilet binnenwerk

Toilet blijft doorlopen: veelvoorkomende oorzaken

Blijft uw wc doorlopen? Dit kan vele oorzaken hebben. Meestal functioneert de vlotter, het bodemventiel, de bodemklep of het vlotterkraantje niet goed. Een verkeerde afstelling of plaatsing kan ervoor zorgen dat één van de onderdelen niet goed werkt. Bij een oudere wc zijn soms onderdelen van het binnenwerk versleten. Ook is het denkbaar dat de kwestie is ontstaan naar aanleiding van vuil of kalkaanslag. Hierdoor werkt de vlotter wellicht niet meer zoals het moet. De watertoevoer blijft openstaan indien deze blijft hangen. In sommige gevallen is een onderdeel simpelweg defect en moet u deze laten vervangen.

De meest voorkomende oorzaken:

  • Vlotter staat verkeerd afgesteld of het membraan is kapot.
  • Versleten onderdelen of kalkaanslag in het reservoir.
  • Kapot spoelmechanisme of vlottersysteem.
loodgieter reparatie wc

Wc blijft lopen: wat doet een loodgieter?

De loodgieter onderzoekt eerst wat de oorzaak is van het probleem. Hij begint bijna altijd met het controleren van de vlotter en het spoelmechanisme, ook wel de klok genoemd.

Wordt het probleem inderdaad veroorzaakt door één van deze twee onderdelen van het binnenwerk? Een reparatie van de vlotter bestaat meestal uit het opnieuw afstellen van de vlotterkraan of een nieuwe vlotter. Het spoelmechanisme repareert hij door een nieuw membraan te plaatsen, het bedieningsmechanisme opnieuw af te stellen of door de gehele klok te vervangen door een loodgieter.

Wilt u eerst zelf de wc repareren? Lees dan verder voor tips wat u moet doen als uw wc blijft lopen!

Komt u er toch niet uit? Schakel dan direct een ervaren loodgieter in!

Begin met ontkalken

Kalkaanslag in het binnenwerk is één van de grootste boosdoeners wanneer uw wc door loopt. Kalk komt vaak voor bij waterkraantjes en afsluitingen waardoor deze hun werk niet goed meer doen. Na het ontstaan van een probleem is het dus verstandig om het binnenwerk van de spoelbak te ontkalken. Voor het ontkalken gebruikt u een fles schoonmaakazijn of eventueel een ontkalkingsmiddel.

Zo ontkalkt u uw wc:

Het ontkalken is heel eenvoudig. Het schoonmaakazijn giet u in de stortbak. Laat het schoonmaakazijn een nacht in de stortbak zitten. Spoel het toilet de volgende dag door en klaar bent u met ontkalken. Zo is ontkalken mogelijk zonder dat het demonteren van het binnenwerk zoals het spoelmechanisme nodig is.

Toevoerkraan dichtdraaien

Loopt uw wc na het ontkalken nog door? Dit kan liggen aan een defect spoelmechanisme. Draai de toevoerkraan dicht zodat het water wordt afgesloten. Een defect spoelmechanisme heeft vaak te maken met het bodemventiel of de bodemklep. Wellicht sluit één van de twee niet meer juist waardoor het water blijft doorlopen.

Hierdoor stijgt de vlotter niet en sluit het vlotterkraantje niet. De rubberen ring van de bodemklep kan versleten zijn, wat problemen rondom het spoelmechanisme veroorzaakt. De rubberen ring kunt u eenvoudig vervangen door een nieuwe. Als het goed is loopt uw wc na het vervangen van de ring direct niet meer door. Indien het spoelmechanisme niet de reden is waarom uw wc blijft doorlopen, dan is de vlotter of het vlotterkraantje wellicht het probleemgeval en moet u deze misschien laten vervangen door een loodgieter.

Loodgieter nodig voor een reparatie van de wc?

Vind eenvoudig en snel een vakman bij u in de buurt!

Probleem met de vlotter

Als het waterniveau daalt zakt de vlotter in het waterreservoir. Deze staat in verbinding met het vlotterkraantje. Het kraantje laat water het toiletreservoir in wanneer de vlotter laag is. Als deze omhoog komt stopt het water. Het komt voor dat het leertje van de vlotter versleten is. Het leertje is nodig om de vlotterkraan juist af te sluiten.

Wat moet ik doen?

Controleer of er gaten in het membraan van de vlotter zitten of dat het leertje versleten of kapot is. Als dit het geval is moet u het membraan of het leertje vervangen. Het is tevens mogelijk dat het afstellen niet is gedaan. Indien dit niet is gedaan dan is het zelf afstellen van de vlotter een mogelijkheid.

Vlotter toilet afstellen

Verwijder de deksel van de stortbak. U ziet nu de vlotter en het drukmechanisme met overloop. Tijdens het doortrekken van het toilet ziet u hoe hoog de stortkoker wordt opgetild. Aan de koker zitten 2 plastic armpjes waarop het hefmechanisme is bevestigd. Trek het lipje op de vertanding voorzichtig weg, hierdoor zakt het hefmechanisme.

Hoe stel ik de vlotter opnieuw af?

Dit doet u door de stelschroef strakker of losser te schroeven. Experimenteer met de juiste afstelling. Test af en toe of u voldoende stuwkracht hebt. Onvoldoende stuwkracht, te weinig water, kan ervoor zorgen dat uw wc niet meer goed doorspoelt. Hebt u een oudere toilet? Dan hebt u mogelijk geen stelschroef, maar een vlotter met een bal eraan. In dat geval moet u de messing stang omhoog buigen voor het afstellen.

toilet blijft doorlopen tips

Stortbak WC vervangen

In de meeste gevallen lost u het doorlopen direct op door het maken van kleine aanpassingen aan het binnenwerk van het toiletreservoir. Wanneer dit niet lukt is het vervangen van de stortbak een optie. In sommige gevallen is het vervangen van het toiletreservoir zelfs voordeliger dan het vervangen van het gehele binnenwerk. Het vervangen van de stortbak is voor een ervaren klusser niet erg moeilijk. Het vervangen van een inbouwreservoir is echter een ander verhaal. Wilt u de stortbak van uw inbouw wc vervangen? Het is verstandig om hiervoor een ervaren loodgieter in te schakelen. De loodgieter verwijdert vakkundig de tegels, vervangt het reservoir van de toilet en plaatst vervolgens de tegels weer terug.

wc blijft lopen

Inbouw of vrijstaand toilet?

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen een inbouw toilet. Het oplossen van problemen bij een inbouw wc is een stuk lastiger dan bij een staand toilet. Een toiletreservoir van een staand toilet inspecteert u namelijk gemakkelijk op defecten.

Bij een inbouwreservoir van een inbouw wc gaat dit een stuk lastiger. Het inbouwreservoir is namelijk in de muur gebouwd. Voordat u het inbouwreservoir bereikt moet u eerst de tegels weghalen. Het is daarom moeilijker om het binnenwerk van een inbouwreservoir te bereiken. Via de drukknop van de inbouw wc is het een optie om het binnenwerk te bereiken. Als dit niet lukt zult u het toiletreservoir van het vrijstaand toilet tevoorschijn moeten halen.

loodgieter repareren vervangen wc

Blijft uw WC doorlopen? Gratis offerte voor reparatie!

Uw wc loopt door? Het is begrijpelijk dat u het doorlopen zo spoedig mogelijk wilt stoppen. Het probleem ligt waarschijnlijk aan één van de onderdelen in het toiletreservoir. Hebt u een inbouwreservoir? Het oplossen wordt dan lastiger. Een inbouwreservoir is namelijk lastig te bereiken. Zoekt u iemand die ervoor zorgt dat uw wc niet langer blijft doorlopen?

Start dan nu de gratis offerteaanvraag!

Een erkende en ervaren loodgieter helpt neemt dan spoedig contact met u op voor het repareren van onderdelen in uw inbouwreservoir!