EPDM dakbedekking leggen

Wanneer u de dakbedekking van een plat dak wilt vervangen, dan kunt u kiezen uit verschillende soorten materialen. De meest voorkomende producten voor het legen van een plat dak zijn: EPDM (rubber), bitumen en kunststof. De meest duurzame variant hiervan is EPDM, deze gaat namelijk tot wel 50 jaar mee. Op deze pagina vindt u meer informatie over onder meer de samenstelling van EPDM, de voor- en nadelen, en vertellen wij u hoe u eventueel zelf een nieuwe (rubber) dakbedekking kunt leggen. Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen, of heeft u interesse in een prijsindicatie voor het vervangen van de bedekking van uw plat dak? Neem dan contact op via ons contactformulier. De vakmannen van Eteb staan voor u klaar.

EPDM dakbedekking - plat dak bedekken

Stappenplan voor het leggen van EPDM dakbedekking. Hulp nodig? Wij staan voor u klaar!

Eteb, dakdekker met ruim 25 jaar ervaring. Vraag vrijblijvend een offerte aan voor het bedekken van uw platte dak.

Gratis offertes aanvragen

Stappenplan zelf rubber dakbedekking leggen op een plat dak

Rubber plat dak leggenHet is vrij eenvoudig om zelf een rubber dakbedekking te leggen op uw plat dak, mits u de juiste gereedschappen heeft. Daarnaast is het van belang om u op voorhand goed te laten informeren over de verschillende knelpunten. Overweegt u om zelf de bekleding van uw plat dak uit te voeren, lees dan het volgende stappenplan. Hiermee heeft u een goede basis.

  • Stap 1: meet vooraf de juiste dakbanen uit. Neem hierbij minimaal 20cm extra voor voldoende afwerkingmogelijkheid. Bij en L-vormig plat dak dient u te meten met twee rechthoeken.
  • Stap 2: verwijder al het vuil, stof, vocht en scherpe delen van het dakoppervlak. Gaat u de huidige dakbedekking vervangen, dan kunt u de oude laten liggen, mits het goed kan worden schoongemaakt.
  • Stap 3: bedekt het oppervlak met dakprimer. Zorg ervoor dat dit zo egaal mogelijk wordt gedaan.
  • Stap 4: (eventueel) voor extra isolatie is het mogelijk op de dakprimer isolatieplaten te leggen.
  • Stap 5: leg het rubberfolie uit over het dakoppervlak. Laat het daarna één uur liggen, op deze wijze kan de originele spanning van het materiaal worden terugverkregen.
  • Stap 6: vouw het folie voor de helft om, en breng met een kitspuit om de 50 cm de EPDM lijm aan, tot 10cm voor de dakrand. Doe vervolgens hetzelfde voor de andere helft.
  • Stap 7: Tot slot wordt op 1cm voor de opstaande rand ook lijm aangebracht. Druk de folie goed aan. Voor de afwerking moet u de overgebleven flappen naar binnenvouwen, en ook vastlijmen.

Dakbedekking herstellen of vervangen?

Veel klanten vragen zich af of het direct nodig is de bedekking van het plat dak te vervangen. Hoewel het mogelijk is om de bestaande dakbedekking te herstellen met een extra isolatie laag, of een extra stuk rubber, wordt de levensduur maar beperkt verlengd. Afhankelijk van de ernst van beschadiging of waterlekkage, adviseren wij de meeste klanten om een nieuwe dakbedekking te laten leggen. Hiermee voorkomt u problemen met het plat dak in de toekomst, en bent u verzekerd van een goede isolatie.

Direct contact

Heeft u behoefte aan meer informatie? Vraag via het contactformulier om advies, of een prijsindicatie. De specialisten van Eteb hebben allen jarenlange ervaring met EPDM als bekleding van het plat dak, en helpen u graag met het leggen of vervangen. Wilt u weten welke kosten hieraan verbonden zijn? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan. Wij helpen u graag!

EPDM dakbedekking vervangen en leggen

Samenstelling EPDM

Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, ofwel EPDM, is een vorm van synthetisch rubber, dat is ontwikkeld om bestand te zijn tegen de klimaatomstandigheden in het Midden-Oosten. Deze omstandigheden vereisten onder meer een flexibel materiaal, dat bestand was tegen sterke temperatuurschommelingen. EPDM bleek hiervoor uitstekend geschikt. In tegenstelling tot natuurrubber wordt EPDM niet gewonnen uit natuurlijke materialen, maar door een chemicus gecreëerd uit verschillende stoffen.

Van natuurrubber tot synthetische dakbedekking

Rubber wordt van nature geproduceerd uit latex, het sap van de rubberboom, of zelfs paardenbloem. Door behandeling met zuur stollen de rubberdeeltjes in het sap, waarvan plakken worden gerold en gedroogd. Synthetisch rubber daarentegen wordt geproduceerd door middel van de polymerisatie van Ethyleen, Propyleen en Di Monomeer. Het grote voordeel hiervan is dat de moleculaire structuur van de materiaal gemodificeerd kan worden, waardoor het uiteindelijke resultaat precies op maat is, met de gewenste eigenschappen. Voor een dakbedekking betekent dit dat er rekening kan worden gehouden met zowel temperatuur, weersinvloeden en materiaalstructuur.

Voordelen

Een rubber dakbedekking van EPDM voor het plat dak kent verschillende voordelen zoals de hierboven genoemde flexibiliteit en een bestandheid tegen weersinvloeden. Daarnaast zijn er nog enkele voordelen voor deze plat dak dakbedekking. Zo is het materiaal ongevoelig voor UV-straling en Ozon, en is het chemisch bestand tegen verschillende logen, zuren en zouten. Dit voorkomt dat er scheuren ontstaan in de dakbedekking. Bovendien is het product wortelvast en rotbestendig. Al met al leiden deze voordelen ertoe dat het EPDM tot wel 50 jaar mee gaat, waardoor u voorkomt dat u binnen afzienbare tijd de dakbedekking moet vervangen.

  • Flexibiliteit (400% elastisch)
  • Bestand tegen weersinvloeden en temperatuurschommelingen
  • Ongevoelig voor UV-straling en Ozon
  • Wortelvast en rotbestendig
  • Lange levensduur

Nadelen

Ondanks de vele voordelen zijn er ook enkele nadelen aan het materiaal verbonden. Het eerste is dat door de temperatuurstabiliteit, het moeilijk is om EPDM te leggen of vervangen, aangezien dit niet eenvoudig mogelijk is met een brander of föhn. Daarnaast kan door ondoordachte verwerking krimp ontstaan op het plat dak. Veel gehoorde klachten zijn daarnaast het loslaten van de overlap en plooivorming. Al deze problemen leiden tot eventuele waterlekkage, en een lage isolatie van het plat dak.