Rioollucht in huis

Hoor u een bubbelend geluid bij het riool, of heeft u regelmatig last van een rioollucht in huis? Deze stank kan worden veroorzaakt door het proces van ontluchten van het riool. Dit is feitelijk heel simpel: zodra er water de riolering inloopt, dan moet er lucht uit. Zodra het water wegloopt, dan moet er nieuwe lucht in. Dit kan, zeker wanneer het regent, leiden tot een vervelende rioollucht, of een bubbelend geluid in de rioolbuizen. Op deze pagina vindt u meer informatie over de oorzaken van deze problemen, en bieden wij enkele oplossingen om rioolstank te voorkomen. Denk bijvoorbeeld het verhelpen van een verstopt onderdeel in de badkamer. Is het niet mogelijk de problemen zelf op te lossen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier. Wij zijn u met alle plezier van dienst!

Oorzaken rioollucht

Naast het proces van ontluchting van het riool zijn er diverse andere oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van een rioolstank in huis. Zo is het mogelijk dat het riool scheuren of een slijtage heeft, of dat een rioolbuis verzakt is. Hierdoor kunnen gassen vrijkomen, wat veel rioolstank veroorzaakt. Door een verzakking kunnen ook rioolvliegjes naar boven komen. Andere oorzaken voor de stank is een probleem met de ontluchtingskoker. Dit zult u voornamelijk merken tijdens hevige regenval: regen leidt tot een snelle verwijdering van de rioollucht uit de buizen. De stank komt met name vrij bij de afvoer van de cv-ketel of de wasmachine.

Oorzaken rioollucht

Hulp nodig van een erkend rioleringsbedrijf?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij staan 24 uur per dag voor u klaar!

Direct contact

Gratis offertes aanvragen

Bubbelend riool

Een bubbelend riool, of borrelende afvoer is vaak het eerste teken van een verstopping. Het borrelen gaat dan vaak samen met het slechter weglopen van het water, of het omhoog komen van water in bij een andere afvoer in het huis. Is uw gootsteen verstopt en hoort u een bubbelend geluid? Dan raden wij aan eerst de zwanenhals te controleren. In de bocht in de zwanenhals blijven regelmatig vet- en etensresten achter, die de doorstroom blokkeren. Is de verstopping hiermee nog niet opgelost? Dan kunt u met behulp van diverse technieken de verstopping proberen te verhelpen. Denk hierbij onder andere aan het werken met baksoda en azijn, koffiedik, of het gebruik van een ontstoppingsveer. Blijft het putje verstopt? Neem dan contact op met een professional. Deze kan binnen korte tijd een verstopt onderdeel vervangen, waardoor u weer van een optimaal wooncomfort geniet.

Rioolstank bij dakkapel

Hebt u regelmatig last van stank uit het riool bij uw dakkapel of dakraam? Dan is er een grote kans dat uw ontluchtingspijp op een verkeerde plek staat. Door de ontluchtingspijp wordt alle overtollige lucht uit zowel uw eigen als het openbaar riool afgevoerd. Staat deze op een verkeerde plek, dan zal – met ongunstige wind – de rioollucht direct uw huis worden ingeblazen. Daarnaast kan bij een ouder pand de rioolstank ook via de regenpijp naar boven komen. Een andere oorzaak van rioollucht bij de dakkapel is wanneer er aan het openbaar riool is gewerkt, of wanneer u in een heuvelachtig gebied woont. Zijn de problemen met stank het gevolg van de laatste twee opties? Overleg dan met uw gemeente wat er gedaan kan worden om de problemen op te lossen.

Welk gas veroorzaakt de stank in huis?

Een rioollucht is het gevolg van het vrijkomen van kleine hoeveelheden gas, die wij ervaren als stank. Het gas dat in de meeste gevallen zorgt voor een rioolstank is H2S. Dit staat ook wel bekend als waterstofsulfide. Al bij 0.0005 deeltjes per miljoen zullen wij waterstofsulfide als stank ervaren. Het gas komt vrij bij het afbreken van organisch materiaal, wat gebeurt in het slib van afvoeren, of op plaatsen waar vet zich ophoopt. Een ander gas dat stank veroorzaakt is CH4 (Methaangas). Het komt vrij op dezelfde plaatsen als waterstofsulfide en ontstaat door het gebrek aan zuurstof bij een biofilm aan de binnenzijde van het riool.

Verstopping in badkamer

In de badkamer kan het tevens voorkomen dat er een verstopping of bubbelend geluid ontstaat. Een verstopt afvoerputje in de badkamer is het gevolg van haar- en zeepresten. Deze verwijdert u met behulp van een standaard ontstopper of het wegspoelen van soda. Is de verstopping van de badkamer hardnekkig? Of blijft u een bubbelend geluid horen? Dan kunt u overwegen vloeibaar ontstoppingsmiddel toe te passen. Neem desnoods contact op met een ervaren loodgieter.

Direct contact

Hebt u problemen met het riool? Hoort u vaak een bubbelend geluid, of blijft u maar last hebben van stank? Via ons contactformulier komt u direct in verbinding met een erkend vakman, die u graag van dienst is. Wij helpen u met alle plezier!