Douchekraan vervangen

Valt het u wel eens op dat de temperatuur van uw douchekraan niet klopt? Wellicht dat deze binnenkort vervangen moet worden. Een thermostatische douchekraan regelt de warmte van het water, maar door ouderdom of een ander effect kan het zijn dat de thermostaatkraan dit niet langer goed kan meten. Het vervangen van de kranen is relatief eenvoudig, maar het is handig als u hier enige ervaring mee hebt. Is de kraan in uw badkamer aan vervanging toe, maar weet u niet hoe u deze moet monteren en aansluiten? Heeft u een lekkage in de badkamer of bent u om een andere reden op zoek naar een loodgieter? Neem contact met ons op middels ons offerteformulier, dan sturen wij u een vrijblijvende offerte.

douchekraan vervangen

Hulp nodig bij het monteren en aansluiten van uw douchekraan?

Neem vrijblijvend contact op met een ervaren loodgieter uit uw regio. Vakwerk tegen een scherpe prijs!

Gratis offertes aanvragen

Thermostaatkraan

Hebt u op dit moment een mengkraan in uw badkamer? Dan is het verstandig om deze te vervangen met een thermostatische kraan. Deze douchekraan regelt de warmte van het water door middel van thermostatische kleppen. Deze meten het warme en koude water en mengen het in de juiste hoeveelheid, zodat de temperatuur constant blijft: ook wanneer er een andere kraan wordt opengedraaid. Hierdoor hoeft u zich bij een thermostatische kraan geen zorgen te maken over plotse temperatuurverschillen en loopt u geen kans op verbranding. Wanneer u uw mengkraan laat vervangen bespaart u tevens water, doordat het sneller warm wordt. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is een thermostatische kraan niet beperkt tot de doucheruimte alleen.

Stappenplan

Heeft u nog geen thermostatische douchekraan in uw badkamer en wilt u de oude vervangen? Volg dan het onderstaande stappenplan. Zorg voor het vervangen dat u de volgende gereedschappen in huis hebt: een rolmaat of duimstok, een waterpas, een waterpomptang, een warmtemeter en een schroevendraaier. Qua materialen zult u ook het één en ander in huist moeten halen. Een S-koppeling, afdichtdraad, afdichtpasta, uw nieuwe douchekraan, elastische kit, een viltstift en een schone doek. Voordat u begint sluit u de watertoevoer af. Daarna kunt u beginnen met het verwijderen van de huidige douchekraan. Als dat gebeurt is, kunt u beginnen met het monteren en aansluiten van uw thermostatische kraan.

1: Hartafstand kraan meten

Na het verwijderen van uw oude douchekraan blijft de bestaande muurplaat achter. Om er zeker van te zijn dat uw douchekraan hier na het vervangen op past, zult u de hartafstand moeten meten. Een badkraan komt standaard met een hartsafstand van 15 centimeter, maar bij een douchekraan heeft u de keuze uit een hartafstand van 12 of 15 centimeter. Was de oude hartafstand 12 centimeter en is de afstand van uw nieuwe exemplaar 15 centimeter? Met behulp van een S-koppeling kunt u toch de bredere douchekraan op de bestaande muurplaat monteren. Een kleiner exemplaar kan niet met behulp van een S-koppeling geplaatst worden.

s-koppeling douchekraan

2: S-koppeling plaatsen

Als u er zeker van bent dat de hartafstand klopt kunt u beginnen met het vervangen van de S-koppeling in de muurplaat. Gebruik afdichtdraad om lekkages te voorkomen. Dit doet u door het draad te wikkelen om de S-koppeling. Plaats dan een S-koppeling aan beide zijden, maar let op dat u deze nog niet vast draait. Controleer of de koppelingen juist zitten. De hartafstand moet kloppen en elke S-koppeling moet even ver in de muur geschroefd zitten. U kunt de S-koppeling niet tegen de klok indraaien omdat het afdichttape dan niet meer betrouwbaar is, dus neem hiervoor uw tijd.

thermostatische kraan

3: Controle waterdichtheid

Om er zeker van te zijn dat er geen water lekt, monteert u eerst de kraan zonder de rozetten. Draai de watertoevoer weer open. Zet ook de douchekraan open om deze kort te ontluchten en wacht tot er water uit komt. Zo kunt u controleren of er geen water lekt bij de aansluiting tussen de muur en de kraan. Blijft alles droog? Dan is het geheel watervast. Sluit de watertoevoer nogmaals af en demonteer de thermostatische kraan. Om te voorkomen dat het douchewater achter de rozetten bij de muuraansluiting komt, is het verstandig om dit dicht te kitten voordat u overgaat tot het monteren van de rozetten.

thermostatische kraan plaatsen

4: Montage douchekraan

Nu u er zeker van bent dat uw douchekraan waterdicht is, begint het monteren en aansluiten van uw thermostatische kraan. Begin met het monteren van de rozetten, deze schroeft u over de S-koppeling heen totdat deze de muur raken. Hierna kunt u de douchekraan met afsluitringen bevestigen en de waterafvoer weer open zetten. Tot slot volgt het aansluiten van de doucheslang, douchekop en glijstang. Wijkt de temperatuur van uw thermostatische kraan af? Verwijder met behulp van het afdekkapje de greep en stel deze af met de regelmoer totdat het water een temperatuur van 38 graden bereikt. Zo hebt u uw eigen mengkraan succesvol vervangen.

douchekop vervangen

Douchekop

Nu u de douchekraan hebt vervangen, maakt u uw badkamer pas echt compleet met het monteren van een nieuwe douchekop. Hoewel de thermostatische kraan fijn is vanwege de constante temperatuur van het douchewater, bepaalt de douchekop ook grotendeels het comfort van uw badkamer. De kop bepaalt immers het type waterstraal. Waar de een geniet van een harde straal vind een ander juist een zachte straal comfortabeler. Gelukkig zijn er tegenwoordig douchekoppen verkrijgbaar met meerdere standen. Een douchekop is veelal als set verkrijgbaar, deze komen compleet met doucheslang en –stang. Wilt u een echte wellness ervaring in uw eigen badkamer? Laat uw douchekop dan vervangen door een regendouche of douchekolom.

douchekraan monteren en aansluiten

Hulp nodig? Vrijblijvend contact

Het aansluiten en monteren van een nieuwe douchekraan is een waardevolle toevoeging aan uw badkamer. Met ons bovenstaande stappenplan is het vervangen en aansluiten van uw nieuwe thermostatische kraan relatief eenvoudig te realiseren. Komt u er ondanks dit stappenplan niet uit of heeft u er geen ervaring mee? Dan doet u er verstandig aan om het aansluiten van uw nieuwe mengkraan over te laten aan een ervaren loodgieter. U weet dan zeker dat de kraan stevig en waterdicht gemonteerd wordt. Bent u benieuwd naar de kosten van het vervangen van uw douchekraan? Of hebt u een lekkage in de badkamer en bent u daarom op zoek naar een loodgieter? Via het contactformulier vraagt u gemakkelijk een vrijblijvende offerte aan.