Lekkage plat dak opsporen

Bij een oud plat dak ontstaat helaas regelmatig een lekkage. Zeker wanneer u geen EPDM of nieuw bitumen als dakbedekking heeft. Wanneer u constateert dat er een lekkage heeft plaatsgevonden, dan zult u de exacte locatie van het lek moeten opsporen. Hoewel u bij het opsporen van een lekkage de hulp in kunt roepen van een erkend loodgieter of dakdekker, is het bij een plat dak ook mogelijk dit u dit (deels) zelf doet. Op deze pagina vindt u meer informatie over het opsporen van daklekkages en de oorzaken van een dergelijk lek (zoals een gestremde waterafvoer). Daarnaast bieden wij u meer inzicht in professionele lekdetectie. Hebt u vragen over de gegeven informatie of hebt u liever direct contact met een erkend vakman? Vul dan het contactformulier in, en wij helpen u zo spoedig mogelijk.

lekkage plat dak opsporen

Eigenhandig het lek opsporen en verhelpen. Eteb adviseert.

Komt u er ondanks de tips op deze pagina niet uit? Eteb heeft beschikking over moderne apparatuur waardoor wij het probleem snel vinden én oplossen.

Gratis offertes aanvragen

lekkage plat dak

Zelf het plat dak inspecteren

Wilt u zelf de lekkage opsporen en repareren? Dan zult u, ter inspectie, het plat dak op moeten. Bij een plat dak is dit relatief eenvoudig. Let echter wel goed op uw eigen veiligheid. Niet elk deel van het plat dak is even stevig. Daarnaast is het van belang dat u de inspectie bij de juiste temperatuur doet. Is het erg koud (rond het vriespunt)? Dan kan bitumen versplinteren. Terwijl zomers, bij hoge temperaturen, bitumen juist zacht wordt. Nu dat duidelijk is kunt u zelf de volgende dakonderdelen controleren:

  • De afvoeren: kijk of de waterafvoer helemaal vrij is.
  • De koepel, schoorsteen en lichtstraat. Controleer op scheuren en beschadigingen.
  • De dakdoorvoeren: missen er kappen of hoedjes?
  • 4. De gevelaansluiting: Let op breuken, of losliggende loodslabben. De loodslabben moeten een waterdichte aansluiting tussen het plat dak en de opgaande muren creëren.
  • De dakbedekking: hoewel dit met EPDM niet vaak voorkomt, kan het zijn dat er scheuren ontstaan, zeker bij bitumen. Ruimte tussen de verschillende banen is ook vaak een oorzaak van lekkage. Controleer tevens de naden van de dakbedekking. Kosten besparen? Maak alvast de ondergrond goed schoon, dan kan de dakdekker meteen aan de slag.
Heeft u de oorzaak van de lekkage zelf achterhaald? Wilt u geen risico nemen door het plat dak te betreden tijdens de inspectie? Neem dan contact op met een ervaren dakdekker. Hij zal het probleem snel en vakkundig opsporen en verhelpen.

Oorzaken lekkage

Het komt helaas regelmatig voor dat er een lekkage op het plat dak ontstaat. Aan de grootste veroorzaker van de problemen kunt u zelf echter niets doen: dit is namelijk het weer. Met name sneeuw en vorst hebben grote invloed op de kwaliteit van het dakleer. Het proces van vorst en dooi heeft al vele scheuren in de dakbedekking veroorzaakt. Een tweede oorzaak van een lek in het plat dak is een verstopte waterafvoer. Zeker bij een plat dak moet de waterafvoer optimaal zijn, om te voorkomen dat er water op het dakoppervlak blijft staan. Daarom moet een plat dak ook altijd minimaal een helling van 3 procent hebben. Tot slot dient u tevens de kilgoot te controleren.

Professionele lekdetectie

Bent u na het volgen van het stappenplan nog niets opgeschoten met het opsporen van de lekkage? Het kan zijn dat hier meer gespecialiseerde technieken bij nodig zijn. Professionals maken bijvoorbeeld bij het opsporen van een lekkage in een plat dak gebruik van rookgasdetectie. Het gas wordt hierbij onder de bedekking gespoten, waarna aan de buitenkant gekeken wordt waar de rook naar buiten komt. Deze vorm van lekdetectie zal geen schade aanbrengen aan de dakbedekking en is tevens erg veilig.

Lekkage plat dak repareren

Wilt u de lekkage van het plat dak zelf repareren? Als het om een kleine lekkage gaat, door scheuren in de bedekking, is dat vaak goed mogelijk. De levensduur van bitumen is gemiddeld tien tot vijftien jaar. Daarna ontstaan er vaak (kleine) lekkages. U kunt zelf een kleine reparatie uitvoeren om de levensduur te verlengen. Met reparatiepasta (en een reparatiestrook) maakt u de beschadigde plek weer geheel waterdicht. U maakt eerst de ondergrond goed schoon. Wanneer u de lekkage hebt gevonden kunt u de bitumen kruislings insnijden. U maakt zelf het dakbeschot droog en brengt de reparatiepasta aan. Vervolgens vouwt u de punten weer terug en smeert u de naden in met reparatiepasta. Tot slot bedekt u de schadeplek met een reparatiestrook van glasvlies. Deze strook smeert u vervolgens in met de reparatiepasta. Vaak creëert u hiermee zelf een tijdelijke oplossing. Wilt u een professionele reparatie die jarenlang mee gaat? Of nieuwe EPDM of PVC dakbedekking? Neem dan contact met ons op. Wij sturen u een vrijblijvende offerte, of komen meteen langs.

Type dakbedekking

Bent u benieuwd naar de voor- en nadelen van de drie meest gebruikte soorten dakbedekking? We hebben het dan over PVC, EPDM en bitumen. De gemiddelde levensduur is 25 jaar bij bitumen en PVC, en 40 jaar bij EPDM. Bitumen, ook wel bekend als dakleer, is eigenlijk de traditionele dakbedekking voor platte daken. Het is stevig, duurzaam en hecht zich goed aan de onderlaag. Men brengt het aan met een brander. Het is belangrijk dat u bitumen jaarlijks reinigt. Verwijder eventuele mossen en algen. EPDM bestaat uit synthetisch rubber en wordt op maat aangebracht. Daardoor zijn er geen naden tussen de verschillende banen. Dit zorgt ervoor dat het EPDM erg waterdicht is. Er is geen onderhoud nodig, mossen en algen kunnen niet leven op het rubber. Wel is het van belang dat u het plat dak vrij van bladeren houdt. PVC is een kunststof dakbedekking die bekend staat om de diverse kleuren. Het wordt aangebracht met lijm. Advies is om PVC twee keer per jaar te reinigen. Zo hecht het vuil zich niet aan de PVC.

lekkage plat dak repareren
daklekkage opsporen

Direct contact

Zoekt u een dakdekker bij het opsporen en verhelpen van een lekkage? Vul dan het contactformulier in. Bij Eteb werken vele erkende vakmannen, die de reparatie binnen korte tijd voor u hebben uitgevoerd. Ook voor het verbeteren van de waterafvoer bent u bij ons aan het juiste adres. Wij begrijpen dat als het om een grote lekkage gaat, u wilt dat de dakdekker snel langskomt. Zet dan in het contactformulier dat het om een spoedklus gaat. Wij staan dan zo snel mogelijk bij u op de stoep. De dakdekker spoort de lekkage op en regelt de reparatie. Wilt u eerst de kosten weten van de reparatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan via het contactformulier. Hopelijk tot snel!