Lekkende kraan repareren

Wie kent het niet, een lekkende kraan die maar door blijft druppelen. Dit zorgt voor ergernis en voor veel waterverspilling. Hoog tijd om hier wat aan te doen dus. U hoeft er zich niet lang aan te storen doordat het repareren van een lekkende kraan een gemakkelijk klus is indien u het onderstaande stappenplan aanhoudt. Attendeer uw (eventuele) huisgenoten wel dat u de watertoevoer tijdelijk afsluit. Daarna kunt u beginnen met het repareren van de lekkende kraan. Heeft u vragen, of schakelt u liever een vakman in? Neem dan gerust contact op met Eteb. Wij staan voor u klaar.

Kraan lekkage

Zelf uw lekkende kraan repareren, met het stappenplan van Eteb!

Indien u nog steeds last heeft van lekkage, schakel dan de hulp van Eteb in. Vraag nu een offerte aan!

Gratis offertes aanvragen

Kraan repareren

Stap 1, Knop loskoppelen

Na het dichtdraaien van de hoofdkraan, kunt u beginnen. Trek de knop van de lekkende kraan eraf. Bij andere modellen moet u vaak een schroefje onder een gekleurd dopje losdraaien voordat u de knop kan eraf kan halen.

Stap 2, binnenwerk loshalen

Nu moet de sierhuls losgemaakt worden. Dit doet u het binnenwerk los te schroeven met een tang. Wilt u de sierhuls niet beschadigen, doe dan een doekje tussen de bek van de tang. Controleer vervolgens of de pakking in het kraanhuis nog heel is.

Stap 3, het leertje vervangen

Draai het schroefje of het moertje los waarmee het leertje vast zit. Hierna verwijdert u het leertje. De verschillende modellen kranen hebben allemaal verschillende maten leertjes. Ze verschillen bijvoorbeeld in dikte en diameter. Is het daarom verstandig om de verschillende maten leertjes aan te schaffen. U weet dan dat de juiste maat leertje ertussen zit. Het vervangen gaat hierdoor een stuk sneller. Wees goed voorbereid, u wilt ondertussen niet naar de winkel indien u de watertoevoer zojuist heeft afgesloten.

Stap 4, Kalkaanslag verwijderen

Nu u alle onderdelen van de kraan los hebt, is het verstandig om de onderdelen te ontkalken. Dit kunt u doen met een ontkalkingsmiddel of een borstel. U kunt ook schoonmaakazijn gebruiken als ontkalkingsmiddel. Laat al de onderdelen hier een aantal uren in weken om ze schoon te krijgen.

Stap 5, Pakking vernieuwen

Nu kunt u ook eventueel een nieuwe pakking in het kraanhuis aanbrengen. Door het binnenwerk van het de kraan helemaal open te draaien. Plaats de nieuwe pakking en schroef daarna alles weer in het kraanhuis. Schroef daarna de sierhuls weer vast. Schroef of druk de knop weer over de sierhuls vast.

Kraan vervangen

Tips

Draait de kraan erg stroef open, dan kunt u de kraan smeren met een watervast kranenvet. Het is zinvol om bij sommige kranen een schuimstraal mondstuk op de kraanuitloop te schroeven. Het schuimstraal mondstuk zorgt ervoor dat u veel gaat besparen op uw waterverbruik terwijl het u dezelfde gebruikscomfort geeft. Nadat u alles hebt gemonteerd, is het tijd om de hoofdkraan weer open te draaien. Nu is het tijd om te kijken of u goed werk hebt geleverd en dat u de lekkage hebt verholpen.

Tot slot

Indien u tegen problemen aanloopt bij het uitvoeren van dit stappenplan is het raadzaam om een vakman om advies te vragen of wellicht een vakman in te schakelen. Onze lekkage specialisten helpen u graag op weg. Via Eteb stop irritant getik en waterverspilling!