Dakgoten schoonmaken

Een klus die vaak vergeten wordt, is het schoonmaken van de dakgoten. Het reinigen van de dakgoten is echter wel iets wat minimaal één keer per jaar, en het liefst twee keer per jaar moet gebeuren. Door uw dakgoot goed schoon te houden voorkomt u onder meer lekkage en een verstopte riolering. Met name in de herfst is het van belang dat u uw dakgoot schoonmaakt. Wanneer groenafval uw dakgoten verstopt, bent u namelijk nog verder van huis. Op deze pagina zullen enkele tips worden gegeven om u te helpen zelf uw dakgoten te reinigen.

Zes redenen om uw dakgoot periodiek te reinigen

Het schoonmaken van uw dakgoten is om een aantal redenen ten zeerste aan te raden.

  1. Ten eerste zorgt uw dakgoot voor het afvoeren van overtollig regenwater. Als de dakgoot verstopt raakt kunt u last krijgen van lekkage.
  2. Door het groeien van gras en planten in uw dakgoten, kunnen deze permanent beschadigd raken.
  3. Wanneer u vergeet u dakgoten te reinigen kan dit leiden tot een verstopte riolering.
  4. Water kan achter de binnenmuren sijpelen, wat kan leiden tot houtrot, schimmel en de afbraak van muren.
  5. Doordat er teveel gewicht op de dakgoot staat door overtollig regenwater, kan de dakgoot doorhangen of scheuren, met alle risico’s van dien.
  6. Verstopte dakgoten zijn de hemel voor insecten. Het schoonmaken van de dakgoten helpt om een muggenplaag te voorkomen.

dakgoten schoonmaken

Dakgoten schoonmaken? Lees hier onder hoe!

De loodgieters van Eteb zijn u graag van dienst, bij al uw dakgoot klussen.

Gratis offertes aanvragen

Hoe herkent u een verstopte dakgoot

Hoewel het aan te raden is om uw dakgoten in ieder geval één keer per jaar te reinigen, kan het gebeuren dat dit vaker moet. U herkent een verstopte dakgoot aan verschillende elementen. Een eerste aanwijzing is een grotere hoeveelheid muggen in en om huis dan voorgaande jaren. Te veel stilstaand water in uw goten leidt tot welige plantgroei. Ziet u mos of gras bij de dakgoten, dan is het tijd deze te gaan schoonmaken. Een derde aanwijzing is overlopende dakgoten tijdens heftige regenval, of vochtplekken aan de onderkant van de goot. Bij één of meerdere van deze aanwijzingen is het tijd om uw goten te gaan reinigen.

Stappenplan

Voor het zelf reinigen van uw dakgoten bieden wij hier een handig stappenplan. Mocht u liever de hulp van een professional inroepen bij het schoonmaken van uw dakgoten, dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Kijk daarvoor onderaan deze pagina. Volg voor het schoonmaken van uw dakgoot de volgende stappen:

Stap 1: Voorbereiding

Voor het schoonmaken van uw goten is het belangrijk dat u allereerst de juiste benodigdheden verzamelt. Het belangrijkst is een goede ladder, die een stevige basis heeft. Daarnaast is het aan te raden gebruik te maken van een goed paar werkhandschoenen, een veiligheidsbril (vanwege opwaaiend stof) en een stofmasker. Voor het daadwerkelijk schoonmaken gebruikt u een tuinslang en een schepje, en eventueel een bladblazer. Neem ook een emmer mee, waar u alle bladeren in kan doen.

Stap 2: Rommel verwijderen

Gebruik het schepje om alle bladeren, mos, gras en andere voorwerpen uit uw dakgoten te verwijderen. Wanneer het al een tijdje droog weer is geweest, is het aan te raden om met de tuinslang wat water op het dak te spuiten. Hierdoor worden de spullen nat, en is het voor u makkelijker schoonmaken.

Stap 3: De dakgoot spoelen

Als u alle losse voorwerpen verwijderd heeft, moet u de dakgoten doorspoelen. Zorg dat u al het vuil verwijderd, van buiten naar binnen (naar de regenpijp toe). Gebruik eventueel een staalborstel om het vuil te verwijderen.

Stap 4: De regenpijp spoelen

Als u dan toch bezig bent is het aan te raden ook de regenpijp even door te spoelen. Ook een verstopping van de regenpijp kan vervelende gevolgen hebben. Als deze verstopt is, kunt u het best met een lange metaaldraad het vuil verder naar beneden duwen.

Een loodgieter helpt u graag

Het schoonmaken van uw dakgoten is geen prettig klusje, zeker het balanceren op de ladder jaagt veel mensen angst aan. Het is dan ook aan te raden een professional te vragen om assistentie bij het reinigen van de dakgoot. Niet alleen bespaart u hiermee tijd, een professional kan ook nog extra maatregelen nemen. Hierbij kunt u denken aan het plaatsen van bladvangers of gootbeschermers, of het herstellen van beschadiging aan de dakgoten. De loodgieters van Eteb zijn u graag van dienst, bij al uw dakgoot klussen. Zij hebben jarenlange ervaring en professioneel materiaal waarmee het schoonmaken van uw goten een eenvoudige klus wordt. Neem vandaag nog contact op via het contactformulier, en u kunt deze herfst rustig binnen zitten terwijl de regen buiten te keer gaat.