Sifon schoonmaken

Loopt het water in uw wasbak niet meer weg? Blijft er altijd een laagje water staan? Hoogstwaarschijnlijk heeft u dan last van verstopping van uw afvoer. Hoewel het verleidelijk is om dan direct naar chemische ontstoppingsmiddelen te grijpen om het afvoerputje te reinigen, zijn er alternatieven, die het probleem snel kunnen verhelpen. Eén van de beste opties is het schoonmaken van uw sifon. De sifon wordt ook wel zwanenhals genoemd en dient om stank vanuit het riool te weren. Door de bochtige vorm zorgt de zwanenhals echter relatief snel voor verstopping. Door de sifon te reinigen kunt u zonder al te veel moeite snel weer optimaal gebruik maken van uw afvoer.

Sifon schoonmaken

Het schoonmaken van een sifon is zeer gemakkelijk voor de gemiddelde doe-het-zelver, wanneer u vier simpele stappen opvolgt is het reinigen zo gebeurd en de verstopping verholpen. Het enige wat u nodig heeft is een beetje handigheid, water en allesreiniger, en een uurtje vrije tijd. Om het schoonmaken van de sifon voor u gemakkelijk te maken, staan hieronder de vier stappen voor u op een rijtje. Komt u er ondanks deze tips niet uit? Vul dan gerust het contactformulier in en wij voorzien u van advies.

Sifon schoonmaken

Last van een verstopte afvoer? Volg het onderstaande stappenplan.

Met loodgietersbedrijf Eteb bent u dan ook snel geholpen!

Gratis offertes aanvragen

Stap 1: Afvoer reinigen

De eerste stap in het schoonmaken van de zwanenhals is het reinigen van de afvoer. Dit klinkt wellicht als een overbodige stap, maar het is zeker van belang. Wanneer het water al in uw wastafel blijft staan, moet u eerst het putje schoonmaken door haren en vuil uit het rooster te verwijderen, en met een punttang de resten die iets dieper zitten weg te halen. Het reinigen van uw afvoerputje is soms al genoeg om de verstopping te verhelpen.

Stap 2: Sifon verwijderen

Als de verstopping na het schoonmaken van het putje niet is opgelost, is de tweede stap het verwijderen van de sifon. Hiervoor moet u de schroeven waarmee de sifon is vastgemaakt tegen de klok in draaien. Dit is over het algemeen met de hand te doen, maar als ze erg straks zitten kunt u hiervoor het beste een waterpomptang gebruiken. Let wel: doe eerst een doek om de schroeven, hiermee voorkomt u beschadigingen. Zet dan een emmer onder de afvoer en haal de sifon los. Denk hierbij erom dat u alle onderdelen goed bij elkaar houdt, zoals rubberen ringen en schroefdopjes. Zo voorkomt u problemen na het reinigen.
wijze, en geven daarbij de garantie dat zowel het product als de installatie een lange levensduur kennen. Daarnaast zijn wij ook bereikbaar voor reparaties of het verhelpen van lekkages.

Stap 3: Sifon schoonmaken

De derde stap is het daadwerkelijke schoonmaken van de sifon. Dit doet u eenvoudig door de onderdelen in een emmer water met allesreiniger te plaatsen. Om de sifon helemaal goed te reinigen kunt u daarna met een oude afwasborstel de vet- en etensresten makkelijk verwijderen. Het goed schoonmaken van de randen is daarnaast belangrijk. Zo bent u voor een zo lang mogelijke tijd van de verstopping af.

Stap 4: Monteren

Als het reinigen van de sifon gebeurd is, moet deze weer in elkaar gezet worden. Vergeet hierbij geen onderdelen zoals de ringen, deze voorkomen namelijk lekkage. Om zeker te weten dat het schoonmaken van de zwanenhals de verstopping heeft verholpen, moet u de afvoer nog testen. Laat daarom water door de afvoer lopen, en vul de wastafel geheel met water alvorens het te laten afvoeren. Wanneer dit allemaal goed werkt, is het schoonmaken gelukt. Let nog wel even op of er geen lekkage ontstaat.

Professionele hulp bij verstopping van afvoer

Heeft het schoonmaken van de sifon de verstopping niet verholpen? Heeft u hulp nodig bij het reinigen of monteren? Neem dan contact op met de experts van loodgietersbedrijf Eteb, via het contactformulier. De loodgieters die bij ons betrokken zijn hebben allen jarenlange ervaring en kunnen u zo van een verstopping in de afvoer afhelpen. Met speciale apparatuur voor het reinigen, is dit een eenvoudige klus. Doordat wij over het hele land loodgieters hebben zitten, bent u verzekerd van een snelle afhandeling van uw vraag. Met loodgietersbedrijf Eteb bent u dan ook snel geholpen. Wij horen graag van u!