Schoorsteen lekkage

Lekkage bij de schouw? De schoorsteen is een veelvoorkomende oorzaak van lekkage in huis. Wat kan er bij een schoorsteen lekken? Vooral het daklood, de loodslab rondom de schoorsteen, vormt vaak de oorsprong van het lek. De loodslab is een strook lood die moet zorgen voor een waterdichte afsluiting tussen de onderdelen van het gebouw, zoals de schoorsteen en het dak. Een slechte loodslab zorgt voor lekkage bij de schouw. Ook een gebarsten steen kan inregenen veroorzaken. Slechte of loslatende voegen zijn ook niet bevorderlijk. Vergeet u de schoorsteenkap niet? Wanneer deze kap niet meer optimaal zijn werk doet kan het water inregenen. De ervaring leert dat een schoorsteen relatief snel slijt aangezien de weersinvloeden sterk invloed uitoefenen. Waar ligt de lekkage aan en hoe kunt u zelf het lek opsporen? U leest het in dit artikel.

Schoorsteen lekkage

Last van schoorsteen lekkage? Opsporen en repareren is ons vak.

Wij staan voor u klaar. Of het lek nou veroorzaakt wordt door het loodslab, de schoorsteenkap, de voegen of de stenen. Wij repareren het!

Gratis offertes aanvragen

Lekkage door de loodslab

De oorsprong van een lekkage opsporen en repareren is niet eenvoudig. Door de jarenlange ervaring van onze experts weten zij precies waar ze moeten zoeken. U heeft er niets aan dat er zaken worden gemaakt die niet de oorsprong vormen van het lek. Wij merken dat lekkage door de loodslab oorzaak nummer één is bij lekkage in de buurt van de schoorsteen. Wanneer de loodslab slecht is aangebracht kan het water eenvoudig achter het lood komen en in de constructie dringen. Het is belangrijk dat er voldoende overlap bij de loodslab is. Daarnaast moet het juiste type lood gebruikt worden. Een te lichte loodslab werkt niet voldoende en moet u laten verwijderen. De loodslab moet daarnaast voldoende diep aangebracht worden.

Schoorsteenkappen plaatsen

De schoorsteenkap plaatsen of verwijderen is niet een eenvoudige klus. Het vergt de benodigde vakkennis. Daarnaast is veiligheid erg belangrijk. Niets vervelender dan dat u nogmaals het dak op moet omdat de kap niet op de juiste wijze is geplaatst en inregenen niet voorkomt. Er zijn diverse soorten kappen, elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. De gemiddelde prijzen van schoorsteenkappen variëren van €75,- tot €1200,- afhankelijk van het type en de maatvoering. Vaak zit de montage bij de prijs van de schoorsteenkap inbegrepen. Wanneer u het uitbesteedt aan een vakman bent u ervan verzekerd dat de plaatsing perfect uitgevoerd wordt en het inregenen voorkomt. Het opsporen van lekkage is via het stappenplan eenvoudig zelf te doen. Zo bespaart u op de kosten.

Zelf schoorsteen lekkage opsporen

Zelf de lekkage opsporen? Dat is mogelijk! Wat zijn de benodigdheden tijdens het opsporen van de lekkage? Een ladder en een schroevendraaier. Let goed op uw eigen veiligheid tijdens het opsporen van de problemen. Laten we beginnen: Pak een ladder, zorg dat de ladder stabiel staat en klim het dak op.

1. Controleer het voegwerk.

Kijk gaat naar eventuele scheuren of gaten. Steek voorzichtig met de schroevendraaier in het voegwerk om te kijken of het voegwerk los zit. Komt u gebreken tegen? Dan is dat vaak de oorzaak van het lek. Verbeter zelf de verbindingen, of schakel een professioneel bedrijf in om het te repareren. Geen gebreken? Ga dan naar de volgende stap.

2. Inspecteer het metselwerk.

Kijk of u breuken of loszittende stenen ziet. Komt u problemen tegen? Dan ligt hier waarschijnlijk de oorzaak van de lekkage. Schakel een expert in die de problemen gaat repareren. Geen gebreken? Ga dan naar stap 3.

3. Check de aansluiting van het lood, de loodslab.

De loodslab is het lood wat rond de schoorsteen zit voor de waterdichte afsluiting. Ziet u scheuren in het lood, of zit de loodslab los? Schakel direct een loodgieter in die het lood gaat repareren. Ziet u geen opvallende zaken aan het lood? Ga dan naar de laatste stap.

4. Bekijk de schoorsteenkap en de bovenkant van de schoorsteen.

Voer deze stap alleen uit als u het veilig kunt uitvoeren. Vaak is een steiger of hoogwerker nodig. Kijk of u ontbrekend cementspecie tegenkomt of dat u scheurvorming op de bovenkant van de schoorsteen kunt opsporen. Kijk daarnaast of de schoorsteenkap alles volledig afdekt en dat de schoorsteenkap op correcte wijze is gemonteerd. Heeft u bovenstaande stappen uitgevoerd, maar de oorzaak van het lek niet gevonden? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wij inspecteren, verwijderen en repareren het lek!
zelf lekkage schoorsteen-opsporen

Schoorsteen impregneren

Impregneren is nooit een slecht plan. Door het impregneren brengt u een beschermlaag aan en nemen de stenen en het voegwerk geen regenwater op. Hierdoor blijft het mestelwerk droog. Daarnaast wordt de schoorsteen minder snel vuil na het impregneren. Ook zorgt de impregneerlaag ervoor dat het voeg- en mestelwerk langer mee gaat. Er zijn wel een aantal zaken waar u op moet letten voordat u uw schoorsteen laat impregneren. Zo moet het voeg- en loodwerk in goede staat zijn. Daarnaast moet de schouw vrij zijn van mos en algengroei. Let er ook op dat u de bovenkant van de schouw behandeld met een waterdicht membraam.

Nieuw voegwerk

Goed voegwerk ziet er niet alleen heel net uit, het voorkomt ook lekkage en vochtproblemen bij de schouw. Door een vakman in te schakelen weet u zeker dat het op professionele wijze wordt uitgevoerd. Er zijn diverse soorten voegen. Er wordt altijd voor de voeg gekozen die precies bij de rest van de woning past. De prijzen van het voegen? Die variëren van €8 ,- tot €100,- per m2, afhankelijk van de soort voeg en de herstelwerkzaamheden of vervanging. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier. Wij werken met diverse vakmannen die snel ter plaatse zijn. Zo bent u snel geholpen!