Radiatoren

Een heerlijk warm en comfortabel huis. Hier zorgen uw radiotoren onder andere voor. Er bestaan allerlei soorten radiatoren, waarbij de horizontale paneelradiator de bekendste is. In dit artikel geven we u meer informatie over alle mogelijkheden, de prijzen en hoe u een radiator moet aansluiten. Denkt u er ook over na om uw huidige kolom- of paneelradiatoren te laten vervangen? Dan helpen wij u graag hiermee. Neem contact met ons op via het contactformulier en wij sturen u een gratis en vrijblijvende offerte toe. Wij helpen u ook graag met het aansluiten en monteren van uw radiator en beantwoorden graag al uw vragen.

radiatoren

Meer informatie over de kosten van uw nieuwe radiatoren?

Vul het contactformulier in voor een vrijblijvende offerte!

Gratis offertes aanvragen

Huidige radiatoren vervangen?

Denkt u erover na om uw huidige radiatoren in uw woonkamer, keuken of andere kamer te vervangen? Wanneer uw radiator te oud is of kapot, dan is het verstandig om ze te laten vervangen. Een te oude radiator verwarmt uw huis minder goed en de stookkosten kunnen hierdoor hoger zijn. Door nieuwe radiatoren te plaatsen, kunt u uw huis beter verwarmen. Tegenwoordig vinden we het niet alleen belangrijk dat een radiator snel en veel warmte afgeeft, maar dat ze ook passen in uw interieur. Door uw oude radiator te laten vervangen, kunt u de stijl en het design kiezen die bij u past.

vervangen radiator

Welk vertrek?

Elk vertrek in uw huis wilt u natuurlijk goed en efficiënt verwarmen. Door het monteren van één of meerdere radiatoren kunt u uw huis effectief verwarmen. In de woonkamer en slaapkamer zien we vaak horizontale radiatoren, maar ook verticale radiatoren kunnen erg handig zijn. Een designradiator kan in de woonkamer of keuken een echte blikvanger zijn. In de badkamer wordt er vaak een designradiator geplaatst. Deze zijn niet alleen heel mooi, maar ook erg functioneel. Een designradiator verwarmt uw badkamer en u kunt er daarnaast handdoeken ophangen en laten opdrogen. Meestal wordt er een verticale designradiator geplaatst, deze neemt niet teveel ruimte in omdat de hoogte goed benut wordt.

Soorten radiatoren

Er zijn veel verschillende soorten radiatoren verkrijgbaar. Een kolomradiator werd vroeger het meest gebruikt en bestaat uit verticale holle platen die naast elkaar zijn geplaatst. Tegenwoordig wordt de paneelradiator meer gebruikt, deze bestaat uit een gesloten plaat. Een designradiator is esthetisch erg mooi in het huis en vaak een blikvanger. Er zijn zowel horizontale als verticale varianten. Een vrijstaande variant is ook een mogelijkheid.

  • kolomradiator: retro, horizontaal en geschikt voor grote ruimtes
  • paneelradiator: standaard, omkasting mogelijk en wordt snel warm.
  • designradiator: ideaal voor badkamer en woonkamer, blikvanger en in allerlei designs
soorten radiatoren

Horizontale verwarming

Horizontale paneelradiatoren worden het vaakst geplaatst in woningen. Ze zijn zowel verkrijgbaar met en zonder omkasting en sierroosters. Een paneelradiator bestaat uit een gesloten paneel waardoor het water stroomt. Het paneel heeft vaak ribbels, maar kan ook helemaal vlak zijn. De leidingen kunnen ook netjes weggewerkt worden, zodat ze niet zichtbaar zijn. Voordeel is dat het verwarmingselement een groot oppervlakte heeft en dat ze snel opwarmen.

Verticale verwarming

Het plaatsen van verticale verwarming zien we minder vaak dan horizontale verwarming. Maar een verticale verwarmingselement kan erg praktisch zijn in kleinere ruimtes. Ze passen op smallere stukken en de hoogte wordt beter benut. Meestal wordt er een designradiator gebruikt voor verticale verwarming. Nadeel van verticale radiatoren is dat de prijs vaak hoger ligt dan bij horizontale radiatoren.

Designradiatoren

Een designradiator is niet alleen functioneel, maar ziet er ook nog eens mooi en stijlvol uit. De designradiatoren zijn verkrijgbaar in vele maten, kleuren en designs. Er bestaan zowel horizontale als verticale designradiatoren. Een verticale designradiator zien we vaak terug in de badkamer, maar kan ook erg mooi zijn in de woonkamer. De radiator verwarmt niet alleen de badkamer, maar kan ook gebruikt worden om handdoeken of ander wasgoed op te laten drogen.

Vrijstaande radiator

Vrijstaande verwarming is ideaal in situaties waarbij het niet mogelijk is om de muur te gebruiken voor bevestiging en montage. De radiator staat op pootjes en is bevestigd op de vloer. Vrijstaande radiatoren zijn vaak laag en zijn beschikbaar in zowel horizontale als verticale paneelradiatoren maar ook als designradiator. Een ander voordeel van vrijstaande verwarming is dat het erg gemakkelijk is om er rondom schoon te maken.

Heeft u interesse in het vervangen van uw radiatoren?

Doe een offerteaanvraag en geniet snel van uw warme woning!

Benodigd vermogen berekenen

Om te bepalen welke radiator u nodig heeft voor een ruimte moet u het vermogen berekenen. Met het berekenen van het vermogen weet u de capaciteit van het verwarmingselement en of het genoeg is om de ruimte te verwarmen. Om het vermogen te berekenen is de grootte van de ruimte belangrijk, het type ruimte (slaapkamer, badkamer etc.), de gewenste temperatuur en de isolatiewaarde van het vertrek.

Onderhoud en reparatie

Het is belangrijk om zelf regelmatig onderhoud te plegen aan uw radiator. Een niet goed functionerende verwarmingssysteem of lekkende radiator zal de ruimte niet efficiënt verwarmen. Uw huis zal niet comfortabel warm aanvoelen. Ontluchten kunt u eenvoudig zelf doen. Bij een lekkende radiator moet u eerst de leidingen en aansluitingen controleren. Als u het lek niet kan vinden, is het verstandig om een vakman in te schakelen voor een reparatie van de lekkende radiatoren.

Radiatoren aansluiten

Een nieuwe radiator bevestigen en aansluiten is niet altijd even eenvoudig. U moet eerst de radiator op de muur of de vloer bevestigen. Dit kan onder andere met bevestigingsbeugels. Vergeet niet om de radiator te legen voordat u hem helemaal verwijdert. Daarna kunt u uw radiator aansluiten op waterafvoer en -toevoer. Het is soms nodig om de leidingen te verlengen zodat ze goed aansluiten op de radiator. U moet hiervoor een geschikte radiatorbuis gebruiken, een snijder en aansluitingen met moeren. Sluit de af- en de toevoer van de radiator goed aan en sluit de ontluchtingskranen. U kunt nu beginnen met het vullen van de radiatoren met water. Vul hiervoor eerst de slang met water en sluit hem aan op de cv-installatie. Blijf vullen tot de meter op 1,5 tot 2 bar staat. Na het vullen moet u misschien nog wel alles ontluchten, zodat er geen lucht meer in zit.

Prijzen

De prijzen van de radiatoren en kosten voor het monteren en aansluiten zijn afhankelijk van een aantal factoren. De arbeidskosten worden onder andere beïnvloed door het eventueel verlengen van leidingwerk en het monteren en bevestigen op de muur of op de vloer. De gemiddelde prijs voor het plaatsen van een horizontale kolomradiator ligt tussen de €90,- en €130,-. Een paneelradiator is iets goedkoper. Het plaatsen en aansluiten van een designradiator is het duurste. De prijzen voor een designradiator beginnen bij honderd euro en kunnen tot een paar honderd euro oplopen. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de radiator, of hij horizontaal of verticaal geplaatst wordt en het design.

offerte radiator

Vrijblijvend contact

Wilt u graag paneelradiatoren laten plaatsen en aansluiten? Wilt u uw oude kolomradiatoren in uw woonkamer of badkamer laten vervangen? Of wilt u ook zo’n mooie designradiator in uw badkamer? Wij helpen u graag hiermee. Ook als u andere vragen heeft over uw radiatoren mag u contact met ons opnemen. U kunt via het contactformulier op de website een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen. Vul al uw wensen en vragen in op het formulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op en sturen u een offerte met scherpe prijs. Neem vandaag nog contact met ons op!