Lekkage badkamer

Lekkage in de badkamer? Laat het zo snel mogelijk opsporen en repareren, zodat u grote schade voorkomt. Lekkage in de badkamer zorgt er namelijk vaak voor dat ook andere delen van uw woning beschadigen. Lekkage kan ook problemen met uw badkamervloer en zelfs het plafond van uw onderliggende woonkamer veroorzaken. Wist u dat u in sommige gevallen gebruik kunt maken van uw verzekering? Soms vergoedt de opstalverzekering (een deel van) de reparatie. De verzekering vergoedt vaak zogenaamde gevolgschade. Dus als uw badkamervloer is beschadigd als gevolg van een lekkage. Uiteraard vergoedt de verzekering geen reparatie die nodig is door slecht onderhoud. Informeer naar de exacte voorwaarden bij uw verzekering! In dit artikel leest u wat de meest voorkomende oorzaken zijn van lekkage in de badkamer. Daarnaast leest u hoe u het probleem kan voorkomen, opsporen en oplossen!

Lekkage badkamer

Zelf lekkage in uw in uw badkamer opsporen? Eteb adviseert u!

Komt u er zelf ondanks de tips niet uit? Eteb helpt u graag bij de reparatie van lekkage. Zo wordt verdere schade in de badkamer voorkomen.

Gratis offertes aanvragen

Oorzaken van een lekkage

De oorzaken van lekkage in de badkamer zijn erg divers. De lekkage bevindt zich veelal op de volgende locaties: de tegels, de kitrand, de voegen, de rozetten van de kraan, het afvoer putje van de douche, of natuurlijk in de waterleidingen. Zo kunnen de tegels scheuren bevatten. De rozetten van de kraan kunnen daarnaast slecht bevestigd zijn. Hierdoor komt water tussen de muur en het tegelwerk. De afvoerput in de douche kan daarnaast een breuk bevatten. De lekkage kan ook in de afvoer onder de vloer zitten. Hoe u daarachter komt? Schaf lek detectievloeistof aan en giet het in de afvoer. Op de vochtige plekken wordt de kleur dan zichtbaar. U weet dan zeker dat de afvoer de kern van het probleem vormt. Lekkages in de waterleidingen spoort u op door de waterstand bij te houden. Controleer voor het slapen gaan de watermeterstand. Is ’s ochtends de stand veranderd? Dan is de aanvoerleiding lek.

Voegwerk en kit

Lekkages door kitranden en voegen komen vaak voor. Reparatie is dan relatief eenvoudig. Loslatende of ontbrekende voegen laten veel vocht door. Een kit die slecht hecht zorgt ervoor dat vocht niet meer tegen wordt gehouden. Kitranden slijten op den duur en moet u dus van tijd tot tijd vervangen. Het is van belang niet over de bestaande kit heen te kitten. Het beste is dat u de bestaande kitnaad verwijdert en dat u een nieuwe kit aanbrengt ter reparatie. Slecht voeg- en kitwerk kan dus goed voorkomen worden.

Zelf badkamer lekkage opsporen

Zelf een lek in uw badkamer opsporen? Wij hebben voor u een stappenplan opgesteld zodat u het lek opspoort. Wanneer u deze stappen doorloopt weet u zeker dat u er zelf alles aan gedaan heeft. Wat voor gereedschap u nodig heeft tijdens het opsporen? Alleen een aardappelschilmesje en een schroevendraaier!
Lekkage badkamer repareren

1: De kit controleren

Loop goed de kit in de badkamer na. Ziet u scheuren in de kit? Dan is dat waarschijnlijk de oorzaak van uw lekkage. Constateert u geen scheuren in de kit? Ook dan kunnen de kitranden niet optimaal zijn. Prik met het mesje tussen de tegel en de kitnaad. Drukt u het mesje eenvoudig tussen de tegel en de kitrand? Dan is de kit aan vervanging toe. Voelt de kit nog stevig aan en kunt u uw mes niet tussen de tegel en kitnaad brengen? Ga dan naar stap 2 van het opsporen.

2: Voegen controleren

Controleer de voegen op scheuren en afbrokkeling. Ziet u niets bijzonders aan de voegen? Pak het mesje en prik voorzichtig tussen de tegels en de voegen. Lukt dat eenvoudig? Dan zijn de voegen niet sterk meer en bieden ze geen bescherming tegen het water. Laat dan de voegen vervangen. Niks aan de hand? Wellicht helpt stap 3 bij het opsporen van het lek.

3: Controleer de tegels

Ziet u scheuren in de tegels? Dan is dat waarschijnlijk de oorzaak van het vochtprobleem. Laat de kapotte tegels vervangen. Geen kapotte tegels? Tik dan met de schroevendraaier in het midden van de tegel. Klinkt het hol? Wanneer u meerdere holle tegels heeft is dat waarschijnlijk de oorzaak van uw lekkage. Laat de losse tegels vervangen. Niks aan de hand? Probeer stap 4 om het lek te kunnen opsporen.

4: Rozetten van de kraan

De rozetten zitten achter uw kraan. Is het mogelijk om de rozetten van de kraan minimaal 2 centimeter los te schroeven? Controleer dan of er rondom het schroefdraad voldoende kit zit. Het kit moet de ruimte vullen tussen het schroefdraad en de tegel. Alles in orde? We hebben nog 1 stap die helpt bij het opsporen van het probleem.

5: Waterleiding controleren

Schrijf de meterstand op van uw watermeter. Controleer stand 1 voor het slapengaan en stand 2 na het slapen. Constateert u die nacht watergebruik? Bel dan een loodgieter. Er zit dan een lekkage in de waterleiding. Is het opsporen van het probleem niet gelukt? Vul het contactformulier in en wij helpen u verder met het opsporen en repareren!
Lekkage badkamer voorkomen

Lekkage achter de badkamertegels, wat nu?

Goed nieuws: het opsporen is gelukt. Maar hoe lost u het op? De reparatie vereist de nodige vakkennis. Wanneer u een loodgieter via Eteb inschakelt weet u zeker dat het vochtprobleem permanent opgelost wordt. Doordat de loodgieters gebruik maken van de nieuwste technieken hebben ze de opening snel opgespoord. De manier waarop het probleem opgelost wordt ligt aan de aard van het vochtprobleem. Kitranden moeten soms vervangen worden of er moeten nieuwe voegen of tegels geplaatst worden. Zelfs problemen in de waterleidingen lossen wij snel en effectief op! Reparatie van vochtproblemen in de badkamer is ons vak!

Hoe kunt u lekkage voorkomen?

Een lekkage voorkomen is altijd beter dan dat u naderhand een reparatie uit moet laten voeren. Wanneer u tijdig de bovenstaande zaken controleert, kunt u op tijd actie ondernemen en vochtproblemen voorkomen. Regelmatig onderhoud aan de badkamer is erg belangrijk en zorgt ervoor dat grote schade aan uw badkamer voorkomen wordt. Wanneer u de kitranden en voegen in de badkamer goed schoon houdt gaan ze langer mee. Regelmatig schoonmaken van uw badkamer zorgt er dus voor dat uw badkamer langer meegaat! Heeft uw badkamer nieuwe voegen nodig? Of wilt u een lekkage opsporen en een reparatie uit laten voeren? Neem dan contact op.