Lekkage dakraam

Lekkage bij een dakraam is ontzettend vervelend. Een lekkage kan resulteren in een hoop schade in uw woning. Het is daarom verstandig om zo spoedig mogelijk een oplossing te zoeken indien uw dakvenster lekt. Bent u op zoek naar een dakdekker die voor u de lekkage aan uw zolderraam kan opsporen? Of heeft u hulp nodig bij een reparatie of het vervangen van een zolderraam?

Start gratis offerteaanvraag!

Een loodgieter uit uw regio neemt vervolgens zo snel mogelijk contact met u op!

lekkage dakraam

Heeft u last van een lekkage aan uw dakraam?

Tips en tricks voor het opsporen en verhelpen van de oorzaak. Lukt het niet? Schakel een loodgieter in!

Oorzaken lekkage

Een dakraamlekkage kan verschillende oorzaken hebben. Soms komt het door een lekkende schoorsteenaansluiting of een gebroken dakpan. Is dat niet het geval? Controleer dan de gootstukken rond het dakraam en maak ze schoon. Als het heeft gesneeuwd, verwijder dan sneeuw en ijs zodat smeltwater goed weg kan.

Controleer of de afstand tussen de dakpannen en het dakraam tussen 30 en 60 mm is. Als het meer is, kan dit een lekkage veroorzaken. Slijp de dakpannen zo nodig bij. Kijk ook of er water op de slabbe onder het dakraam staat en pas de dakpannen aan. Controleer ten slotte de schroeven en de conditie van het rubber rondom het dakraam.

Lekkage dakraam opsporen

Wanneer uw dakvenster lekt dan is het opsporen van het probleem erg belangrijk. Het opsporen van een lek is soms erg lastig. Een dakraam kan op verschillende plaatsen lekken. Het is denkbaar dat de oorzaak in het houtwerk, de dakpannen, in de rubbers, het foam of het gootstuk zit.

Lukt het opsporen van de exacte locatie niet? Het inhuren van een vakman die u helpt met het opsporen is wellicht een goed idee. Een vakman gebruikt een bepaalde methode genaamd lekdetectie. Dankzij lekdetectie is het opsporen van de exacte locatie van de lekkage mogelijk. De oorzaak wordt tevens gevonden dankzij lekdetectie, waardoor u gericht naar een oplossing kunt zoeken.

Gratis offertes aanvragen

Herstellen lekkage dakraam: methodes

Hier vindt u een aantal methodes die de dakdekker kan uitvoeren wanneer u last hebt van een kapotte dakraam. Denk hierbij aan de reparatie van afdichtingen, dakbedekking of de afvoer. Ook het waterdicht maken van de dakraam valt hieronder. Lees verder en leer meer over deze methodes.

1. Reparatie van afdichtingen

Een dakdekker kan de afdichtingen rondom het dakraam repareren om lekkages te verhelpen. Dit houdt in dat hij de oude, versleten kit verwijdert en vervangt door nieuwe, waterdichte kit. Hij zorgt ervoor dat de kit gelijkmatig wordt aangebracht en goed aansluit op het dakraam. Zo wordt voorkomen dat water door kleine openingen naar binnen sijpelt. Een goede afdichting is essentieel voor het voorkomen van toekomstige lekkages, dus deze reparatie is een belangrijke stap om uw dakraam weer waterdicht te maken.

3. Dakbedekking herstellen

Als de dakbedekking rondom het dakraam beschadigd is, kan een dakdekker dit herstellen. Hij controleert de dakbedekking op scheuren, gaten of losse stukken en repareert deze indien mogelijk. Voor grotere schade kan het nodig zijn om delen van de dakbedekking te vervangen. De dakdekker zorgt ervoor dat de nieuwe dakbedekking goed aansluit op het dakraam en waterdicht is. Een goed herstelde dakbedekking voorkomt dat water via het dak naar binnen kan komen en zorgt ervoor dat uw dakraam geen lekkages meer heeft.

Dakvenster lekkage

2. Afvoercontrole

Een dakdekker controleert ook de afvoeren rondom het dakraam om te zien of deze verstopt zijn. Verstopte afvoeren kunnen ervoor zorgen dat water zich ophoopt en naar binnen lekt. De dakdekker maakt de goten en afvoerpijpen schoon en verwijdert vuil en bladeren die de afvoer kunnen blokkeren. Door ervoor te zorgen dat het water vrij kan wegstromen, helpt de dakdekker om toekomstige lekkages te voorkomen. Regelmatige afvoercontrole en schoonmaak zijn essentieel om uw dakraam en dak in goede staat te houden.

4. Dakraam waterdicht maken

Om een dakraam volledig waterdicht te maken, voert de dakdekker verschillende stappen uit. Hij controleert of alle onderdelen van het dakraam goed zijn geïnstalleerd en of er geen openingen zijn waar water doorheen kan komen. De dakdekker gebruikt waterdichte materialen en afdichtingsmiddelen om extra bescherming te bieden. Na zware regenval controleert hij of er geen water binnendringt en voert zo nodig reparaties uit. Door deze grondige aanpak zorgt de dakdekker ervoor dat uw dakraam optimaal beschermd is tegen lekkages en waterdicht blijft.

Dakraam lekt

Velux dakraam lekt bij harde regen

Het komt vaak voor dat een Velux of Fakro zolderraam lekt aan de binnenkant door condens. Dit is geen verontrustende soort lekkage. U lost dit eenvoudig op wanneer u regelmatig ventileert. Condens aan de buitenkant van een venster is een normaal natuurverschijnsel wat niet beïnvloedbaar is.
Daarnaast is het bij een Velux of Fakro dakraam denkbaar dat deze lekt door sneeuw. Indien u het zolderraam sneeuwvrij houdt voorkomt u een reparatie. Controleer tevens regelmatig de conditie van de foamrand. Velux en Fakro gootstukken zijn bovendien onmisbaar. Is deze beschadigd of sluit het gootstuk slecht? Grote kans dat het Velux of Fakro dakraam hierdoor lekt.

Dakvenster lekkage

Onderhoud dakraam

Met goed onderhoud kunt u een lekkage en reparatie van een dakvenster voorkomen. Het is belangrijk om het dakraam goed schoon te houden. Vuil en vocht kunnen er namelijk voor zorgen dat het hout beschadigd raakt. Neemt het hout vocht op of droogt dit uit? Schuur het licht en lak het daarna af met een transparante lak. Dan kunt u er weer enkele jaren tegenaan. Smeer elk jaar de scharnierpunten in met zuurvrije vaseline. Dit zorgt ervoor dat uw dakvenster soepel beweegt. Maak ook regelmatig het gootstuk schoon. Vuil zoals takjes en bladeren is vaak een oorzaak van lekkage. Daarnaast voorkomt u dankzij regelmatig ventileren een lekkage aan een zolderraam.

Kosten lekkage dakraam oplossen

De kosten voor het repareren of vervangen van een dakraam kunnen variëren. Voor het repareren van een dakraam rekenen dakdekkers meestal tussen de € 35,- en € 60,- per uur. Dit tarief hangt af van de complexiteit van de reparatie en de ervaring van de dakdekker.

Als u een nieuw dakraam nodig hebt, liggen de kosten tussen de € 800,- en € 1.610,-. Deze prijs is inclusief het dakraam zelf en de installatiekosten. Houd er rekening mee dat dit gemiddelde prijzen zijn en dat de kosten kunnen verschillen per dakdekkersbedrijf. Het is daarom slim om gratis offertes van verschillende bedrijven te vergelijken voordat u een keuze maakt.

Kostenoverzicht lekkage dakraam 2024

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Dakraam repareren € 35,- tot € 60,- per uur
Nieuw dakraam € 800,- tot € 1.610,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, deze kunnen per dakdekkersbedrijf verschillen.

Lekkage dakraam opsporen

Lekkage bij uw dakraam? Gratis offerte voor reparatie!

Het is ontzettend vervelend wanneer uw dakvenster lekt. Een lekkage kan op verschillende plaatsen voorkomen en meerdere oorzaken hebben.

Vraag gratis offertes aan!

Als het opsporen van het lek niet lukt dan kan een vakman u helpen met lekdetectie. Dankzij lekdetectie is binnen een mum van tijd gevonden waar en waarom uw Velux of Fakro dakraam lekt. Zoekt u een dakdekker die u tijdens deze klus wil bijstaan?