Lekkage dakraam

Lekkage bij een dakraam is ontzettend vervelend. Een lekkage kan resulteren in een hoop schade in uw woning. Het is daarom verstandig om zo spoedig mogelijk een oplossing te zoeken indien uw dakvenster lekt. Bent u op zoek naar een dakdekker die voor u de lekkage aan uw zolderraam kan opsporen? Of hebt u hulp nodig bij een reparatie of het vervangen van een zolderraam?

Start gratis offerteaanvraag!

Een loodgieter uit uw regio neemt vervolgens zo snel mogelijk contact met u op!

lekkage dakraam

Hebt u last van een lekkage aan uw dakraam?

Tips en tricks voor het opsporen en verhelpen van de oorzaak. Lukt het niet? Schakel een loodgieter in!

Oorzaken lekkage

Een lekkage kan vele verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is het lastig om te achterhalen wat de exacte oorzaak en locatie van het lek zijn. Een dakraamlekkage ontstaat soms als gevolg van een lekkende schoorsteenaansluiting of een gebroken dakpan.

Is dit niet het geval? Controleer of de gootstukken boven, onder of aan de zijkant van het dakraam schoon zijn. Reinig de gootstukken als dit niet het geval is. Heeft het gesneeuwd? Het dak vrijhouden van sneeuw en ijs is belangrijk zodat het smeltwater goed wordt afgevoerd.

Is de afstand tussen de dakpannen en het dakvenster meer dan 60 mm? Het is mogelijk dat uw dakvenster hierdoor lekt. U kunt het beste de pan vervangen en deze slijpen tot er een afstand van 30-60mm tussen het dakvenster en de dakpan ontstaat. Water op de slabbe aan de onderkant van het dakraam is tevens soms de boosdoener van een lekkage. Dit ontstaat als dakpannen te dicht tegen het dakraam zijn gelegd waardoor een goot ontstaat. Slijp de dakpan schuin af om dit te verhelpen.

Controleer daarnaast of de schroeven goed zijn aangedraaid en of er gaten in de gootstukken zitten. Een verouderd of beschadigd dakraam rubber is in sommige gevallen de reden waarom het dakvenster lekt.

Gratis offertes aanvragen

Waar kan een dakraam lekken?

Wanneer uw dakvenster lekt dan is het opsporen van het probleem erg belangrijk. Het opsporen van een lek is soms erg lastig. Een dakraam kan op verschillende plaatsen lekken. Het is denkbaar dat de oorzaak in het houtwerk, de dakpannen, in de rubbers, het foam of het gootstuk zit.

Lukt het opsporen van de exacte locatie niet? Het inhuren van een vakman die u helpt met het opsporen is wellicht een goed idee. Een vakman gebruikt een bepaalde methode genaamd lekdetectie. Dankzij lekdetectie is het opsporen van de exacte locatie van de lekkage mogelijk. De oorzaak wordt tevens gevonden dankzij lekdetectie, waardoor u gericht naar een oplossing kunt zoeken.

Lekkages bij Velux en Fakro dakramen

Het komt vaak voor dat een Velux of Fakro zolderraam lekt aan de binnenkant door condens. Dit is geen verontrustende soort lekkage. U lost dit eenvoudig op wanneer u regelmatig ventileert. Condens aan de buitenkant van een venster is een normaal natuurverschijnsel wat niet beïnvloedbaar is.

Daarnaast is het bij een Velux of Fakro dakraam denkbaar dat deze lekt door sneeuw. Indien u het zolderraam sneeuwvrij houdt voorkomt u een reparatie. Controleer tevens regelmatig de conditie van de foamrand. Velux en Fakro gootstukken zijn bovendien onmisbaar. Is deze beschadigd of sluit het gootstuk slecht? Grote kans dat het Velux of Fakro dakraam hierdoor lekt.

Dakraam lekt

Onderhoud dakraam

Met goed onderhoud kunt u een lekkage en reparatie van een dakvenster voorkomen. Het is belangrijk om het dakraam goed schoon te houden. Vuil en vocht kunnen er namelijk voor zorgen dat het hout beschadigd raakt. Neemt het hout vocht op of droogt dit uit? Schuur het licht en lak het daarna af met een transparante lak. Dan kunt u er weer enkele jaren tegenaan. Smeer elk jaar de scharnierpunten in met zuurvrije vaseline. Dit zorgt ervoor dat uw dakvenster soepel beweegt. Maak ook regelmatig het gootstuk schoon. Vuil zoals takjes en bladeren is vaak een oorzaak van lekkage. Daarnaast voorkomt u dankzij regelmatig ventileren een lekkage aan een zolderraam.

Dakvenster lekkage

Vervangen of repareren?

Wanneer uw zolderraam lekt dan hoeft u het raam niet direct te vervangen. In sommige gevallen volstaat een reparatie of het vervangen van één onderdeel. Een foamstrook bijvoorbeeld voorkomt lekkage door sneeuw. Het is echter mogelijk dat de foam erg broos wordt of verdwijnt in de loop der jaren. Een kleine reparatie door dit onderdeel te vervangen is een optie. Is de levensduur van uw dakraam bereikt? In dat geval kunt u het beste een reparatie achterwege laten. Wilt u het vervangen van uw zolderraam zo lang mogelijk uitstellen? En wilt u een reparatie voorkomen? Regelmatig onderhoud plegen aan uw dakvenster is erg verstandig.

Lekkage dakraam opsporen

Lekkage bij uw dakraam? Gratis offerte voor reparatie!

Het is ontzettend vervelend wanneer uw dakvenster lekt. Een lekkage kan op verschillende plaatsen voorkomen en meerdere oorzaken hebben.

Vraag gratis offertes aan!

Als het opsporen van het lek niet lukt dan kan een vakman u helpen met lekdetectie. Dankzij lekdetectie is binnen een mum van tijd gevonden waar en waarom uw Velux of Fakro dakraam lekt. Zoekt u een dakdekker die u tijdens deze klus wil bijstaan?