Shingles dakbedekking

Uw dak bedekken met shingles is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, daar wordt het namelijk veelvoudig gebruikt. In Nederland wordt het ook steeds vaker gebruikt, vooral op tuinhuisjes. De shingles zijn niet alleen gemakkelijker aan te brengen dan dakpannen en bitumen, het is ook nog eens decoratief. Eteb heeft ervaring in het aanleggen van dakbedekking en het onderhoud en reparatie. Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen? Vul dan gerust (vrijblijvend) het contactformulier in, wij nemen op korte termijn contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Shingles dakbedekking

Eteb is specialist in shingles dakbedekking. Ruim 20 jaar ervaring!

U zoekt een dakspecialist voor het plaatsen, onderhoud of reparatie van shingles? Wij zijn u van dienst.

Gratis offertes aanvragen

Voor- en nadelen

Shingles worden nog niet veel gebruikt, meestal alleen op de tuinhuisjes. Toch zitten er veel voordelen aan verbonden. Het is namelijk een zeer lichte vorm van dakbedekking en is hierdoor gemakkelijk te hanteren. Hierdoor kan het ook op lichte constructies geplaatst worden, bijvoorbeeld een tuinhuisje. Naast dat ze erg lichte eigenschap hebben, zijn ze ook nog eens erg soepel. Daarnaast heeft het een erg goede geluidsisolatie en zult u minder last hebben van een harde regenbui. De dakbedekking is in veel verschillende vormen, afwerkingen en kleuren te verkrijgen. Ze zijn erg gemakkelijk te plaatsen en zouden zelfs over dakpannen geplaatst kunnen worden. Wat echter een nadeel is, is dat ze niet geschikt zijn voor daken met een lage hellingsgraad. Voor een hellingsgraad dat lager is dan 15°, zijn de shingles niet geschikt.

Prijzen

Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, ook de materialen verschillen. De prijs van een shingle, wordt per m² berekend. De hoogte van de prijs hangt af van het materiaal van de shingles. Bitumen is het goedkoopst in de aanschaf, hout iets duurder en leisteen is een materiaalsoort waar u meer voor betaald. Wilt u een exacte prijs voor de shingles (inclusief het leggen) dan is het raadzaam om een offerte aan te vragen bij een dakdekker. Het heeft een zeer goede prijs-/kwaliteitsverhouding, vooral de bitumen shingles zijn erg goedkoop en gaan erg lang mee voor de prijs die u ervoor betaald.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Eteb heeft ruime ervaring op het gebied van dakwerken en dakbedekking. Indien u een dakdekker zoekt voor het aanbrengen van dakbedekking, of het onderhoud of de reparatie ervan dan bent u bij ons aan het juiste adres. Vul gerust het contactformulier in en u hoort spoedig van ons. Indien u zo concreet mogelijk aangeeft wat de oppervlakte is en welke werkzaamheden er moeten worden verricht dan zijn wij beter in staat u een antwoord te geven op uw vragen.

Shingles plaatsen

De dakbedekking moet aangebracht worden op een egale ondergrond van hout, bijvoorbeeld underlayement. Hebt u een hellingshoek dat tussen de 25° en de 15° in ligt, dan is het prima om de shingles te plaatsen. Is de hoek kleiner dan 15°, dan kunt u beter kiezen voor een ander soort dakbedekking. Is de hoek wel goed, plaats dan een spijker- en plakrol.

Shingles plaatsen

Lijnen trekken

Trek horizontale lijnen op het dak, die beginnen bij de nok van het dak. De afstand van deze lijnen moeten overeen komen met het zichtbare gedeelte van de shingle. Het andere gedeelte is namelijk voor het vastzetten.

Voetshingles

Begin met het plaatsten van voetshingles aan de rand van het dak. Dit zijn gewone shingles, maar dan ondersteboven gemonteerd. Smeer zowel de lamellen, als de rugstrook in met lijm. Plaatst ze dan op de rand en zet ze vervolgens stevig vast met asfaltnagels.

De volgende rij plaatsen

De volgende rij komt wel normaal te liggen met de lamellen naar beneden. Plaats deze tegen de krijtstreep aan die u op het dak hebt getekend. De shingle valt nu mooi over de voetshingle heen. Let er tijdens het leggen op, dat de lamellen steeds een half lamel verschuiven. Dit geeft een mooi effect. Lijm de rugstrook en de lamellen vast, zet de rugstrook extra goed vast met een aantal asfaltnagels. De lamellen van de strook, worden gelijmd op de voetshingles.

Verder werken

Ga op dezelfde manier verder en plak de volgende rij weer tegen de krijtstreep aan. Deze rij overlapt de vorige rij, werk zo door tot aan de nok van het dak.

Nokshingles maken en vastzetten

Nokshingles kunt u maken door shingles los te knippen van elkaar. Nu moet er nog een vouw in komen om ze over de nok te kunnen plaatsen. Verwarm de stukken met een verfföhn en vouw deze vervolgens in de lengte. Smeer deze in met lijm en plak hem op de nok, zet hem daarna aan de rand vast met asfaltnagels. Plaats daarna de volgende, die de eerste gedeeltelijk overlapt. Zo kunt u verder gaan.

Afwerking

Tot slot schroeft u een aluminium daktrim op de dakrand. Nadat u het dak hebt gelegd en hebt afgewerkt, kunt u de dakgoot plaatsen.

Shingles reparatie

Reparatie

Een beschadigde shingle kunt u vervangen door een nieuwe. Door de omringende dakbedekking te verwarmen, kunt u ze gemakkelijk buigen en laat de lijm los. De kapotte shingle kunt u nu gemakkelijk verwijderen en de lege plek opvullen met een nieuwe. Voorzie de omringede shingles weer van nieuwe bitumenpasta om ze weer vast te zetten.

Shingles levensduur

Levensduur

De levensduur van een shingle varieert omdat er verschillende kwaliteiten voor handen zijn. Over het algemeen moeten ze 20 jaar meegaan. Verouderen ze, dan komt er mosgroei op en vormt zich puistvorming, ook kunnen de uiteinden om gaan krullen, dit is een teken dat de shingle vocht vasthoudt. Is dit het geval, dan zijn is uw dakbedekking toe aan vervanging.