Radiator vervangen

Werkt uw radiator in de woonkamer niet goed meer? Of wilt u uw oude radiator in de badkamer vervangen door een designradiator? Op deze pagina leest u meer over wanneer u een radiator moet vernieuwen, een stappenplan voor het vervangen en de benodigdheden. Daarnaast geven we u een aantal handige tips om het vervangen te vergemakkelijken.

Een nieuwe radiator zelf plaatsen is niet altijd eenvoudig. Ziet u het niet zitten of heeft u hulp nodig? Schakel dan een specialist in. Vul het contactformulier in en er wordt spoedig contact met u opgenomen door een specialist bij u uit de buurt.

radiator vervangen

Wilt u uw radiator vervangen?

Schakel de hulp in van een vakman! Vraag een gratis offerte aan.

Gratis offertes aanvragen

Wanneer radiator vervangen?

Radiatoren vervangen gebeurt meestal wanneer ze niet meer goed werken of wanneer ze versleten zijn. Verouderde radiatoren verdelen vaak de warmte niet meer goed en geven weinig warmte af. Door ze te vervangen door nieuwe exemplaren verwarmt u de ruimte efficiënter. De nieuwste radiatoren zijn namelijk innovatiever en een stuk energiezuiniger. Daarnaast wordt er ook vaak gekozen voor een nieuwe radiator bij een verbouwing of renovatie.

Past de radiator niet meer in uw interieur of wilt u een mooie designradiator? Door de oude radiatoren te vervangen is het mogelijk om exemplaren te kiezen die precies passen bij uw interieur.

Radiator vervangen? Volg het onderstaande eenvoudige stappenplan!

Het vervangen of plaatsen van een nieuwe verwarming wordt een stuk gemakkelijker met deze tips! U plaatst u radiator eenvoudig en snel. Ziet u het niet zitten om zelf de radiator te vervangen of komt u er niet helemaal uit. Vul dan het offerteformulier in! Een vakman helpt u graag en plaatst in een mum van tijd de radiatoren.

Stappenplan plaatsen radiator

Op deze pagina vindt u een handig stappenplan voor het plaatsen een nieuwe verwarming. Het plaatsen gaat hierdoor een stuk makkelijker en sneller. Het is verstandig om deze checklist tijdens het vervangen erbij te houden, maar houd er rekening mee dat dit een algemene checklist is. Afhankelijk van het model en het merk is er soms nog een specifieke stap nodig.

Lees altijd eerst de handleiding van uw nieuwe radiator door, zodat u precies weet wat u moet doen en wat u nodig heeft.

Benodigdheden

U heeft een aantal materialen en gereedschappen nodig voor het zelf plaatsen van een andere verwarming. Voor het laten leeglopen van de CV gebruikt u bijvoorbeeld een slangenklem en tuinslang. Leg altijd een bakje onder het aftappunt van de designradiator, zodat u het laatste water op kunt vangen. Verder heeft u een schroevendraaier en een boormachine nodig voor de ophangbeugels. En een waterpas, zodat u kunt controleren dat de verwarming recht hangt. Wikkel teflontape rondom de schroefdraad van de puntstukken, zodat ze helemaal afgesloten zijn. Tot slot heeft u soms een zaag nodig voor het op maat maken van de aan- en afvoerleidingen. In de tabel leest u alle benodigdheden:
benodigdheden vervangen radiatoren

Tabel met benodigdheden

Materiaal Gereedschap
Nieuwe radiator Boormachine
Ophangbeugels Pijpenbuigstang en –snijder
Retourventiel Schroevendraaier
Knelbochtjes en –koppelstukken Verschillende steeksleutels
Radiatorkraan Steenboor
Pluggen IJzerzaag
Aftapkraan Waterpas en rolmaat
Plamuur Plamuurmes

1. Voorbereiding

Schakel het gehele systeem uit door de stekker uit de CV te halen en laat alles afkoelen. Begin dan met het aftappen van het water. Dit doet u door het laagste punt van de CV-ketel te zoeken. Het aftappunt is te herkennen aan een koperen schroefdok met een kettinkje. Koppel een tuinslag aan het afsluitpunt en laat het water weglopen. Zet alle radiatoren op dezelfde en hogere verdiepingen open. Controleer altijd of al het water eruit is, door een bakje onder het aftapkraantje van de radiator die u gaat vervangen te zetten. Leg alle benodigdheden alvast klaar en lees de handleiding door.

2. Verwarming afkoppelen

Koppel nu de verwarming af. Dit doet u door de wartels los te draaien met steeksleutels. De wartels zitten aan de zijkant van de radiator en verbinden de verwarming met de waterleidingen. Het is belangrijk dat u de thermostaatknop laat zitten, deze heeft u later nog nodig. Ook een nieuwe thermostaatknop? Dan kunt u hem nu vervangen. Schroef daarna de radiator los van de muur. Gebruik hiervoor een schroevendraaier. Til de verwarming voorzichtig op. Soms is het mogelijk dat er nog wat achtergebleven roestwater lekt, vang dit op of ruim het direct op om schade aan uw vloer te voorkomen.

leidingen verwarming

3. Leidingen verleggen

Soms past uw nieuwe model niet meer op de huidige leidingen. Bijvoorbeeld wanneer u een model heeft met andere aansluitpunten of een grotere capaciteit. In dat geval is het nodig dat u nieuwe leidingen aanlegt. Deze komen uit het plafond, muur of de vloer. Zaag ze eerst door om de nieuwe leidingen aan te leggen. Houd er altijd rekening mee dat u minstens 4 cm nodig heeft voor de knelfittingen. Met de knelfittingen verbindt u de nieuwe aan- en afvoerleidingen met de bestaande waterleidingen. Komt u er niet helemaal uit of weet u niet precies hoe u de waterleidingen moet verleggen? Dan is het verstandig om een specialist in te schakelen.

nieuwe radiator plaatsen

4. Nieuwe radiator bevestigen

Plaatst u hetzelfde model? Dan is het vaak mogelijk om de aansluitpunten van de ophangbeugels opnieuw te gebruiken. Bij een nieuw model of ander merk is dit meestal niet mogelijk en moet u eerst de plaats bepalen voor de beugels. Teken de plek af op de muur en gebruik een boormachine voor het boren van de gaten. Let erop dat de beugels waterpas hangen, een scheve radiator werkt namelijk niet goed. Gebruik teflontape om de schroefdraden van de radiatorkraanhuis en het voetventiel puntstuk te omwikkelen en draai ze in de juiste positie. Gebruik knelpuntstukken voor de aanvoer- en afvoerleidingen. Zet daarna de CV-ketel weer aan, breng de waterdruk op het juiste niveau en controleer of alles werkt.

Tips voor het vervangen van de radiator

Bij het zelf plaatsen van een radiator kunnen er een aantal dingen fout gaan. Een fout die vaak gemaakt wordt is het omdraaien van de aan- en afvoer. Markeer daarom de leidingen direct, gebruik hier bijvoorbeeld gekleurde tape voor. Ontlucht de verwarming en de CV altijd minimaal twee keer na de vervanging. Doordat er ‘vers’ water in het systeem zit, zit er vaak ook nog veel lucht in. Lucht zorgt ervoor dat er minder warmte wordt afgegeven, want alleen het water geleidt de warmte. Houdt altijd voldoende ruimte onder en boven de verwarming, zodat de warmte beter vrij komt.

Zelf doen of uitbesteden?

Met het stappenplan wordt het zelf plaatsen een stuk eenvoudiger, maar er kunnen altijd een paar dingen fout gaan. Vooral wanneer u een nieuw model heeft met andere aansluitpunten of wanneer u de leidingen zelf moet verleggen. Door een specialist in te schakelen wordt alles voor u gedaan. Van het aftappen van het water, tot het controleren en ontluchten. Een ander voordeel is dat u niet allerlei gereedschap en andere materialen hoeft aan te schaffen, hierdoor bespaart u op de kosten. De vakman heeft veel ervaring en vakkennis. Het aansluiten verloopt snel en probleemloos.

Advies nodig?

Bent u begonnen met het vervangen van de verwarming, maar komt u er toch niet helemaal uit? Heeft u deskundig advies nodig? Of wilt u een vakman inschakelen voor een vakkundige plaatsing van uw nieuwe designradiator. Vul dan het offerteformulier in! Er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen voor een vrijblijvende en gratis offerte met aantrekkelijke prijs. Een specialist uit ons netwerk heeft veel ervaring met het vervangen en plaatsen van radiatoren. Welk model u ook kiest, van designradiator tot vrijstaande radiatoren, de specialist weet precies wat er moet gebeuren.

gratis offerte vervanging radiator