Verwarming radiator vervangen

Het vervangen van een radiator kan om verschillende redenen nodig zijn. Uw verwarming is bijvoorbeeld gedateerd of beschadigd. Het kan ook voorkomen dat de radiator kapot is. Een derde reden is dat uw extra warmte in een ruimte wilt genereren. Het kan ook zijn dat u simpelweg een radiator met een moderner design wilt aanschaffen. Welk argument u ook heeft om de verwarming te vervangen, om kosten te besparen kunt u ervoor kiezen om het nieuwe model zelf te plaatsen. Hoewel u hiervoor wel enige kluservaring en handigheid nodig heeft, is het niet onmogelijk. Met onderstaand stappenplan en checklist hopen de monteurs die bij Eteb Installatiebedrijf zijn aangesloten u enigszins op weg te helpen. Heeft u desondanks toch behoefte aan advies en ondersteuning? Neem dan contact op via ons contactformulier.

radiator vervangen

Radiator vervangen? Volg het onderstaande eenvoudige stappenplan!

Het vervangen of plaatsen van een verwarming wordt een stuk makkelijk met behulp van onze tips. Plaats uw radiator snel en simpel!


Benodigdheden en voorbereiding vervangen verwarming

Welke materialen en gereedschappen u gebruikt voor het plaatsen van een andere verwarming, is afhankelijk van de reeds beschikbare producten en toepassingen in uw woning. Ter voorbereiding is het belangrijk om bij een wens voor meer capaciteit geen grotere verwarming te kopen, maar een radiator met een extra paneel. Hiermee voorkomt u dat u extra aansluitingen moet plaatsen. Mocht dit wel nodig zijn, bekijk dan vooraf waar de nieuwe leidingen moeten komen. Over het algemeen gebruikt u bij het vervangen van een radiator in ieder geval:

MateriaalGereedschap
Nieuwe radiatorBoormachine
OphangbeugelsPijpenbuigstang en –snijder
RetourventielSchroevendraaier
Knelbochtjes en –koppelstukkenVerschillende steeksleutels
RadiatorkraanSteenboor
PluggenIJzerzaag
Aftapkraan Waterpas en rolmaat
PlamuurPlamuurmes

Stappenplan plaatsen radiator

Om het plaatsen van een nieuwe verwarmingsinstallatie makkelijker te maken, vind u hieronder een eenvoudig stappenplan. Houdt er tijdens de klus rekening mee dat deze checklist geschikt is voor elk model en merk. Hierdoor kan het zijn dat een specifieke stap of aansluiting ontbreekt. Lees daarom altijd de handleiding voordat u met het project begint. Om uw verwarming te vervangen:

 1. Moet u eerst het systeem laten afkoelen, door de stekker van de CV-installatie uit het contact te halen.
 2. Laat vervolgens het water weglopen uit de installatie, in zoverre dat de te vervangen radiator leeg is. Het is hierbij van belang de aftappunten van de overige radiatoren op dezelfde en hogere verdieping open te zetten.
 3. U kunt het water aftappen door een tuinslang aan het laagste aftappunt te verbinden met een afsluitklem. Een aftappunt herkent u aan de koperen schroefdop met kettinkje.
 4. Controleer of er inderdaad geen water meer in de radiator staat met behulp van het aftapkraantje.
 5. Koppel nu de verwarming af. Plaats de steeksleutels op de wartels en draai deze los. Laat hierbij de thermostaatknop zitten. Haal vervolgens de schroefbeugels van de muur en til de verwarming op. Let hierbij goed op dat er geen achtergebleven roestwater uit de leiding loopt.
 6. Koopt u een nieuw model met andere aansluitpunten? Leg dan nu de nieuwe leidingen aan.
 7. Bevestig daarna de nieuwe radiator. Als dit hetzelfde model is kunt u de aansluitpunten voor de beugels gelijk houden. Kiest u ervoor een nieuw model en merk te plaatsen, teken dan de extra punten af en boor de gaten. Zorg dat deze waterpas zijn.
 8. De volgende stap is om teflontape om zowel de schroefdraden van het radiatorkraanhuis en het voetventiel puntstuk te wikkelen. Draai ze daarna in de juiste positie en bevestig de puntstukken.
 9. Zorg ervoor dat de leidingen op maat zijn.
 10. Gebruik knelpuntstukken om de aanvoer- en afvoerleidingen aan respectievelijk de radiatorkraan en het voetventiel te verbinden. NB. Zet het voetventiel open.
 11. Zet de CV-ketel weer in werking. Zorg ervoor dat u de waterdruk weer rond de 1.5 komt te staan. Ontlucht hierbij minimaal twee keer de installatie.
 12. Controleer of de radiator naar behoren werkt.
optimaal gebruik

Extra suggesties voor optimaal gebruik

Het vervangen van een verwarming en het daarbij verhoogde rendement wordt nog beter wanneer u de volgende tips in acht neemt. Zorg er ten eerste voor de radiator onder het raam te plaatsen. Ten tweede moet de installatie voldoende ruimte hebben voor een ideale warmteafgifte. Houdt er ten derde rekening mee dat u tussen de verwarming en muur minimaal vijf centimeter overhoudt. Om de levensduur van uw ketel te optimaliseren, dient u tot slot zo weinig mogelijk water weg te laten lopen in het proces. Hoe meer nieuw water in de CV-ketel komt, hoe meer kans u loopt op roest.

advies nodig

Advies nodig?

Zoals gezegd is het vervangen van een verwarming niet eenvoudig. Lukt het u niet om zelf de verwarming te plaatsen? Weet u niet zeker of de installatie gelukt is? Of heeft u advies nodig? Neem dan contact op met de experts van Eteb Installatiebedrijf. Onze medewerkers helpen u graag met praktische ondersteuning of tips om het vervangen van de verwarming te vergemakkelijken. Zo kunt u zo snel mogelijk weer van een aangenaam verwarmde woning genieten. U komt met ons in verbinding door het contactformulier op de website in te vullen. Wij helpen u zo snel mogelijk!