Regenpijp vervangen
Hoewel de meeste zinken regenpijpen geruime tijd meegaan, is het gemiddeld eens in de tien jaar nodig deze te vervangen door nieuwe exemplaren. U kunt het vervangen van de regenpijp overlaten aan een professional, maar het is ook mogelijk dit met enige handigheid zelf uit te voeren. Het plaatsen van nieuwe regenpijpen is relatief eenvoudig, maar moet nauwkeurig gebeuren om lekkages bij het hemelwaterafvoer te voorkomen. Op deze pagina vindt u een stappenplan voor het vervangen van een (zinken) regenpijp, en bieden we u tevens een overzicht van de voor- en nadelen van een nieuw hemelwaterafvoer. Hebt u vragen over het stappenplan, of ontvangt u toch liever professionele ondersteuning? Aarzel dan niet om het contactformulier in te vullen. Wij zijn u graag van dienst.
Regenpijp kapot? De regenpijp vervangen in 6 makkelijke stappen!
Als uw regenpijp vervangen dient te worden kunt u dit zelf doen. Laat u het liever over aan expert? Eteb is u graag van dienst!
Gratis offertes aanvragen
Stap 1: Verwijder de oude pijp
Een eerste stap is om het huidige model te verwijderen. Zorg ervoor dat u de pijp voorzichtig uit de riolering en de dakgoot haalt, om beschadigingen te voorkomen. Is uw dakgoot ook aan vervanging toe? Zorg er dan voor dat u deze eerst installeert, voordat u de regenpijpen plaatst.
Stap 2: Zaag de regenpijp op maat
Afhankelijk van het gekozen materiaal dient u de regenpijp eerst op maat te zagen. Houdt hierbij rekening met de aansluiting op het riool, en het stuk van de pijp die in de dakgoot steekt.
Stap 3: Verbind de stukken
Verbindt vervolgens de verschillende stukken aan elkaar met behulp van beugels. Wij raden aan om af en toe extra ruimte over te laten in het geval van de uitzetting van het materiaal tijdens warme dagen.
Stap 4: Sluit de pijp aan op de dakgoot
Eén van de belangrijkste stappen in het vervangen van de zinken regenpijp is de aansluiting op de dakgoot. Afhankelijk van het gekozen materiaal dient u dit te doen met behulp van een soldeermiddel, speciale verbindingsstukken, of producten als Everseal en Mariseal. Bij de handleiding van het materiaal staat vaak aangegeven welke methode geschikt is.
Stap 5: Sluit het hemelwaterafvoer aan op de riolering of een grindgat
Om te zorgen voor een optimaal hemelwaterafvoer sluit u de regenpijp aan op de riolering. Dit is met name belangrijk wanneer u een groot dak heeft. Bij kleinere daken is het voldoende om de regenpijpen uit te laten komen op een grindgat. Weet u niet voor welke variant u moet kiezen? Vraag dan een specialist om hulp.
Stap 6: Plaats een bolrooster
Om te voorkomen dat u uw (zinken) regenpijpen na het vervangen al snel weer van onderhoud dient te voorzien, geven wij als extra tip mee om een bolrooster of bladrooster te plaatsen. Dit voorkomt een verstopping van de regenpijp door bladeren en ander vuil.
Voordelen nieuwe regenpijp
Wanneer u uw zinken pijpen laat vervangen, of zelf vervangt, dan profiteert u van diverse voordelen. Zo creëert u op deze manier een mooier vooraanzicht van het pand, voorkomt u onnodige reparaties en vormt het vaak een waardevermeerdering van uw pand. Daarnaast zijn er ook nadelen aan de vervanging verbonden. Zo kan de aanschaf van nieuwe pijpen aardig oplopen in prijzen, en is het van belang om het materiaal van de regenpijp af te stemmen op die van de dakgoten. Een expert kan u hierover van meer informatie voorzien.
Diverse materialen
Over het algemeen wordt zink gezien als het meest geschikte basismateriaal voor een regenpijp. Er zijn echter diverse andere materialen beschikbaar, met elk kenmerkende eigenschappen. De verschillende materialen variëren bovendien sterk in kosten en levensduur. Kies bijvoorbeeld voor lage prijzen met een plastic dakgoot of hemelwaterafvoer, of ga voor een lange levensduur tegen hoge kosten met koperen pijpen. Andere mogelijke basismaterialen zijn PVC, roestvrij staal, aluminium en kunststof.
Windveren
Naast het vervangen van de regenpijp kan het tevens nodig zijn om uw windveren te vervangen of te herstellen. Windveren worden gemaakt als bouwkundige inrichting, waardoor wind en regen niet onder de dakbedekking kunnen komen. Windveren zijn alleen noodzakelijk als de gevel lager is dan het dak. Over het algemeen zijn windveren mooi afgewerkt in een geschulpt of gesneden patroon. Wilt u weten hoe u uw windveren kunt herstellen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Kosten
De kosten voor het vervangen van uw dakgoten inclusief het hemelwaterafvoer zijn afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factor is het basismateriaal waar u voor kiest. Koper kent namelijk zeer hoge prijzen in verhouding met kunststof. Daarnaast worden de kosten bepaald door de benodigde andere materialen zoals het huren van een steiger, de kosten voor bladroosters, of de aansluiting op de riolering. Kiest u ervoor om een expert de klus te laten uitvoeren? Dan komen hier bovenop nog de prijzen de arbeidsuren.
Benieuwd naar de prijzen? Schakel Eteb in
Bent u benieuwd naar de exacte prijzen voor het vervangen van uw hemelwaterafvoer of de controle van uw windveren? Hebt u een vraag over de methode die wij hiervoor gebruiken? Of wilt u graag weten welk basismateriaal het meest passend is voor uw woning? Via het contactformulier kunt u gemakkelijk en snel uw vragen stellen, of een prijsopgave aanvragen. Onze dakdekker zorgt ervoor dat uw hulpvraag spoedig wordt beantwoord, en kunnen desgewenst binnen korte tijd bij u voor de deur staan om de klus uit te voeren. Wij helpen u met alle plezier verder!