Vloerverwarming

Vloerverwarming is behoorlijk in opkomst. Een verwarmde vloer is nu eenmaal heerlijk in de koude wintermaanden. U zult geen last meer hebben van koude voeten in de woonmaker of badkamer. Voorheen werd het meestal als bijverwarming gebruikt, echter wordt het steeds vaker gebruikt als hoofdverwarming. Verwarming in de vloer wordt namelijk niet alleen meer in de badkamer gebruikt, maar wordt nu al door uw hele woonkamer heen gelegd. Wat moet u investeren om bijvoorbeeld elektrische vloerverwarmingsmatten te leggen? Wat zijn de aandachtspunten voordat u besluit vloerverwarming aan te leggen. Wij geven u graag advies over de mogelijkheden en prijzen. Heeft u een vraag of een reparatieverzoek? Vul dan gerust het
contactformulier in. U hoort spoedig van onze monteur.

vloerverwarming aanleggen

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw vloerverwarming?

Schakel een professional in en u wordt perfect geholpen. Vul het contactformulier in!

Gratis offertes aanvragen

Werkgebied

Amsterdam | Almere | Alphen | Amstelveen | Boxtel Delft | Den Bosch | Den Helder | Den Haag | Haarlem | Hilversum | Hoorn | Leiden | Nieuwegein | Soest | Tilburg | Veenendaal | Zaandam | Zeist |

Voor- en nadelen

Een vraag die wij veel krijgen is wat de voordelen en nadelen van vloerverwarming zijn. Vandaar dat we deze voor u op een rijtje hebben gezet.

  • Onzichtbaar. Het mooie van de verarming is dat het niet zichtbaar is omdat het onder uw vloer ligt. Radiatoren zijn echter altijd zichtbaar, of ze nu aan de muur hangen of als ze zijn verzonken in uw vloer.
  • Verwarmingsverspreiding. De verwarmingsleidingen kunnen door het hele huis heen en door elk vertrek lopen. Staat de verwarming aan, dan wordt het overal even warm en de warmte wordt mooi verspreid. Bij de radiatoren is dit een ander verhaal. Bij de losse radiatoren wordt de ruimte vanaf één punt verwarmd. Het gedeelte van de ruimte het dichtstbij de radiatoren zal het warmste zijn. Hoe verder u van de radiator komt, hoe kouder het zal zijn. Bij vloerverwarming is dit niet het geval en zal het overal even warm zijn.
  • Altijd warme voeten. Een groot voordeel is dat u nooit meer koude voeten hoeft te hebben, waar u ook bent in de ruimte. Een heerlijk gevoel indien u in de koude wintermaanden vroeg moet opstaan.
  • Snel verwarmen. Wilt u snel de kachel even aanzetten omdat het koud is in huis, dan is uw woning met radiatoren snel verwarmd. Bij vloerverwarming duurt dit echter erg lang. Houd hier dus rekening mee en zet op tijd uw verwarming aan als u uw woning wilt verwarmen. Bent u vaak lange tijd weg, dan is een radiator wellicht een geschiktere optie.
verwarming vloer voordelen

Vloerverwarming als hoofdverwarming

Vindt u de radiatoren niet mooi aan uw muur, of heeft u altijd koude voeten? Dan is vloerverwarming als hoofdverwarming wat voor u. U heeft geen radiatoren meer aan de muur en de leidingen zijn mooi in uw vloer verwerkt. Een nadeel is wel dat u uw thermostaat op een standaard warmte moet zetten. Wilt u snel wat extra warmte hebben, dan kunt u ervoor kiezen om de radiatoren aan te zetten als u die nog heeft. Doordat het erg lang duurt voordat de vloer is opgewarmd, is het niet minder geschikt voor mensen die de kachel uitzetten als ze de deur uit gaan. Vloerverwarming wordt in dat geval meer als bijverwarming gebruikt.

Bijverwarming

Wilt u graag warme voeten maar wilt u niet volledig overstappen op vloerverwarming? Dan kunt u ervoor kiezen om het te gebruiken als bijverwarming. Door de vloer vroegtijdig te verwarmen kunt u daarna genieten van een aangename temperatuur. Het voordeel van de radiatoren is dat deze uw woning snel verwarmen. Komt u weer thuis van werk, dan is uw woning snel weer warm als u de kachel aan zet. Vloerverwarming kan als bijverwarming ook alleen in uw badkamer geplaatst worden zodat u hier geen koude voeten kan krijgen. Daarnaast is uw badkamer sneller droog. U hoeft dan geen radiator meer te plaatsten in de badkamer.

Vloerverwarming defect?

Er kunnen allerlei problemen zijn waardoor uw vloerverwarming niet meer goed werkt. Een aantal bekende problemen zijn dat u een ruisend geluid hoort als u de verwarming aan zet, dat de vloerverwarming te veel warmte afgeeft of dat er helemaal geen warmte meer wordt afgegeven. Het is verstandig om een specialist in te schakelen om de oorzaak van een defecte vloerverwarming te achterhalen. Onze specialist heeft veel ervaring met verwarming en kan een defect of storing vaak snel vinden en oplossen. Wij zijn u graag van dienst om uw verwarming te repareren, zodat u weer een heerlijk warm huis heeft.

Vloerverwarming aanleggen

Het aanleggen van vloerverwarming is niet eenvoudig en vereist vakkennis. Voor het aanleggen kunt u het beste een specialist inschakelen. Het mooiste resultaat krijgt u door de leidingen voor warm water in uw vloer te frezen. Hierbij worden er groeven gemaakt waarin de leidingen voor het warme water worden gelegd. Wanneer u geen groeven laat frezen, moet de vloer iets opgehoogd worden. Het is ook mogelijk om vloerverwarmingsmatten neer te leggen, dit is een elektrische variant. De matten kunt u eenvoudig aanleggen. Daarbovenop legt u dan nog laminaat, parket of een andere vloerbedekking.

hoofdverwarming elektrisch of gas

Elektrisch of gas?

U kunt een elektrische hoofd- of bijverwarming laten aanleggen of een verwarming op gas. Met het aanleggen van een vloerverwarming met warm water wordt er een systeem aangesloten op de CV-ketel. De CV-ketel verwarmt het water en voert dat door de leidingen. Een elektrische vloerverwarming bestaat uit matten die aangesloten worden op de elektriciteit. Nadeel van elektrisch verwarmen is dat de prijs van elektriciteit duurder is dan gas, maar de verwachting is dat de gasprijs de komende jaren gaat stijgen. Uw installateur kan u deskundig advies geven over de keuze voor gas of elektrisch.

elektrische vloerverwarmingsmatten

Vloerverwarmingsmatten

U hoeft niet per se leidingen aan te leggen. Het is ook mogelijk om te kiezen voor het aanleggen van vloerverwarmingsmatten. Deze matten werken op elektriciteit en zullen ten opzichte van verwarming door middel van CV-verwarmingswater sneller warm zijn. Het voordeel van deze matten is dat er geen leidingsysteem gelegd hoeft te worden. Hierdoor is het gemakkelijk zelf te leggen. Hier overheen legt u weer de vloer. Dit is niet geschikt voor een betegelde vloer.

Frezen

Het mooiste is om de verwarming in uw vloer te frezen. In uw vloer worden groeven gefreesd waar de leidingen in worden gelegd. Dit is een hele klus maar uw vloer hoeft niet worden opgehoogd. Het frezen wordt het meeste uitgevoerd en wordt altijd in een slakkenhuis patroon gelegd. Uw vloer wordt zo gelijkmatig verwarmd. Hier overheen legt u uw vloer zodat het verwarmingseffect het grootste is. In de badkamer is het infrezen voor de leidingen in de ondergrond als enige optie mogelijk. Dit komt omdat nagenoeg alle badkamers voorzien zijn van een betegelde vloer. Onder deze vloer freest u groeven voor de verwarmingsleidingen. Het is gemakkelijk om alles te frezen voordat u de vloer gaat betegelen. Bij nieuwbouwwoningen is dit ook mogelijk, bij andere woningen vaak niet omdat hier zit nog een vloer in. Bedenk voordat u een woning gaat aanschaffen of verbouwen hoe u uw onderkomen wilt verwarmen. Dit scheelt u later een hoop moeite en kosten.
prijzen vloerverwarming

Prijzen

De prijzen voor het aanleggen van verwarming in uw vloer verschillen nogal omdat de prijs wordt opgemaakt uit een aantal onderdelen. Het totaalbedrag voor het aanleggen is een optelsom van diverse factoren:

  • Type verwarming (bij- of hoofdverwarming)
  • Oppervlakte
  • Werkuren
  • Soort ruimte
Het aanleggen van vloerverwarming als hoofdverwarming zal duurder uitvallen dan het aanleggen als bijverwarming. Daarnaast wordt er gekeken naar de oppervlakte, hoe groter het oppervlak, hoe hoger de prijzen. Dit is logisch te verklaren omdat er meer werkuren nodig zijn voor het aanleggen. De ruimte is ook een belangrijke factor, niet elke ruimte vereist hetzelfde installatieproces. Indien u graag een specifiek overzicht van de prijzen ontvangt vragen wij u het contactformulier in te vullen. Indien u uw wensen goed duidelijk maakt dan sturen wij u een offerte op maat toe. Om u toch een indicatie te geven, de prijzen liggen gemiddeld rond de €40,- per m² voor de installatie.

Doe-het-zelf

Het is mogelijk om het aanleggen van de verwarming zelf te doen. De benodigdheden voor het aanleggen zijn een pakket van 18 m² aan hoofdverwarming of van 36 m² aan bijverwarming voor €445,- en een frees. Een freesmachine kan gehuurd worden voor €80,- per dag. Bij het pakket vloerverwarming zit een duidelijk stappenplan om zelf uw vloerverwarming te leggen. Indien u vloerverwarmingsmatten gebruikt hoeft u niets te frezen. Deze matten kunt u gemakkelijk onder de vloer leggen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Wilt u ook graag vloerverwarming aanleggen? Wilt u graag deskundig advies over de keuze voor elektrische vloerverwarmingsmatten of verwarming met warm water? Of wilt u graag meer weten over de kosten voor het aanleggen van de verwarming? Neem dan vandaag nog contact met ons op! Wij hebben veel ervaring met het aanleggen en repareren en garanderen dat u perfect geholpen wordt. Vul het contactformulier in en wij sturen u offerte op. Deze offerte is gratis en u zit nergens aan vast. Uiteraard kunt u ook contact met ons opnemen als u problemen of andere vragen heeft!

offerte vloerverwarming